İsfahanlıların Abdullah Gül Sevgisi

Nıfs'ı Cihan yani İsfahan Dünyanın Yarısı sloganıyla en güzel şehirler arasında yer alan İran'ın İsfahan kenti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ayrı bir sevgisi var.

İsfahanlıların Abdullah Gül Sevgisi
İsfahanlıların Abdullah Gül Sevgisi
GİRİŞ 04.12.2013 19:57 GÜNCELLEME 04.12.2013 19:57

2 yıl önce İran gezisi sırasında İsfahan'ı 300 işadamıyla ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İsfahan'ı gelen ilk devlet başkanı oldu. Bu ziyareti hiç unutmadıklarını dile getiren İsfahan Turizm Müdürü Mesudi Nihayid "Abdullah Gül'ün 300 kişiyle İsfahan'a yaptığı ziyaret bizim için çok önemli. Yüzyıllarca unutulacak gibi değil. Biz Tük Hava Yollarıyla İsfahan Turizmini geliştirmek adına projelerde birlikte çalışıyoruz. Bir çok tur operatörü burayı ziyarete geldi. Türkiye'deki kardeşlerimizi Dünya'nın yarısı olarak bilinen İsfahan'ı görmeye davet ediyorum." diye konuştu.

Geniş ağaçlıklı bulvarları, düzgün sokakları, güzel bahçeleri ile İsfahan'da yapılar dönemin en usta mimarları tarafından inşa edilirken, içindeki işlemelerde bir o kadar anlamlı. Savefi hanedanının başkenti olan İsfahan'da bulunan Kırk Sütun sarayında misafir devlet başkanları karşılanır burada ağırlanırdı. Saray 20 sütundan oluşurken, önünde bulunan 100 metre uzunluğundaki havuza yansıyan diğer 20 sütun ile birlikte 40 sütun olarak adlandırılmış. Sarayın duvarlarında Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim arasında yaşanan Çaldıran savaşı resmedilmiş.

Selçuklu eserlerininde bulunduğu İsfahan'da camiler, meydanlar köprü ve sarayları UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alırken, Daha önce yılda 300 bin olan turist sayısı İran Devrimi ile 50 bine gerilemiş. Selçuklu hanedanı Tuğrul bey, 1047'de İsfahan'ı başkent ilan ettikten sonra Melikşah döneminde kent güzelleşti ve gelişti. Cihan Meydanında bulunan Cuma Mescidi Selçuklu eseridir. 1602 yılında inşa edilen ve Farsça 33 anlamına gelen Siesepol Köprüsü kendisini ayakta tutan 33 sütundan meydana gelir. Bu köprünün geçtiği Zayende nehri ise son yıllarda yapılan barajlarla tamamen kurumuş.

4 milyon nüfuslu İsfahan'da Müslümanların yanı sıra Ermeniler ve Yahudilerde yaşamakta. Eski ismiyle Cihan yeni adıyla İmam meydanında ise İranlı kızlar resim çizerek vakitlerini geçiriyor. İran'ın farklı yüzü olarak bilinen genç kızlar sadece başlarının bir kısmını örtüyor. Yüzlerini ağır makyaj yapan genç kızlar İran'ı tanımayanlar için ilginç geliyor.

ŞANLIURFA İLE KARDEŞ ŞEHİR OLMAK İSTİYORUZ

İsfahan Belediye Başkan Vekili Dr. Cemali Nejad İsfahan'ın başta İstanbul, Barselona, Lahor olmak üzere 15 büyükşehir ile kardeş olduklarını ifade ederek Şanlıurfa ile de kardeş olmak istediklerini vurguladı.

Şanlıurfa'nın dini turizminde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Dr. Cemali Nejad "İsfahan ile Şanlıurfa'nın kültürü hemen hemen aynı. Biz Türkiye'nin her kentini seviyoruz ama Urfa'nın yeri ayrı. Şanlıurfa ile kardeş şehir olmak istiyoruz. Bu kardeşlikten hem İsfahan hem Urfa kazançlı çıkacak."
dedi.

THY İRANLILARI TÜRKİYE'YE TAŞIDI

THY'nin İsfahan'a haftada 4 sefer düzenlediğini ifade eden THY İsfahan Bölge Müdürü Mustafa Dökmetaş "Hedefimiz 2014 yılında 7 sefere çıkmak. İsfahan'a THY'nin sefer başlatmamız, insanların İsfahan'a gelme konusunda olumlu olarak etkiledi. Çünkü biz kalite bir havayolu olarak biliniyoruz.

Dolayısıyla güvenle geliyorlar. İran gerçekte de güvenli bir ülke. Biz 100 bin olan turist sayısını 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti