Komşu karıştı! Limanı kapattılar

Irak yönetimi ülkenin güneyindeki petrol zengini Basra'da devam eden protestolar nedeniyle kentteki Umm Kasr Limanı'nı kapattı. Irak'taki Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani, Basra'da yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, göstericilere yönelik aşırı şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Komşu karıştı! Limanı kapattılar
Komşu karıştı! Limanı kapattılar
GİRİŞ 07.09.2018 12:52 GÜNCELLEME 07.09.2018 14:34
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Umm Kasr Limanı Gümrük Departmanı yetkililerinden Muhsin Radi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liman kapılarının bir sonraki duyuruya kadar tüm giriş-çıkışlara kapatıldığını belirtti.  

Radi, limanın yeniden açılmasının, güvenlik şartlarının iyileşmesine bağlı olduğunu ifade etti.  

 

 

Öte yandan Irak Limanlar Şirketi Sözcüsü Enmar es-Safi ise Ulaştırma Bakanı Kazım Fincan'ın Basra'daki göstericilerden "havalimanları ve limanların eylemlerden etkilenmemesini istediğini" hatırlattı.

Safi ayrıca Ulaştırma Bakanlığının göstericilerin meşru taleplerinin yanında olduğunu ancak Irak halkına hizmet veren kamu kurumları ve hükümet binalarındaki işleyişin etkilenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

SİSTANİ'DEN AÇIKLAMA

Sistani'nin siyasi mesajını, Kerbela'daki temsilcisi Şeyh Abdulmehdi Kerbelayi cuma hutbesi sonrası okudu.

Mesajında, Irak halkının eski rejimin çökmesinden sonra karşı karşıya kaldığı ve yüzlerce kurban verdiği terör saldırılarından dolayı uzun süre sabrettiğini belirten Sistani, "Bu halk, sorunları çözemeyen sorumlulara, siyasi kazanım ve mevkileri için süren kavgalarına ve yabancılara izin vererek, Irak'ı bölgesel ve uluslararası çatışma sahası yapmalarına karşı daha fazla sabredemiyor" ifadelerini kullandı.

YAŞANAN OLAYLAR

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği Basra'da, El-Makil, Huz ez-Zubeyr, Ebu Falus ve Umm Kasr olmak üzere 4 ticari ve sanayi limanı bulunuyor.

Basra halkının 8 Temmuz'dan bu yana "yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk" gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde artmıştı.

Olayları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu şimdiye kadar 20'den fazla gösterici hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Musa 5 yıl önce Şikayet Et
    Hain ve zalim ingiliz abd vs. tüm petrolü sömürüyor. Yerel halk havasını alıyor. Acil hemen kahrolssun abd ingiliz sömürgeciliği.
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Irakta kurtulacak inşaAllah bu sinsi zalimce işgallerden. Allah cc Ümmet-i Muhammede sav yardım etsin inşaAllah. Amin
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD şeytanı yine iç savaş peşinde ABD hiç bir ülkeye dost olmadı olmaz çıkarları gereği tüm ülkeleri birbirine düşürüyor insanlar ölüyor hepsi bu bunu artık bilin ABD dost değildir şeytanın ya kendisi
    Cevapla
  • Musa 5 yıl önce Şikayet Et
    Ah müslümanlar o akıl seviyesine bir çıksalar ne iyi olurdu. Maalesef dostunu dülmanını dahi ayıramayan arab liderler ve birçok müslüman ülkeler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim