ABD, Kore'nin güneyine asker ve araç yolluyor

ABD, Kuzey Kore'nin sıklıkla tekrarladığı savaş tehditleri nedeniyle tansiyonun düşmediği Kore yarımadasının güneyine daha fazla zırhlı araç ve asker konuşlandıracağını açıkladı.

ABD, Kore'nin güneyine asker ve araç yolluyor
ABD, Kore'nin güneyine asker ve araç yolluyor
GİRİŞ 09.01.2014 12:26 GÜNCELLEME 09.01.2014 12:26

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, Güney Kore'ye 40 M1A2 Abrams tankı, 800 asker ve 40 zırhlı araç daha sevk edileceği duyuruldu. G.Kore kaynakları da yeni birliklerin K.Kore sınırındaki silahlardan arındırılmış bölgenin hemen yakınına konuşlandırılacağını belirtti. Gözlemciler, yarımadaya yönelik bu son Amerikan askerî sevkiyatını, K.Kore'de Devlet Başkanı Kim Jong'un eniştesi ve rejimin ikinci adamı Jang Sungthaek'in idamıyla sonuçlanan iç mücadelenin yol açması muhtemel istikrarsızlık tehdidiyle irtibatlandırıyor. Teknik olarak kuzey komşusuyla 1953'ten beri savaşta olan G.Kore'de hâlihazırda 28 bin ABD askeri görev yapıyor. Mart ayında K.Kore, ateşkes anlaşmasını artık tanımadığını duyurmuş, ABD ile Güney Kore'yi nükleer silahla vurabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Pyongyang yönetiminin tehditleri ve karşılıklı füze denemeleriyle tansiyonun düşmediği yarımadadaki askerî hareketlilik, bölgede son yıllarda ağırlığını giderek artıran Çin'i de yakından ilgilendiriyor. Geçen yıl Asya Pasifik'e yönelik yeni askerî stratejisini ilan eden ve donanmasının yüzde 60'ını 2020'ye kadar bu bölgeye kaydıracağını açıklayan ABD, müttefikleri Japonya, G.Kore, Filipinler ve Avustralya'daki askerî varlığını büyütmeye çalışıyor. ABD'nin kendisini çevrelediğini düşünen Pekin de düzenlediği büyük tatbikatlar ve donanmasına kattığı yeni savaş gemileriyle Washington'a cevap veriyor. Son olarak Çin'in Doğu Çin Denizi üzerinde hava sahasını tek taraflı olarak genişlettiğini duyurması; ABD, Japonya ve G.Kore'yi rahatsız etmişti. Washington'ın bölge ülkeleri Japonya, Güney Kore, Tayland, Filipinler ve Avustralya ile ittifak; Hindistan, Singapur ve Endonezya ile de ortaklık anlaşmaları bulunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu