İsrail'den Türkiye'ye önemli mesaj!

Şu anda İsrail'in Türkiye'deki en üst düzey temsilcisi olan Shai Cohen, Hürriyet'ten Verda Yılmaz'a konuştu.

İsrail'den Türkiye'ye önemli mesaj!
İsrail'den Türkiye'ye önemli mesaj!
GİRİŞ 11.05.2016 09:28 GÜNCELLEME 11.05.2016 09:38
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

İki yıldır İsrail’in İstanbul Başkonsolosu olan Cohen, Türkiye’nin Gazze’ye yardım edebilmesi için her kolaylığı sağlayacaklarını, ancak Türkiye’nin bunu “Hamas’la el sıkışarak” yapamayacağını söyledi. İlişkiler düzeldiğinde iki ülkenin Suriye’de istihbarat ve operasyonel işbirliği yapabileceğini kaydeden Cohen, Netanyahu’nun olası bir ziyaretiyle ilgili olarak da “inşallah…” ifadesini kullandı

Cohen’in mesajları özetle şöyle… 

Anlaşmadan Önce Büyükelçi Atanabilir Normalleşmeye ne kadar yakınız? Büyükelçiler karşılıklı olarak ne zaman atanacak?

- Çok yakınız. Son birkaç ayda yapılan ikili görüşmeler sonucunda çok önemli gelişmeler kaydedildi. Sonuca ulaşmamız için sadece bir ya da iki görüşme kaldı. 

TÜRK GEMİLERİ AŞDOD'A YANAŞACAK

Türk Gemileri Aşdod’a Yanaşacak İmzalanacak bir belgeden, anlaşmadan bahsettiniz. Bu belge imzalanmak için ne kadar hazır? Türkiye’nin özür talebi karşılandı. Tazminat konusu da öyle görünüyor, değil mi?

Evet. Bu belge tüm bu konuları içeriyor. Peki tazminatın miktarı nedir? Size tam miktarı söyleyemem. Ama 20 milyon dolar civarı. Bizim isteğimiz bu miktarın Türk yetkililer tarafından yönetilmesi ve tevzi edilmesi. Peki Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine ne zaman ödenecek bu miktar? İmzadan hemen sonra. İmzalanacak belge zaten bu maddelerin hepsini içeriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’de kabul ettiği Yahudi çatı kuruluşu “Başkanlar Konferansı”nın Başkanı Malcolm Hoenlein, Erdoğan’ın görüşmelerinde 8 maddelik bir plan sunduğunu ve bu maddelerin çoğunun Gazze’ye yardıma odaklandığını söyledi. Evet... Daha sonra Erdoğan da bu konuda iki tarafın yol aldığını ve Gazze açıklarına yanaşacak bir geminin Gazze’nin elektrik ve su sıkıntısını gidereceğini söyledi.

Ambargonun kalkması konusunda neredeyiz?

Biz Türkiye’nin Gazze Şeridi’ne yardım etmesini sağlamak için son derece istekliyiz. Bu elektrik için olsun, su için olsun, ya da konut, hastane inşası, tıbbi yardım ve eğitim için olsun…Türkiye’nin çok aktif bir şekilde dahil olmak istediği birçok konu var. Ve biz bunları sağlamak için çok istekliyiz.

Düşünmemiz gereken tek mesele, bunun yapılabilmesi için alınacak güvenlik önlemleri. Mesela Türkiye Gazze’ye bir konteynır tıbbi malzeme getirmek isterse, Gazze’den 40 metre uzaklıktaki Aşdod limanına gelecek. Orada bunlar kontrol edilip bir konteynıra yüklenecek ve kamyon 40 dakika yol gidip Kerem Şalom sınır noktasından geçip Gazze’ye girecek. Öngördüğümüz genel model bu… Bu süreci kısaltmak için farklı fikirler var. Daha fazla detaya giremem çünkü görüşme halindeyiz.

“HAMAS'LA EL SIKIŞARAK OLMAZ"

Peki Filistin Yönetimi bu projeye karşı çıkıyor mu? Filistin Yönetimi haklı olarak dahil olmak istiyor çünkü onlar Filistinlilerin temsilcileri. Ama gelin görün ki Gazze Şeridi’ni Hamas kontrol ediyor. Bu da başka bir mesele. Biz Türk yetkililere “Tüm bunları Hamas’la el sıkışarak yapamazsınız. Hamas bir terör örgütü. Bizim en kötü düşmanımız. Hamas’la ilişkilerinizi gözden geçirmeniz gerek” diyoruz. Gazze ablukası konusu dönüp dolaşıp Hamas’ta düğümleniyor. Ancak Türkiye bu konuda önemli adımlar attı. Mesela Hamas liderlerinden Salih el Aruri’yi sınırdışı etti. Mart sonunda üst düzey bir Türk yetkiliyle konuştuğumda, İsrail’e “kimsenin Türkiye’den terör planlamasına izin vermeyiz” dediğini söylemişti.

Evet… Diğer yandan geçenlerde Netanyahu yine Hamas’ın İstanbul’da bürosu olduğunu ve terör eylemleri planladığını söyledi. Hamas konusunda iki taraf birbirine yaklaşıyor mu?

