Urartu mezarları gün yüzüne çıktı

Erzincan’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan 2 bin 750 yıllık Urartu dönemine ait Altıntepe’de, Urartulara ait 3 mezar bulundu.

Urartu mezarları gün yüzüne çıktı
Urartu mezarları gün yüzüne çıktı
GİRİŞ 12.09.2014 10:08 GÜNCELLEME 12.09.2014 10:08

Erzincan'ın Üzümlü İlçesi'ndeki Altıntepe'de, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Ağustos ayında başlatılan kazılarda Urartu dönemine ait 3 mezar günyüzüne çıkarıldı.

Erzincan’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan 2 bin 750 yıllık Urartu dönemine ait Altıntepe’de, 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalarda bugüne kadar Bizans ve Urartular dönemine ait bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kente 15 kilometre uzaklıkta Üzümlü İlçesi sınırlarındaki Altıntepe’de Ağustos ayında başlayan bu yılki kazıların ardından 1959- 68 yılları arasında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından bulunan ancak bakımsızlıktan üzerleri kapanan Urartu dönemine ait tek örnek olan 3 mezar gün yüzüne çıkartıldı.

VALİ ZİYARET ETTİ

Kazı çalışmasının bu yıl sona ermesi ile birlikte Altıntepe’de incelemede bulunan Vali Abdurrahman Akdemir, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu’ndan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu bu yıl 12’nci dönem kazılarını gerçekleştirdiklerini belirterek şunları anlattı:

"Bu sene mezarlara ağırlık verdik. 1959- 68 yılları arasında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından ortaya çıkartılan mezarların içerisi terk edildikten sonra dolmuştu. Mezarların içlerini temizledik. Rölöveleri yapıldı, yeni planları çizildi ve restorasyon çalışması için proje hazırlama aşamasına geçildi. Proje tamamlandıktan sonra Erzurum’daki Kültür Varlıkları Bölge Müdürlüğüne sunulacak ve oradan geçtiği taktirde de uygulamaya geçilecek. Urartu döneminden tek örnek olan bu üç mezar tahrip olmasına rağmen temizlik çalışmasından sonra iyi korunduğunu gördük. İlk dönem kazılarında ortaya çıkartılan lahitleri yine ortaya çıkardık. Önceki yapılan kazılarda lahitler içerisinde iskeletler vardı ve onlar Ankara Üniversitesindeki Antropoloji bölümünde incelemesi yapılmış, birinde kadın birinde erkek olduğu tespit edilmişti. Üç numaralı mezardaki buluntular bugün Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde teşhir edilmektedir." 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti