Kanal7 Arakanlıları kamplarında görüntüledi!

Arakanlı Müslümanların, soykırımdan kaçtıktan sonra sığındıkları Cox's Bazar kamplarını Kanal7 ekibinden Turgut Bosut görüntüledi.

Kanal7 Arakanlıları kamplarında görüntüledi!
Kanal7 Arakanlıları kamplarında görüntüledi!
GİRİŞ 14.11.2018 16:14 GÜNCELLEME 14.11.2018 17:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yarım asırdan fazla bir süredir devamlı zulme uğrayan Rohingya halkı sürekli olarak Arakan’dan göç etmek zorunda kalıyor. Ağustos 2017’de başlayan ve eşi benzeri olmayan son göç dalgası, Arakan'daki zulmün hangi boyutlara ulaştığını tam anlamıyla göstermektedir. Ağustos 2017’den bu yana yaklaşık 800 bin kişi Bangladeş'e göç etmek zorunda kaldı. Son göçle birlikte Bangladeş'te yaşayan Rohingyaların sayısı 1 milyon 300 bine ulaştı. Bunlardan 1.1 milyon kişinin kaydı tamamlanmış durumda. Kalanların kayıt işlemleri ise hala devam ediyor.

 

 

İHH SENELERDİR ARALIKSIZ YARDIM GÖTÜRÜYOR

İHH İnsani Yardım Vakfı, 1996'dan beri Arakan için çalışma yürütüyor. Arakan çalışmaları esnasında Myanmar, Bangladeş, Hindistan, Nepal, Malezya, Tayland ve Endonezya’daki mazlum Rohingya halkına yardım eli uzattı. 24 Ağustos’tan bugüne İHH’nın Arakan çalışmalarından yaklaşık 1.238.550 kişi faydalandı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) son rakamlarına göre 300.000 civarı çocuk, 30.000’i aşkın yetim, 3.000 kadar kimsesiz çocuk, 25 bin kadın ise tecavüze uğramış durumda.

ARAKAN KAMPLARINDAKİ DURUM

İHH, gelen bağışlarla 6000 yetimin ihtiyaçlarını karşılıyor. Muson yağmurları ve şiddetli fırtınalar için özel barınma çözümleri geliştirilmiş durumda. İki gözlü ve mutfaklı bambu evleri inşa edilebilecek en sağlıklı yapılar. İHH, bunların 7 bin 500'ünü çoktan inşa etti. Bu rakamın 13 bine ulaşması bekleniyor. Bu evler, Birleşmiş Milletler Göç İdaresi tarafından örnek evler seçildi. Evlerde solar sistemi var. Enerjinin olmadığı bölgede, bu evlerde yaşayan insanlar elektriğe kavuşuyor.

SU İHTİYACI FAZLA

Temiz suya ulaşmak bölgede çok zor. Bu yüzden derin su kuyuları ve depolara ihtiyaç var. İHH'nın yardımlarla açtığı 123 su kuyusu büyük bir açığı kapatıyor. Ancak daha fazla su kuyusuna ihtiyaç duyuluyor.

EĞİTİM İHTİYAÇLARI

Arakanlılar, öz yurtlarında yaşadıkları köylerde 5. sınıfa kadar eğitim alabiliyor, okula devam etmek isteyenlerin Budist olması şartı koşuluyordu. Halkın büyük bir kısmı, bu nedenle eğitimsiz kaldı. Cox's Bazar’da yaşadıkları mülteci kamplarında eğitim yasak değil. İHH, geleceklerini kazanmaları için yalnızca 1094 çocuğun faydalanabildiği 5 rehabilitasyon merkezi açtı.

MUSTAFA ÖZBEK YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

İHH İnsani Yardım Vakfı Medya Koordinatörü Mustafa Özbek, yapılan çalışmaları Kanal7 ekibine anlattı. Özbek, "Bangladeş’te Arakanlıların yaşadığı kamplarda su olmasına rağmen yüzeydeki bütün sular kirli durumda ve içilemiyor. Bundan dolayı kamp alanlarında temiz suya ulaşmak büyük önem arz ediyor. İnsanların ihtiyaçlarını giderebilmesi ve hayatlarını sürdürebilmesi için  içilebilir suya ulaşmaları gerekiyor. İHH İnsanı Yardım Vakfımız hayırseverlerin bağışları ile son bir yıl içerisinde bölgedeki kamp alanlarında 123 adet su kuyusu açtı. Bu su kuyularının bazıları derin su kuyusu özelliği taşıyor. Bu kuyular aynı anda depolarıyla birlikte binlerce insanın ihtiyacını karşılayacak büyüklükte. Böylelikle birçok kamp bölgesinde su ihtiyacının bir kısmı karşılandı. Tüm çalışmalara rağmen 1 milyondan fazla insanın yaşadığı bu kamp suya olan ihtiyaç devam etmektedir. Yapılacak bağışlarla bölgede yeni su kuyuları açılacak ve diğer ihtiyaçlar giderilmeye devam edecektir" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • hakikat 5 yıl önce Şikayet Et
    arakanlı kardeşlerimizi bir nebze olsun mutlu görmek ne hoş.teşekkürler ihh.Rabbim mazlumları unutmayan tüm yardım kuruluşlarımızdan ve gönüllülerinden razi olsun.amin.
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH yar ve yardımcınız olsun kardeşlerim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...