Bu görüş ayrılığının aşılması için uğraşıyoruz. Mesele sadece Hamas’ın Türkiye’deki varlığı değil. Hamas’ı Filistin Yönetimi, Mısır ve İsrail kabul etmiyor. ABD ve AB tarafından da terör örgütü sayılıyor. Türkiye bir terör örgütüyle çalışarak Gazze’ye yardım etme isteğini yerine getiremez. Başka bir çözüm bulmalıyız.

Türkiye İsrail tarafına Gazze’nin yeniden yapılanması için Hamas’la birlikte çalışmayı mı teklif ediyor?

Hamas Gazze’yi yönetiyor. Hamas’a bağımlı olmamak için bir yol bulmalıyız. Biz Türkiye’ye “şunu yapın, bunu yapın” demek istemiyoruz. Kısacası Gazze’nin yeniden yapılandırılmasında İsrail Hamas’ı denklem dışında, Türkiye ise denklemde tutmak istiyor?

Bu gerçekten size söyleyebileceğim birşey değil. Bu, şu anda görüşmelerde hangi noktada durduğumuzdur. Mesele sadece Aruri gibi Hamas liderlerinin Türkiye’deki varlığı değil; çok daha karmaşık.

BÜYÜK DOĞALGAZ PROJESİ 3-4 YIL SONRA

Normalleşme görüşmelerinin arkasındaki asıl neden enerji mi?

Bu itekleyen bir neden, ama asıl sebep bölgedeki durum. Asıl sebep bölgedeki cihadist unsurlar ve terör çünkü bölgeyi istikrara kavuşturmak Türkiye ve İsrail’in ortak çıkarı.

Peki şu anda görüşülen bir enerji projesi var mı?

İsrail gazını Türkiye üzerinden Batı’ya taşıyacak büyük bir enerji projesi var. Ancak doğalgaz yataklarının geliştirilmesi için İsrail Parlamentosu’nun çıkaracağı yasal düzenleme hala tamamlanmadı. Ancak bu süreç tamamlanınca gaz sahalarını geliştirmeye başlayabiliriz. 3-4 yıl alacak bu yasal süreçten sonra gaz ihraç etmeye başlayabiliriz.

Peki iki taraf bir projede anlaştı mı?

Bir anlaşma değil ama bu iki tarafın ortak çıkarı. Özel sektörde gelişmeler var ama dediğim gibi İsrail’in yasal düzenlemesi tamamlanmadan ve gaz sahasında gelişme sağlanmadan bu uygulanabilir değil. Önce hukuki sürecin tamamlanması lazım. 

"İSTİKRAR SAĞLAYABİLECEK TEK İKİ DEMOKRASİYİZ"

İki liderin, yani Erdoğan ve Netanyahu’nun birbirine güvenmediğine dair yaygın bir görüş var. Acaba bu güven sorunu bir nebze olsun aşıldı mı?

İki yıldır yürüyen görüşmeler zaten en başta bu güven sorununu aşmak üzere yapıldı. Bu çok önemli. Diplomaside “güven artırıcı önlemler” diye bir terim vardır. Bu önlemleri anlaşma imzalandıktan sonra iki tarafın normalleşme için ciddi olduklarını göstermek için almaları gerektiğini düşünüyorum. Mesela Hamas İsrail’e roket atar ve İsrail karşılık verirse; Türkiye için güven artırıcı önlem Hamas’ın tarafını tutmamaktır. Bizim için ise; Türkiye Gazze’nin kalkınması için birşey yapmak isterse onu sağlamak ve işbirliği yapmaktır.

Peki bu koşullar oluşursa, Netanyahu yakın gelecekte Türkiye’yi ziyaret eder mi?

İnşallah. Umarım…Biz önce anlaşmanın imzalanmasını istiyoruz, şu an asıl hedefimiz bu. Şu an bölgedeki durum iki ülkenin geçmişteki anlaşmazlıklarını aşmak için birlikte çalışmasına olanak sağlıyor, çünkü bölgeye istikrar kazandırabilecek tek iki demokrasiyiz. Ancak birlikte başarı elde edebiliriz. 

 

YORUMLAR 35
  • MEHMET 7 yıl önce Şikayet Et
    Siyaset işte. .. Şimdi herkes bu gazete gibi İsrail yanlısı oldu. Yazikkkkk
    Cevapla
  • hamza 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiye israil ile birlikte hareket zorunda en azından esed düşene kadar iki ülkenin suriyedeki çıkarları ortak
    Cevapla
  • Ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Hamas terör örgütü ha!! Türkiye asla hamstan uzaklaşmamalı. Asıl terörist katil israil devletidir inşallah yöneticilerimiz doğru karar verebilirler..
    Cevapla
  • taha 7 yıl önce Şikayet Et
    israille anlaşma sağlanırsa. filistin bitmiş demektir. otomatikmen akparti de biter. inş böyle bi anlaşma olmaz. bu hain israile güvenilmez. bir terör var oda israil ve uzantılarıdır
    Cevapla
  • ŞEHZADE. 7 yıl önce Şikayet Et
    Her normalleşmenin arkasında bir hainlik yatar.İsrail güvenilir bir devlet değildir.Tarihi zaten kirli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim