Rusya ABD'ye Rakka teklifinde ısrarcı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov IŞİD'in daha hızlı temizlenmesi için ABD ile işbirliği yapma isteklerini yineledi.

Rusya ABD'ye Rakka teklifinde ısrarcı
Rusya ABD'ye Rakka teklifinde ısrarcı
GİRİŞ 26.05.2016 10:44 GÜNCELLEME 26.05.2016 10:44

Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri, terör örgütü IŞİD'i ülkedeki 'başkent'i Rakka'dan çıkarmak için saldırıyor. Arap ve Türkmenlerin de yer aldığı birlikler, ABD'nin lideri olduğu koalisyon güçlerinin hava desteğiyle birlikte özellikle kentin kuzeyini hedef alıyor. Reuters haber ajansı, gözlemcilere dayandırdığı haberinde, Türkiye sınırı yakınındaki Tel Abyad ve Ayn İsa çevresinde yoğun çarpışma yaşandığını bildiriyor.

Yerel kaynaklara göre, IŞİD kent çevresine mayın döşemeye başladı. Fars Haber Ajansı ise, Kürt kaynaklarına dayandırdığı haberinde, IŞİD'in üyelerine Rakka'daki binaları ve tarlaları ateşe vermelerini emrettiğini aktarıyor.

Üç köy IŞİD'den alındı

Saldırılar karşısında kayıp vermeye başlayan terör örgütü IŞİD, kentin kuzeyinde bir intihar saldırısı da düzenledi. Yerel kaynaklara göre, Rakka’nın 30 kilometre kuzeyinde bulunan kırsal alanda bombalı araç infilak ettirilerek saldırı gerçekleşti.

Rakka operasyonu 24 saatini doldurmadan üç köy IŞİD'den alındı. Adana'daki İncirlik Üssü'nden kalkan koalisyon uçaklarının Rakka'yı vurduğunu duyuran Doğan Haber Ajansı, Kürt kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ayn İsa'nın IŞİD'den alınmasının an meselesi olduğunu belirtiyor.

Lavrov'a göre bir şans var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rakka operasyonunun daha hızlı sonuçlanması için hava saldırılarını ABD'yle koordine etmek istediklerini söyledi. Lavrov, "Rakka'nın geri alınması aynı Irak'ın Musul kentinin geri alınması gibi uluslararası terör karşıtı koalisyonun hedeflerinden biri" dedi.

Rus ve ABD'nin hava güçlerinin eylemlerini koordine etmesi halinde bu kentlerin daha etkili ve çabuk bir biçimde geri alınacağına inandıklarının altını çizen Lavrov, "Böyle bir koordinasyonun gerçekleşmesi için şans var" diye konuştu.

Ancak Washington Moskova'nın teklifine şimdilik sıcak bakmıyor. Pentagon sözcüsü Michelle Baldanza, "Şu anda Rusya'yla herhangi ortak askeri operasyon düzenlemeyi planlamıyoruz" ifadesini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti