Putin canlı yayında soruları yanıtladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a sevk edilecek olan S-300 savunma sistemlerinin İsrail'e tehdit olmayacağını söyledi.

Putin canlı yayında soruları yanıtladı
Putin canlı yayında soruları yanıtladı
GİRİŞ 16.04.2015 16:18 GÜNCELLEME 16.04.2015 16:18

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatını askıya alan kararı iptal etmesiyle ilgili olarak, S-300'lerin İsrail'in güvenliğine tehdit oluşturmayacağını belirtti.

Rusya'da radyo ve televizyon kanallarında canlı yayınlanan programda halkın sorularını yanıtlayan Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatını askıya alan kararı iptal etmesinin, bu ülkeye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlarla çelişmediğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "S-300 savunma sistemleri, İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine herhangi bir tehdit oluşturmaz, hatta caydırıcı bir unsur olarak görülebilir" dedi.

Putin, İran'ın belirli bir düzeyde esneklik gösterdiği ve uzlaşmaya varılması yönünde isteği olduğu için bu kararı verdiğini söyledi.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

- Rubledeki yükseliş

Putin, rubledeki yükselişin, yatırımcıların Rusya'ya güveninin işareti olarak görülebileceğini ifade ederek Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlara rağmen, ülkesinin ekonomik performansının iyi olduğunu kaydetti. Devlet Başkanı Putin, "Rusya, kendisine karşı uygulanan yaptırımları, daha bağımsız olmak ve ekonomik kalkınmayı artırmak için kullanabilir" diye konuştu.

Putin ayrıca Rusya ekonomisinin yeniden eski gücüne kavuşması için belki 2 senenin gerekebileceğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor