Nefes darlığı ciddi bir haberci olabilir

Oldukça sık görülen bir belirti olan nefes darlığı, 3 organ sistemindeki ciddi sorunlara bağlı olabilir: Solunum, kalp damar ve kan sistemi.

Nefes darlığı ciddi bir haberci olabilir
Nefes darlığı ciddi bir haberci olabilir
GİRİŞ 19.11.2014 11:03 GÜNCELLEME 19.11.2014 11:55
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Nefes darlığı, en sık akciğerlerde oluşan problem nedeniyle ortaya çıkar.

Solunum Sistemi Hastalıkları

Astım: Nefes darlığı ve öksürük astımın en önemli belirtileri. Astımkendi kendine de iyileşebiliyor. Ancak hastalığın kronik olması nedeniyle mutlaka hekim tarafından görülüp, tedavi edilmesi gerekiyor. Astımın en tipik özelliği ise hastanın nöbetler arası dönemlerde tamamen sağlıklı bir yaşam sürmesi. Astım tedavi edilmeyip kronikleşirse, krizler çok ağırlaşacağı için müdahaleye karşın hastanın yaşamına mal olabiliyor. Bu nedenle nefes darlığı ve öksürük krizi 30 dakika içinde düzelmiyorsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.

Nefes darlığının tipik özelliği: Nefes darlığı ve öksürük nöbetler halinde gelir. Hasta nefes alıp veremiyor, yoğun solunum sıkıntısı yaşıyor. Hırıltılı nefes hakim oluyor. Islık çalar gibi veya hırıltılı sesler çıkartıyor. Soluk alıp veremediği için ileri derecede terliyor. Hasta yorgunluktan şikayetlerini bile anlatacak gücü kendinde bulamıyor.

Nasıl tedavi ediliyor? Hasta ilaçları düzenli kullandığı takdirde krize hiç yakalanmadan hayatını sürdürebiliyor.

Koah: KOAH dünyada tüm ölüm nedenleri arasında 4., ülkemizde de 3. sırada yer alıyor. KOAH’ın en önemli nedeni ise sigara. Nefes darlığı ve öksürük hastalığın en temel belirtilerinden. Ayrıca balgam da eşlik ediyor. Nefes darlığının şiddeti ise hastalığın hangi aşamada olduğuna göre değişiyor. Hasta hafif  KOAH’ta hasta sadece güç gerektiren işlerde nefes darlığı çekerken, hastalığın ilerlediği durumda ise herhangi bir işi yapma düşüncesinde bile nefes darlığı yaşayabiliyor.

Nefes darlığının tipik özelliği: Hasta nefesini dışarı verebilmek için dudağını büzerek, sanki bir şey üflüyormuş gibi nefes vermeye çalışıyor. Akut dönemlerde soruna iltihap da eşlik ettiği için zor nefes alır ve terlemeye başlıyor. Nefes darlığı genel olarak istirahat sırasında oluşmuyor, hastanın efor gerektiren bir işi yapmaya çalışmasıyla ortaya çıkıyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

KOAH önlenebilir ve geç kalınmadığında tedavi edilebilir bir hastalık. Tedavide  en önemli basamak, sigaranın bırakılması. Erken dönemde hastalığa ilişkin tüm bulgu ve belirtiler ortadan kalkıyor, ağır dönemde ise hastalığın kötüleşmesi önleniyor. İlaç tedavisi hastalığın evresine göre düzenleniyor, kronik bir tedavi uygulanıyor. Ağır formları solunum yetmezliğine gideceği için devamlı oksijen tedavisi ve solunum destek cihazlarıyla tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor.

Her Hastalıkta Farklı Tedavi Yaklaşımı Uygulanıyor

Solunum sistemini tutan tüm hastalıklar, hastalığın doğasına göre çeşitli formlarda nefes darlığına neden oluyor. Bu nedenle her hastalıkta tedavi yaklaşımı farklı özellikler taşıyor.

Kalp Hastalıkları

Nefes darlıklarının altında akciğer problemlerinden sonra genellikle kalbe bağlı hastalıklar yatıyor.

Kalp Yetmezliği

Kalpteki soruna bağlı oluşan nefes darlığı en sık kalp yetmezliği nedeniyle ortaya çıkıyor. Nefes darlığı ile başlayan göğüs ağrısı ve günlük aktivitelerde güçlük çekmek, kalp yetmezliğinin ilk belirtilerinden. Kalp yetmezliğine yol açan faktörlerin başında da koroner arter hastalığı denilen damar tıkanıklığı yer alıyor. Tıkanan damarın fonksiyonunu yitirmesi sonucu kalp kasının iyi çalışamaması nedeniyle kalp yetmezliği gelişiyor. Ayrıca kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon ve kalp kası hastalıkları da kalp yetmezliği oluşturabiliyor.

Nefes darlığının tipik özelliği: Hasta az efor sarf etmesine rağmen eskisine nazaran daha çabuk yoruluyor ve nefes nefese kalıyor. Hastalığın durumuna bağlı olarak öksürük de eşlik edebiliyor.

Nasıl tedavi edilir?

Kalp yetmezliğinin tedavisinde altta yatan klinik durumun tedavisi esas olmakla birlikte, kalbin yükünü artıran tuzlu, salamuralı gıdalardan uzak durmalı. Diyetisyen önerisi önem taşıyor. Sigara içiliyorsa, sigaranın bırakılması gerekiyor. İlaç tedavisi ve diğer girişimsel tedaviler kardiyologlar tarafından düzenleniyor. Cerrahi gerektiren hastalıklarda göğüs kalp damar cerrahları devreye giriyor. Bazı hastalarda ilaç tedavisine karşın klinik düzelmeyebiliyor. Bu hastalarda gece santral uyku apne sendromu ve Cheyn Stokes solunumu gelişiyor, ilaçla tedavisi olanaksız bir tablo oluşuyor. Bu durumda solunum destek cihazlarıyla tedaviye ihtiyaç duyuluyor.

Kan Hastalıkları

Oksijen akciğerlerden alındıktan sonra dokulara kanla (hemoglobine bağlanarak ve kan içinde eriyik olarak) taşınıyor. Oksijenin alınmasına engel olan hastalıkların yanı sıra vücuda taşınmasına engel olan hastalıklarda da ortak belirti nefes darlığıdır. Bu hastalıklarda öksürük tabloya eşlik etmiyor, hasta hareket ettiğinde ve bir iş yapmaya başladığında ciddi nefes darlığı, aşırı yorgunluk hissediyor. İstirahata geçtiğinde yakınmaları azalıyor. Kan hastalıklarından anemiler (tüm kansızlık nedenleri), kanın üretim anormallikleri ve kanserleri hastalarda ilk belirti olarak nefes darlığı ve aşırı yorgunluğa neden oluyor.

Nefes darlığının tipik özelliği: Hasta bir işi yapmak istediğinde, hareket ettiğinde nefes darlığı hisseder. Her zaman yorgundur ve isteksizdir.

Nasıl tedavi ediliyor?

Hastalığın türüne göre ilaçla tedavi ya da kan ürünlerinin hastaya verilmesi şeklinde planlanıyor. Hastalığın iyileşmesiyle yakınmalar ortadan kalkıyor.

Diğer Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabiliyor?

Alt solunum yolu enfeksiyonları,
Akciğerlere ilişkin tüm hastalıklar,
Uyku apne sendromu
Tiroit Hastalıkları (Hipotroidi, Hipertroidi,Troidit vb.),
Karaciğer yetmezliği
Böbrek yetmezliği
Tüm organ sistemi kanserleri,
Kafa içi basınç artışıyla giden hastalıklar,
Psikolojik sorunlar.

YORUMLAR 4
  • Merve mavi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bende de nedes darligi oluyor aglayinca nefesim gidiyor. Neden olabilir bilen var mi?
    Cevapla
  • Rahim kılıç 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim nefes anlamıyorum sürekli öksryorum bunun nedeni ne acaba hemen cevap
    Cevapla
  • derya 5 yıl önce Şikayet Et
    akciğer yada karaciğerde kalptede sorun olabilir ihmal etme doktora bir an önce gitmelisin bizim gibi geç kalırsin
    Cevapla
  • Büşra 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim 11 aylık bebegım var 3 aylıkken hırlamaya başladı hala hırlıyor buronşit diyorlar alerji testi yaptırdım bişey cıkmadı ne yapma gerekiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı