Dünyanın ilk dikey inişli roket yarışmasına ilgi büyük

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenecek "Dikey İnişli Roket Yarışması" ilgiyle karşılandı.

Dünyanın ilk dikey inişli roket yarışmasına ilgi büyük
Dünyanın ilk dikey inişli roket yarışmasına ilgi büyük
GİRİŞ 26.03.2022 17:10 GÜNCELLEME 26.03.2022 17:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK SAGE'nin Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre, dünyadaki ilk roket itkili iniş yarışmasına 108 takım ve toplam 746 yarışmacı başvurdu.

Yarışmayla Türkiye'nin gelecek 10 yıldaki teknolojik ilerleme yol haritasındaki roket itkili iniş sistemleri hakkında lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim görmekte olan öğrencilerin bilgi edinmelerini sağlamak ve gençlere, farklı disiplinlerde bilgi ve tecrübeye sahip üyelerle, takım halinde tasarım yapma yeteneği kazandırmak amaçlanıyor.

Dikey iniş kategorisinde yarışmacılardan şartnamede belirtilen gereksinimleri karşılayacak bir roket tasarımı yapmaları (füze ana bilgisayarı tasarımı, kontrol sistemi tasarımları, hareketli kanatçık tasarımları, vana ve kontrolcü seçimleri ve benzeri), roketi üretmeleri, yarışma komitesi tarafından finalist takımlara sağlanacak soğuk gaz itki sistemini kullanarak roketi başarılı şekilde yere dikey inişle indirmeleri bekleniyor.

Tasarım raporlarının değerlendirilmesi sonrası başarılı olan takımlar atışa hazırlık çalışmaları yürütecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Sapan momenti etkisiyle fırlatma yapmanın kazancının ne kadar etkili olduğunu gençler bilir . İpe bağlı cisim döndürülür döndürülür ve hız kazanır . Bırakıldığı anda yüzlerce metre ileriye fırlar . Aynı etki dünya yörüngesi boyunca çevresel dönme momenti ile ivme kazanan uzay mekiği ile de denenip başarılı olabilir . Mars'a mekik göndermek için test edilebilir .
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence Dünya yörüngesindeki devasa bir istasyondan fırlatma denense daha başarılı olur . Öncelikle Dünya yörüngesindeki bir istasyona , yakıt ve erzak , orta boyutlu roketler ile birkaç seferde taşınıp stoklama yapılabilir . Yörüngeye taşınan modüller otomatik olarak birleşerek tek bir dev uzay taşıtına dönüşüp , ateşleme ve yörüngesel sapan momenti ile uzay boşluğuna fırlatılır . Oradan Mars 'a yönlenip , Mars atmosferine yaklaşınca tekrar küçük modüllerde ayrılıp , dev paraşütlerle Mars'a iniş yaparlar . Mars'ta bir krater bölgesine iniş yapan modüller tekerlekleri ile ilerleyip cbirbirlerine yaklaşıp kenetlenir , Mars istasyonu inşaa ederler .
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte olay budur. Bu şekilde gençleri desteklemek onların fikirlerinden istifade etmeliyiz. Bu proje gösteriyor ki Türkiye ilerde Elon Musk gibi dikey inişli roketlerle uzaya çıkmak istiyor. Çünkü dikey inişli roketler sürekli kullanılabiliyor. Buda çok çok ucuza uzaya uydu fırlatmak demektir.
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Süper maşa Allah yolunuz açık olsun gençler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...