Myanmar'da barış görüşmeleri başladı

Myanmar'da bugün başlayacak ve beş gün sürecek tarihi bir barış konferansı düzenliyor.

Myanmar'da barış görüşmeleri başladı
Myanmar'da barış görüşmeleri başladı
GİRİŞ 31.08.2016 16:27 GÜNCELLEME 31.08.2016 16:27

'21. yüzyıl Panglong Konferansı' adı verilen program, merkezi hükumet ve ülkenin önde gelen etnik yapılarıyla uluslararası çevreleri bir araya getirecek. Adını bağımsızlıktan kısa bir süre önce benzer şekilde gerçekleşen konferanstan alan bu etkinlik, ülkenin 8 Kasım 2015 seçimlerinden sonra başlayan sivil yönetim sürecinin önemli bir evreye girmesi anlamını taşıyor.

Myanmar'ın sayısız etnik gruplardan oluşan heyetler rengarenk görüntüleriyle Naypyidaw konferans salonunu doldurdu.

ONYEDİ DİRENİŞÇİ ETNİK GRUP BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE KATILDI

Onyedi direnişçi gruplar başkentte düzenlenen görüşmelere katıldı, ancak hala silahlar bırakılmış değil. Ülkenin bir çok yerinde ordu ile çatışamalr devam ediyor.

Ateşkesi kabul eden direnişçi gruplardan biri olan Chin Ulusal Cephe'nin genel sekreteri Khua Uk Lian, "iyimser olduğunu" söyledi ancak " kolay olmayacağı" uyarısında bulundu.
Çatışma bölgelerinde yaşayan yerel halk sakini kendi topraklarında yatan zengin yeşim, kalay ve maun ahşap ormanlarına rağmen yoksulluk içinde yaşıyorlar.

Bağımsızlığını kazandığı 1948’den kısa bir süre sonra, ülkeyi yöneten askeri rejimler döneminde ve 1988 yılında başlayan demokrasi mücadelesinde, bu mücadelelerin öznesi konumundaki etnik yapılar siyasi, ekonomik, kültürel ayrımcılıklara maruz kaldılar. 1947 yılında yapılan birinci Panglong Konferansı siyasi bağımsızlığı etnik yapılarla paylaşma hakkı tanıyordu. Ancak bu girişimin mimarı Aung San'ın, yani bugün demokrasi hareketinin lideri olan Dışişleri Bakanı Su Çi’nin babasının silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle, bağımsızlık sonrasında siyasi bağımsızlığı paylaşma düşüncesi, ordu mensupları eliyle, ülkenin yüzde altmışını oluşturan Burma (Burmese veya Barma) denilen etnik çoğunluğun hakimiyetine evrildi.

Bir önceki devlet başkanı ve ‘yarı-sivil’ olarak nitelenen Thein Sein'in inisiyatifiyle başlatılan barış görüşmelerinde bazı etnik yapıların dışarıda bırakılması, bu girişimin kapsayıcı olmaktan uzak olması kadar, şüpheyle karşılanmasına da neden oldu. Sivil bir yönetim olarak Ulusal Demokrasi Birliği hükumetinin bu seferki barış görüşmelerinde aldığı inisiyatif, merkezi hükumet, etnik yapılar ve uluslararası çevrelerde ülkenin geleceği için umutların yeşermesine neden oluyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak