Bulgaristan'dan Müslümanlara baskın

Bulgaristan'da son dönemde polis, “köktendinci” oldukları iddiasıyla Müslümanların yoğun olarak yaşadığı köylere sık sık baskın düzenledi.

Bulgaristan'dan Müslümanlara baskın
Bulgaristan'dan Müslümanlara baskın
GİRİŞ 14.12.2014 11:43 GÜNCELLEME 14.12.2014 11:43

Bu operasyonlar sırasında birçok ev ve iş yeri arandı, dini kitaplara, bilgisayarlara, cep telefonlarına el konuldu, onlarca kişinin ifadesi alındı.

Bulgaristan'da 1990 yılında 45 yıllık komünist rejim idaresinin sona ermesinin ardından Müslümanlar camilere gitmeye, dini eğitim almaya ve yeni camiler inşa etmeye başlamıştı. 7,5 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor.

Bulgaristan Diyaneti Başmüftülüğü'ne bağlı 3 tane imam hatip lisesi, bir de Yüksek İslam Enstitüsü faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde 1500 cami ve mescit var.

Ancak, özellikle son beş yılda, Müslüman kesimlerin yaşadığı bölgelerde artan polis operasyonları dikkat çekmeye başladı.

Müslümanların yoğun yaşadığı Blagoevgrad, Tırgovişte, Şumnu, Smolyan, Haskovo ve Asenovgrad bölgelerindeki baskınlarda geniş çaplı arama ve sorgulamalar yapıldı. Güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği bu operasyonlarda gözaltına alınanların çoğu daha sonra serbest bırakıldı.

Kamuoyunda en tartışılan operasyon 2010'da 'köktendincilik propagandası' yapmakla suçlanan 13 imama yönelikti. Sabaha karşı gözaltına alınan 13 din adamının evlerinden de çuvallar dolusu dini kitap alınmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır