İşte Mars’ta inşa edilecek ev

Mars’ta, 2030 yılında astronotların kalacağı evleri 3 boyutlu yazıcılarla inşa etmeyi planlayan NASA, yarışmanın kazananını açıkladı.

İşte Mars’ta inşa edilecek ev
İşte Mars’ta inşa edilecek ev
GİRİŞ 30.09.2015 05:59 GÜNCELLEME 30.09.2015 06:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Mars’ta, 2030 yılında astronotların kalacağı evleri 3 boyutlu yazıcılarla inşa etmeyi planlayan NASA, 3D-Printed Habitat Challenge ismiyle düzenlediği tasarım yarışmasının kazananını açıkladı.

En sağlam, dayanıklı, yenilikçi ve fonksiyonel nitelikte 160 tasarım arasından birinci seçilen proje SEARCH/ Clouds Architecture firmasının tasarladığı ‘Buz Evi’ oldu. 25 bin dolar (75 bin TL) ödül kazanan tasarım sıkışık buz kütleleri arasında -63 derecelik Mars atmosferinde korunmayı amaçlıyor. Gamma takımının 15 bin dolarlık (45 bin TL) ödülü kazandığı ikinci tasarımsa yarı otonom robotlar tarafından inşa edilen ve kendi özel habitatı bulunacak olan eve verildi. 10 bin dolarlık (30 bin TL) üçüncü ödülü de ‘Lavahive’ takımının birçok kubbe ve sökülebilir kısımlardan oluşan modüler projesi aldı.

BÜYÜK ÖDÜL: 1.1 MİLYON $

NASA, tasarım ödüllerinin dağıtılmasının ardından bu üç ekipten tasarımını 3 boyutlu yazıcıda basabileceğini ve inşa edebileceğini kanıtlayan ekibe büyük ödülü verecek. Bunun için Mars koşullarına uyacak malzemelerin seçilmesi gerekecek ve ayrıca uygun bir yaşam alanı da tasarlanması isteniyor. Her iki aşamada da birinci olan ekip 1.1 milyon dolar (3.3 milyon TL) ödül alacak.

İkinciliği kazanan yarı otonom robotlar tarafından inşa edilen ve kendi habitatı olması düşünülen ev.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 6
  • furiko 8 yıl önce Şikayet Et
    aynn katılıom sana kkkkkk
    Cevapla
  • kkkkkk 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz içeride pkk,kürt kavgası ile boğuşurken adamlar mars'ın hesapları ile uğraşıyor. Bizim dar kafalı ve 60 yıllarda kalan muhalefette içerideki çatışmaya ve kargaşaya benzin ile gidiyor. Kafasını kaldırıpta ufka bakan ne muhalefet partileri nede bunların içindeki ve taraftarlığını yapan okumuş yazmış,prof olmuş adamlar var. HDP baraj altında kalırsa kıyamet kopar diyen koca koca adamlar,Mars'ta-63 derecede 3D modelleme ile ev yapanların ve buna ön ayak olanların gölgesinin ucu bile olamaz.Yazıklar olsun bu adamlara ki bu ülkenin enerjisini bir kaç kuruşa dışarıya satıyorlar.
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Afrikadaki 1.1 Miyar Aç "İnsanoğlu" için " EKMEK" üretemeyen aciz ve zavallı uzay&mars meraklıları, ıvır zıvır işlerle uğraşıp, sonra uğraşlarını kendi gözlerinde büyütüp kendi kendilerine hayranlık oluşturuyor. Yazık.
    Cevapla
  • mavi78 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun kardeşim, parmaklarına sağlık...
    Cevapla
  • LAZ MÜTAYİT 8 yıl önce Şikayet Et
    Laz Mütayitler sıraya...Nasa da boş arazi varmış....
    Cevapla
  • mavi78 8 yıl önce Şikayet Et
    çok güldüm...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi