Türkiye'nin ikinci Efes'i gün yüzüne çıkıyor

Adana'nın Kozan ilçesindeki Anavarza, binlerce yıllık uykusundan uyanıyor.

Türkiye'nin ikinci Efes'i gün yüzüne çıkıyor
Türkiye'nin ikinci Efes'i gün yüzüne çıkıyor
GİRİŞ 17.11.2014 12:44 GÜNCELLEME 17.11.2014 12:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adana Valiliği ve Çukurova Üniversitesi tarafından Adana’nın Anavarza bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları çok değerli bir antik kenti ortaya çıkardı.

Bir yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Anavarza antik kentinde ortaya çıkarılan 2 bin 700 metre uzunluğundaki yol, Dünya’nın ve Anadolu’nun en büyük antik ana caddesi olmasının yanı sıra, dünyanın planlanmış ilk duble yolu olma özelliğine sahip.

ÖMER ÇELİK ANAVARZA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Bu önemli antik kentin ziyaretçileri arasında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de vardı. Kentte kazı ekibinden bilgi alan Çelik, bulunan kalıntıların yeni turizm stratejisinin  merkezinde olacağını söyledi ve ekledi; Turizm operatörlerinin paketine alınması için çalışmalar yapıyoruz.

Anavarza Antik Kenti'nde Efes Antik Kenti'nden on kat daha büyük bir antik kent ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Anadolu'nun en büyük antik kenti olmaya aday olan Anavarza'nın tam kapasite çalışıp kültür ve turizme kazandırılması için bütçe artırımı yapacağız. Burada daha fazla turist göreceğiz."

HEM ADANA'NIN HEM TÜRKİYE'NİN TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKISI OLACAK

Kazı çalışmalarını, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Doktor Fatih Gülşen'in başında bulunduğu bir ekip yürütüyor. Antik kentin Adana turizmine büyük katkı sağlayacağını söyleyen Gülşen, “Bu cadde, dünyanın şu ana kadar açığa çıkartılmış en geniş caddesidir. Ne Anadolu’da, ne de Dünyada bu uzunlukta ve genişlikte bir antik cadde bulunmamaktadır” dedi.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Caddenin başında zafer kapısı bulunduğunu ve şu ana kadar ana kapıdan düşmüş her biri 2000 ton ağırlığında 500’e yakın blok taşın ortaya çıkarıldığını söyleyen Gülşen, “Tüm Klikya bölgesinde mevcut tek sütunlu, heykelli, nişli zafer kapısı Anavarza antik kentinde bulunuyor. Önümüzdeki yaza belgelendirme çalışmalarını tamamladıktan sonra kapının restorasyonuna başlanacak. 8-9 aylık çalışma sonunda dünyanın en görkemli kapılarından birini ayağa kaldırmış olacağız” diye konuştu.

GLADYATÖR DÖVÜŞLERİ YAPILIYORDU

Bir yıllık kazı çalışmaları sonunda duble ana caddenin 200 metrelik kısmını açığa çıkarttıklarını vurgulayan Gülşen,  "Ana caddenin iki yanında üç tane hamam, iki tane kilise ve bir tane meclis binası olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte güney tarafta olimpiyatların düzenlendiği Anadolu’nun en büyük stadyumlarından birisinin bulunduğunu biliyoruz. Ayrıca Türkiye ve Anadolu’da üç tane örneği olan içinde gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bir amfi tiyatro var burada. Bu amfi tiyatro tamamen yıkılmış olmakla birlikte, parçalarının tümü burada mevcuttur. “ bilgisini aktardı.

ANAVARZA, EFES'İ GÖLGEDE BIRAKACAK

Kazı çalışmalarının yanı sıra araştırmalarında insansız hava araçlarından da yararlandıklarını belirten Gülşen, toplam 2 bin dönüm üzerine yayılan bir antik kent ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Gülşen, bu tarz yapıların genellikle Efes Antik Kent ile karşılaştırıldığını vurguladı. Anavarza ortaya çıkarılmadan önce, Anadolu’nun bilinen en büyük antik kentinin Efes olduğunun düşünüldüğünü hatırlatan Gülşen, “Ölçüler bize 2 bin dönüm üzerine yayılan Anavarza’nın, Efes’ten daha büyük olduğunu gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Anavarza Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Çelik, "Yeni turizm stratejimizin merkezinde burası olacak. Turizm operatörlerinin paketine alınması için çalışmalar yapıyoruz. Anavarza Antik Kenti'nde Efes Antik Kenti'nden on kat daha büyük bir antik kent ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Anadolu'nun en büyük antik kenti olmaya aday olan Anavarza'nın tam kapasite çalışıp kültür ve turizme kazandırılması için bütçe artırımı yapacağız. Burada daha fazla turist göreceğiz." diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • semih saka 9 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun.. çok yerinde bir iş yapmışlar tebrik ediyorum.. darısı göbekli tepenin başına.. ston hange nasıl pazarlanıyor dünyaya.. bizde dünyada eşi benzeri olmayan bir anıt varken çok daha iyi kullanılmalı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor