Cehennemi yaşıyorlar! Oluk oluk kan akıyor

Afrin’deki YPG zulmünü bitirmek için Zeytin Dalı Harekatı’nı düzenleyen Türkiye’yi, tek bir masumun dahi burnunu kanatmadığı halde sivil katliamıyla suçlayan Batı, asıl katliamlara kör.

GİRİŞ 22.02.2018 12:00 GÜNCELLEME 22.02.2018 12:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Esed rejimi Doğu Guta’da tarihin en acımasız vahşetlerinden birine imza atıyor. Havadan vurulan Guta’da son iki günde 50’si çocuk, 310 sivil katledildi. Yaşanan insani dram sebebiyle Doğu Guta, “İkinci Halep” olarak nitelendirilmeye başlandı. 

NÜFUS YAPISI

 

 

2013’ten bu yana hükumet güçlerinin kuşatması altındaki bölgede bulunan yaklaşık 400 bin kişi kan ağlıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi son 48 saat içinde en az 310 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaralı sayısı ise 1200’ü geçti. 

DÜNYA SESSİZ

Suriye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Koordinatörü Muhammed Alhammadi, Esed’in sivillere ve sağlık ekiplerine yönelik “vahşi” saldırılarını durdurmak ve bölgeye yardım ulaştırılmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler ile uluslararası camiayı harekete geçmeye çağırdı. Birleşmiş Milletler bölgedeki durumun “alarm verici” olduğunu açıklamakla yetindi.

Bölgede 5 hastane ve sağlık merkezinin hava saldırılarında hedef alındığı duyurulan açıklamada, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı. UNICEF, Doğu Guta’da son günlerde artan çocuk ölümlerini protesto için “içi boş” basın açıklaması yayımladı. Terör örgütünün “Türkiye sivilleri vuruyor” yalanına çanak tutan Batı ülkeleri ise çıt çıkarmadı. 

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden öldü.

11 soruda Doğu Guta'da yaşananlar şöyle:

1. Doğu Guta nerede?

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinin 10 kilometre doğusunda.

2. Kimler yaşıyor?

Yarısı çocuk, 400 bin civarı sivil var. Askeri muhalifler bölgeyi rejime karşı savunuyor.

3. Kimler ölüyor?

Rejim ve zaman zaman Rus uçaklarının saldırısıyla siviller ölüyor. Son üç ayda 700'den, son 3 günde 200'den fazla sivil can verdi.

4. Ölen siviller arasında kadın ve çocuklar var mı?

Son 3 ayda 185 çocuk, 109 kadın katledildi.

5. Halk nasıl yaşıyor? 

Halk, 5 yılı aşkın süredir abluka altında. Yaklaşık 1 senedir bölgeye yeterli gıda ve tıbbi malzeme sokulamıyor. Bebekler, çocuklar ve hastalar, yeterli beslenemedikleri ve tedavi edilemedikleri için can veriyor.

6. Halk hangi silahlarla öldürülüyor?

Esed rejimi, kimyasal silah, varil, vakum, misket, sığınak delici bombalar ve havan toplarıyla öldürüyor.

7. Doğu Guta'da kaç defa kimyasal silah kullanıldı?

Rejim, Doğu Guta'ya savaşın başından bu yana 46 defa kimyasal silah saldırısı düzenledi. 21 Ağustos 2013'teki katliamda bin 400'den fazla sivil öldürülmüştü. Rejim, bu yıl bölgede 3 defa klor gazı kullandı.

8.Rejimin gerekçesi ne?

Rejim, "terörizmle mücadele" bahanesinin arkasına sığınıyor. Doğu Guta'daki "teröristlerin" sivilleri canlı kalkan yaptığını, başkenti füzelerle hedef aldığını iddia ediyor.

9. Esad için Doğu Guta neden önemli?

Esad'ın sarayı bölgeye, bomba seslerini duyacak, dumanları görecek kadar yakın. Başkentin içindeki tüm direnişi bitirmek istiyor.

10. BM ne yapıyor?

BM Güvenlik Konseyi'ndeki büyük devletler, harekete geçmiyor. Alt düzey BM yetkililerin açıklamaları dışında rejimi zorlayacak bir adım atılmıyor.

11. Astana anlaşması Doğu Guta'yı kapsıyor mu?

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'de Doğu Guta'yı gerginliği azaltma bölgesi ilan etti. Ancak Rusya, garantörü olduğu rejimin ateşkesi defalarca ihlal etmesini engellemedi.

YORUMLAR 5
  • zeytin dali 6 yıl önce Şikayet Et
    nerdesiniz eyy insanlik için her fırsatta ayaga kalkan zalimler netdesiniz zeytin dalı harekatı nda ne kadar dikkat etsek yine cikip bir şeyler zirvaliyorsunuz dogu gutada insanlik bitmiş yavrular caresiz ölümü bekliyor siz nerdesiniz eyy insanlar. ..
    Cevapla
  • Ömer Sivas 6 yıl önce Şikayet Et
    Neredesin alçak batı
    Cevapla
  • urfali 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah abd ninde rusya nında ab ninde esedinde iraninda belasını versin.
    Cevapla
  • ihd 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya Rabbi çocukları ve savunmasız kadınları ve yaşlıları ve özellikle bebekleri katleden başta Esed olmak üzere dünyaya gelmiş geçmiş tüm zalimleri Kahhar sifatinla kahr eyle.
    Cevapla
  • slm 6 yıl önce Şikayet Et
    Kıyamet yakın böyle giderse :(
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı