Kişisel verileri en çok toplayan teknoloji şirketi Google oldu

Yeni araştırma, beş büyük Büyük Teknoloji firması arasında Google'ın kullanıcılar hakkında daha fazla özel veriyi izlediğini gösteriyor. En az kişisel veriyi takip eden şirket ise Apple oldu.

Kişisel verileri en çok toplayan teknoloji şirketi Google oldu
Kişisel verileri en çok toplayan teknoloji şirketi Google oldu
GİRİŞ 26.08.2022 11:32 GÜNCELLEME 26.08.2022 11:35

Kullandığımız birçok uygulama verilerimizi toplamakta. Bunların bazıları kişiselleştirilmiş reklamlar için kullanılıyor. Peki hiç verilerinizi en çok toplayan uygulamayı merak ettiniz mi? StockApps.com isimli site verilerinizi en çok kullanan uygulamaları listeledi. 

StockApps, analizinde beş büyük teknoloji şirketinin veri toplama uygulamalarını karşılaştırdı. Google, Twitter, Apple, Amazon ve Facebook'un yer aldığı kıyaslama şirketlerin bizden ne tür veriler topladığını açıklamıyor. Ancak StockApps, her bir firmanın ne kadar bilgi topladığını göstermek için şirketlerin veri noktalarını kullandı. 

Yapılan araştırmaya göre en fazla kişisel veri toplayan şirket Google. 39 tane veri noktası toplayan şirketin topladığı bilgiler, konumunuzdan tarayıcı geçmişinize ve üçüncü taraf web siteleri veya uygulamalardaki etkinliklerinize kadar her şeyi içermekte. Google'ın peşinden sırasıyla 24, 23 ve 14 veri noktası bulunan Twitter, Amazon ve Facebook gelmekte.

Araştırmaya göre, Apple, listedeki en gizlilik odaklı teknoloji devi gibi görünüyor. Yalnızca 12 veri noktası toplayan şirket, yalnızca kullanıcılarının hesaplarını sürdürmek için gereken verileri tutmakta. 

StockApps'dan Edith Reads, "Çoğu insanın ziyaret ettikleri her web sitesi için birkaç sayfa uzunluğunda olabilen gizlilik politikalarını okumak için zamanı veya sabrı yok. Sonuç olarak, kullanıcılar gizlilik politikası şartlarını kabul ederek Google'ın ihtiyaç duydukları tüm verileri toplamasına izin veriyor" dedi.

Avustralya hükümeti kısa süre önce Google'a Android'de konum takibi nedeniyle 40 milyon dolar para cezası vermişti.

Android'te yanıltıcı konum izleme ayarlarından dolayı Google'a 40 milyon dolar cezaAndroid'te yanıltıcı konum izleme ayarlarından dolayı Google'a 40 milyon dolar ceza

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı