Satranç bulmacası #5: 1 hamlede şah mat yapabilir misin?

Satranç, problem çözme ve stratejik düşünme becerilerinizi geliştiren bir masa oyunudur. Satranç zekâ testi ile kendinizi sınayacağınız bir oyun ile karşınızdayız. Beyaz taşlar ile siyah takımı tek hamlede şah mat edebilir misin? Bunun için sadece 10 saniye süreniz var.

Satranç bulmacası #5: 1 hamlede şah mat yapabilir misin?
Satranç bulmacası #5: 1 hamlede şah mat yapabilir misin?
GİRİŞ 27.10.2023 09:00 GÜNCELLEME 27.10.2023 09:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Satranç zekâ oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyunlardan bir tanesidir. 8x8’lik bir 64 kareden oluşan bir damalı tahta üzerinde oynanan masa oyunudur. Satranç oyunu aynı zamanda bilinen en eski oyunlardan da biridir.

Satranç oyununda oyuncular tahta üzerindeki taşları belirli kurallar doğrultusunda hareket ettirebilirler. Her taşın hareket alanı sınırlıdır. Oyunun amacı ise rakibini şahını yenerek mat etmektir. Satrançta şah mat yapmak, rakibin kaçacak bir yeri olmadığına ve kendini kurtaracak herhangi bir hamlesi kalmadığına yani tam anlamıyla köşeye sıkıştığının göstergesidir.

Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Şah, satranç oyunundaki en önemli taştır. Oyuncular ne pahasına olursa olsun en birincil görevi şahı korumaktır. Şahı korumak için çevresine güvenliğini sağlayacak taşlardan bir duvar örmeniz ve rakibinizden gelecek hamle ataklarını önceden tahmin edip ona göre hareket etmeniz gerekir.

BEYAZ TAŞLAR İLE TEK HAMLEDE ŞAH MAT YAPABİLİR MİSİN?

Satranç bulmacası #5: 1 hamlede şah mat yapabilir misin?

Yukarıdaki görselde oyunun sonların gelinmiş bir satranç tahtası görüyorsunuz. Burada oyuncular artık oyunun sonuna gelmiş gibi görünüyor. Yapılacak tek bir hamle ile oyun tamamen bitebilir ya da karşı takım lehine devam edebilir.

Sizden istenen ise beyaz taşları kullanarak oyunu 10 saniye içerisinde şah mat ile bitirmeniz. Hazırsanız süreyi başlatalım!

Satranç bulmacası #2: Siyah şahı tek hamlede mat edebilir misin?Satranç bulmacası #2: Siyah şahı tek hamlede mat edebilir misin?

Satranç oyunun asıl amacı kısa sürede en doğru ve mantıklı kararı vermenizi sağlamaktır. Bu yüzden bu tür zekâ testlerine süre kısıtlaması koyarak sizi baskı altında bırakmayı ve kazandıran hamleyi bulmanızı istiyoruz. Bu sayede günlük hayatta karşınıza çıkacak sorunlara da aynı bakış açısıyla bakabilirsiniz.

Düzenli olarak satranç oynayan kişiler için bu zekâ testleri oldukça basit gelse de hafıza gelişimi ve karar verme becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olur. Bazen basit görünen bir zekâ testi bile kafanızı oldukça karıştırarak doğru cevabı bulmanızı zorlaştırabilir.

Satranç bulmacası #3: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?Satranç bulmacası #3: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Kazandıran hamleyi bulabildiniz mi? Süre giderek azalıyor. Tüm odağınızı satranç tahtasına verin ve oyunu tam anlamıyla bitirecek olan şah mat hamlesine konsantre olun.

KAZANDIRAN HAMLEYİ BULABİLDİNİZ Mİ?

Süre bitti. Kazandıran hamleyi fark edebildiniz mi?

Satranç zekâ testinde kazandıran şah mat hamlesini bulan okuyucularımızı tebrik ederiz. Siz zaten artık bu konuların uzmanı oldunuz. Stratejik düşünme, taktik geliştirme ve bir sonraki adımı hesaplama hep sizden sorulur. Günlük yaşantınızda da karar verirken hep bir sonraki adımı düşünerek hareket ediyorsunuz. Tebrikler, siz gerçek bir strateji uzmanısınız!

Satranç bulmacası #4: Beyaz taşlar ile tek hamlede şah mat yapabilir misin?Satranç bulmacası #4: Beyaz taşlar ile tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Doğru cevabı bulamayan okuyucularımız ise endişelenmesine gerek yok. Stratejik düşünmenizi geliştirmek için daha önce hazırladığımız şah mat için satranç testlerini ya da diğer tüm zekâ testlerini çözerek kendinizi test edebilirsiniz.

Peki, bugünkü zekâ testimizde şah mat yapmanızı sağlayacak kazandıracak hamle hangisiydi, gelin birlikte öğrenelim. İşte satranç oyununu bitirecek kazandıran şah mat hamlesi;

Satranç bulmacası #5: 1 hamlede şah mat yapabilir misin?

Resimde de görüldüğü gibi kazandıran hamle H4’den beyaz veziri H8’e taşımaktan geçiyor. Böylelikle şah veziri yemek de istese F6’da bulunan fil bunu engelliyor. Yani kaçış yok, tüm yollar kapalı ve ŞAH MAT!

Peki, siz doğru hamleyi bulabildiniz mi? Yorumlarda bizimle paylaşın!

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Mehmet Öz 5 ay önce Şikayet Et
    Bulmacalarin zorlaşıp daha da katkı sağlanmasını arzu ediyoruz. Ve her bulmacadan bulmacaya kaydırmaya çok zamanımızı alıyor. Onu da biraz yakınlaşırsa mutlu oluruz
    Cevapla
  • Alperen Ö 6 ay önce Şikayet Et
    Bulmacaları biraz daha zor hazırlamanızı öneririm. Satranç sitelerinin en kolay bulmacaları bile daha kolay oluyor bunlardan
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Bu çocuk sayfaları için uygun olabilir
    Cevapla
  • A.... 6 ay önce Şikayet Et
    Lütfen boyle seyler paylasmayin Vxh8 i bulamayan ya kördür ya da oynamayi bilmiyordur
    Cevapla
  • manyak 6 ay önce Şikayet Et
    bunu bulamadıysa oynamasınlar zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!