Hristiyan dünyasında kaos!

Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki Rus yanlısı muhaliflerle yaşanan çatışmalarla büyüyen ve Kerç Boğazı'ndaki krizle devam eden Ukrayna ile Rusya arasındaki siyasi ve askeri gerilim, Ortodoks dünyasında da cepheleşmeye neden oldu.

Hristiyan dünyasında kaos!
Hristiyan dünyasında kaos!
GİRİŞ 05.01.2019 06:55 GÜNCELLEME 05.01.2019 06:58
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'nden alınan onayın ardından Rusya'dan bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Aralık 2018'de kuruldu. 16 Aralık günü üç Ortodoks kilisesinin din adamı ile Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko bağımsız kiliseyi resmen ilan etti.
 
Ukrayna Kilisesi'ne otosefal statüsü verilmesi, Ortodoks Kilisesi'nde son bin yılda yaşanan en büyük ayrılık olarak kabul ediliyor.
 
RUSYA KARŞI ÇIKTI, ABD TEBRİK ETTİ
 
Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna kilisesini onamak için hazırlandığı günlerde Rus Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi ile ilişkilerini kestiğini duyurdu.
 
Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, 2014 yılından beri bağımsız kilise talebinde bulunann Ukraynalılara onay veren Fener Rum Patrikhanesine bir mektup yazdı. Kirill mektubunda, Fener Rum Patrikhanesi'nin ayrılıkçıları desteklediğini ve ayrılıkçılarla ilişkiyi derhal kesmesi gerektiğini belirtti.
 
Fener Rum Patrikhanesi verdikleri karardan vazgeçmeyeceğini açıklarken Kremlin ise açıklamalarında bölünme karşıtı açıklamalarını sürdürdü.
 
Kilisenin kurulmasından memnun olduklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni kilisenin Başpiskoposu Metropolitan Epifaniy'i tebrik etti.
 
"TANIMIYORUZ"
 
Polonya Ortodoks Kilisesi'nin lideri Sawa, Ukrayna'nın kurduğu bağımsız kiliseyi tanımadıklarını duyurdu. Sawa'nın Fener Rum Patrikhanesi lideri I. Bartholomeos'a yazdığı mektupta, Polonya kilisesinin kısa süre önce Ukrayna'da kurulan ve şizmatikten (dini konularda ayrımcılık/bölücülük) oluşan yapıyı tanımadığı belirtildi.
 
Kilise kurulmadan da İskenderiye ve Polonya Ortodoks kiliseseleri ayrılık sürecinde oluşabilecek bir krizin önüne geçilmesi çağrısında bulunurken, Bartholomeos Ukrayna kilisesinin muhaliflere rağmen bağımsızlığını kazanacağını ümit ettiiğini belirtmişti.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 9
  • serhat 5 yıl önce Şikayet Et
    yiyin birbirinizi
    Cevapla
  • makif 5 yıl önce Şikayet Et
    sevgili peygamber efendimiz HİRİSTİYAN ve YAHUDİLERİ DOST edinmeyiniz diye kesin uyarı yapmıştır ..bunlar birbirinin DOSTUDURLAR MÜSLÜMAN kardeşlerim benim
    Cevapla
  • engin 5 yıl önce Şikayet Et
    inanmayın. islamiyeti yok etmek için yeni bir plan içindeler. Müslüman kardeşlerim her daim uyanık olun.
    Cevapla
  • cansın can 5 yıl önce Şikayet Et
    bakmayın siz bunların ayrıldıklarına. 1. dünya savaşında ingilizlere karşı savaşan almanya ingilizler kudüsü aldığı zaman çanlar çalıp 2 gün bayram etmişlerdir.neden seviniyorsunuz osmanlı sizin müttefikiniz ingilizler ise düşmanınız değil mi diyen mehmet akif e o başka bu başka demişlerdir. ayrıca kudüse giren ingiliz komutan ilk iş olarak olaydan yüzlerce yıl ölmüş olan kudüs fatihi selahattin eyyubi nini mezarına gitmiş mezarı tekmeleyerek ey selahattin kalk biz geri döndük tarihi sözünü söylemiştir. Allah ayetinde boşuna dememiş -yahudi ve hristiyanları dost edinmeyin.onlar ancak birbirinin dostudurlar.
    Cevapla
  • Hakan Taşer 5 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye, kayıkçı kavgası. Yiyin birbirinizi İnşallah. Bu arada Kırım da Osmanlı'ya ihanetinin bedelini ödüyor, hem Prut ta hem Viyanada. Belki de tarihin akışı değişecekti, hey gidi hey.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı