Fatma Şahin üzerinden yeni algı operasyonu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, Zeugma Antik Kenti'ni tanıttığı sırada mozaiklere basması polemik konusu yapıldı.

Fatma Şahin üzerinden yeni algı operasyonu
Fatma Şahin üzerinden yeni algı operasyonu
GİRİŞ 03.11.2014 15:13 GÜNCELLEME 03.11.2014 15:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Zeugma Antik Kenti kazılarında çıkarılan mozaikler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı bir toplantı ile kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından basına tanıtılmıştı.

ALGI HABERLERİ YAPTILAR AMA GERÇEK FARKLI

Fatma Şahin'in burada tanıtım yapılırken mozaiklerin üzerine topuklu ayakkabıyla basması Hürriyet ve Radikal gibi gazetelerde "tepki topladı" şeklinde haberler yapılmasına neden oldu.

Gerçek ise daha farklıydı..

ARKEOLOGLAR ŞAHİN'İ YÖNLENDİRDİ

Ayrıca mozaiklere basmak Fatma Şahin'in tercihi değil, arleologların kendisini yönlendirmesiyle yaptığı bir hareketti. Kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, basına yansıyan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Buna göre Fatma Şahin'in mozaiklere topuklu ayakkabı ile basmasında anormal bir durum yok.

"MOZAİKLERİN ÜZERİNDE YÜRÜNEBİLİR"

Mozaiklerin oldukça sağlam blokajlara sahip olduğunu vurgulayan Görkay, kısa zaman dilimleri içinde üzerinde yürünmesinin mozaikler için herhangi bir problem oluşturmadığını söyledi.

Görkay açıklamasında, "Zeugma Antik Kenti’nde 2014 yılında Mousalar evinde bulunan mozaiklerin hepsi ana kaya üzerine yapılmış, yaklaşık 20 cm'e varan, statumen (taş blokaj), rudus (taşlı opus-caementicium, kalın harç blokaj), nucleus (ince harç) ve tesselatum olarak adlandırılan mozaik taşlarının (tessera) gömüldüğü  ince harçla yapılmış oldukça sağlam blokajlara sahiptir.

Herhangi bir boşluğu bulunmayan bu sağlam blokajlı zemin mozaikleri üzerinde kısa zaman dilimleri içinde yürünmesi mozaikler için herhangi bir problem oluşturmamaktadır." dedi.

ALAN ÖNCEDEN BELİRLENDİ

Kutalmış Görkay ayrıca, lansman sırasında yürünen alanların uzmanlarca önceden belirlenen bölgeler olduğunun altını çizdi.

Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan 1 Kasım Cumartesi günü Zeugma Antik Kenti’ndeki Mousalar Kazı Evi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında mozaiklere zarar verildiği iddiası üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

"BEN DE MUHALİFİM AMA, FATMA ŞAHİN'E LAF SÖYLENEMEZ"

Zeugma Antik Kenti'nin tanıtımına katılan "littleiv" takma isimli bir ekşi sözlük yazarı da çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kendisini AK Parti'yi sınırsız eleştiren biri olarak tanıtan Ekşi Sözlük yazarı, Fatma Şahin lansman alanına gelmeden önce hocaların mozaikler üzerinde yürüdüğünü ifade etti. Zeminin 2300 yıl önce üzerinde yürümek için tasarlandığını anlatan yazar, "Ben de AKP'yi sınırsız eleştiren biriyim ama kusura bakmayın, Fatma Şahin'e burada laf atmak yanlış olur, kadın ayrıca aşırı kibardı" gibi ifadeler de kullandı.

YORUMLAR 5
  • Kral Çıplak 9 yıl önce Şikayet Et
    ya kardeşim hükümete yaranacağım diye de her habere de algı operasyonu yazıyorsunuzya bir süre sonra insanlar bundan sıkılacak. Bir kere de yanlışa yanlış deyin be.
    Cevapla
  • Hüseyin 9 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz ve Turizm için hayırlı olur inşallah. Bunları gün yüzüne çıkaran ekibe teşekkür ederiz. Dahada önemlisi buralı daha iyi korumalı ve saklamalıyız.
    Cevapla
  • ANTER MARCOS 9 yıl önce Şikayet Et
    müzeler ne zaman özelleşir.Gelirmi o günler yaşanır-mı yaşayıp görmek lazım. Çok yakında çokkk.
    Cevapla
  • Muhsiiin 9 yıl önce Şikayet Et
    Yapıldığı tarihte üzerinde yürünmek üzere bir teknik ve sağlamlıkla inşaa edildi, seyretmek için değil. Sağlam bu bloklar. Bırakın politize olmayı adam olun
    Cevapla
  • Muhsın Ulusoy 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkeologlarımızın kalıtesi malesef bu kadar. Hic bu eserlerin üzerinde yürünür mü? Yazık cok yazık!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim