Rusya: Suriye'de uçuşa kapalı bölge yıkıcı olur

Rusya, Suriye'de uçuşa kapalı bölge ya da insani yardım koridoru oluşturulmasının yıkıcı sonuçları olacağı, bu yönde bir kararın da sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınabileceği uyarısında bulundu.

Rusya: Suriye'de uçuşa kapalı bölge yıkıcı olur
Rusya: Suriye'de uçuşa kapalı bölge yıkıcı olur
GİRİŞ 14.05.2013 11:39 GÜNCELLEME 14.05.2013 11:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suriye'de “insani koridor” ve “uçuşa kapalı bölge” düşüncelerinin dile getirildiğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, “Hiç kimse bunun sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunmuyor. Bu yönde bir karar ancak Güvenlik Konsey'inde alınabilir. Bunun dışındaki tedbirler meşru kabul edilemez.” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 16-19 Mayıs tarihlerinde Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesi İnterfax'a açıklamada bulunan Gatilov, “BM Genel Sekreteri ile pozisyonumuzu ele alacağız. Kendisi bu yönde bir kararın Güvenlik Konseyi aracılığı ile olması gerektiğini anlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Libya senaryosunda olduğu gibi Güvenlik Konseyi kararlarının çarpıtılarak bir kısım siyasi amaçlar için kullanılabildiğini savunan Gatilov, “Hepimiz Libya'ya uygulanan silah ambargosunun ve uçuşa kapalı alan oluşturulmasının taraflardan birine silah tedariki şekline dönüştüğünü hatırlıyoruz. Sivillere yardım için oluşturulan yapı, ülkenin altyapısını dönüştürmek için kullanıldı.” eleştirisinde bulundu.

ULUSLAR ARASI KONFERANS TOPLANACAK

Suriye'de Cenevre Mutabakatı'nın devamı niteliğinde uluslar arası konferansın yakın zamanda toplanmasını ümit ettiklerini belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Cenevre'de olduğu gibi en kısa sürede bakanlar düzeyinde bu toplantı yapılmalı. Bu konferans önerisini biz yaptık. Suriye hükümeti ve muhalefet 30 Haziran 2012'de sağlanan Cenevre Mutabakatı çerçevesinde yol haritasını belirlemeli.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Moskova ziyaretinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştüğünü ve tarafların siyasi çözüm için zorlanması konusunda mutabakat sağladıklarını kaydeden Gatilov, “BM Genel Sekreteri de siyasi ve diplomatik çözümün dışında başka alternatif olmadığını görüyor. Cenevre Mutabakatı'nda da siyasi çözüm konusunda taraflar mutabık kalmıştı.” hatırlatmasında bulundu.

cihan

YORUMLAR 1
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    bişey yapmıyor. yapılacak olanada hep bir sorun çıkar diyor. ben böyle devlet görmedim. dünyanın en çıkarcı milleti ruslar ilan ediyorum. bu savaş ne kadar uzarsa en çok rusyanın işine geliyor. 2,5 yıldır silah satıyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır