Bangladeş'teki çatışmalarda 15 kişi öldü

Bangladeş'te dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılmasını talep eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 15 kişi öldü.

Bangladeş'teki çatışmalarda 15 kişi öldü
Bangladeş'teki çatışmalarda 15 kişi öldü
GİRİŞ 06.05.2013 11:58 GÜNCELLEME 06.05.2013 11:58

Yetkililer, bu sabah başkent Dakka'ya 15 kilometre mesafedeki Narayanganj'da çıkan çatışmalarda 3'ü polis 8 kişinin öldüğünü açıkladı.

Başkentte ise bazı sokaklara barikat kuran göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanması üzerine 7 kişi yaşamını yitirdi. Çatışmalarda 50'den fazla kişi de yaralandı.

Bangladeş Sangbad Sangstha Haber Ajansı (BSS) ise ölenler arasında 12 yaşında bir çocuğun bulunduğunu duyurdu.

Görgü tanıkları, kent merkezindeki cami çevresinin savaş alanına döndüğünü, "ateistler asılsın" şeklinde slogan atan göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırdığını söyledi.

Başkente 10 binden fazla takviye güvenlik yetkilisinin gönderildiğini belirten emniyet müdürlüğü, daha fazla kan dökülmesini engellemek için başkentte miting ve protesto gösterilerinin yasaklandığını açıkladı.

Devlet Bakanı Seyid Aşrafil İslam, hükümetin şiddet eylemlerine kesinlikle izin vermeyeceğini vurguladı.

Bangladeş'te bazı blog ve internet sayfalarında İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren yazılar yayımlanmasının ardından İslami gruplar tarafından kurulan Hifazet-i İslam, dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılması talebiyle nisandan bu yana gösteri düzenliyor.

Hifazet'i İslam liderlerinden bazıları, ülkenin 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında insanlık karşıtı suç işlemekten suçlu bulunan Cemaat-i Müslim Partisi'ne destek veriyor.

Hifazet'i İslam ve Cemaat-i Müslim, mahkeme kararlarını protesto ederken gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını da talep ediyor.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Bangladeş'in Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki hükümeti ise ülkenin laik ve liberal yasalarla yönetildiğini belirterek, Hifazet-i İslam'ın talebini geri çeviriyor.

Bangladeş'te dün düzenlenen gösterilerde 30 otobüs ve 100'e yakın dükkan ateşe verilmiş, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 20 kişi yaşamını yitirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor