ABD'nin hedefindeki yeni ülke! 58 yıl sonra ülkeye tekrar göz diktiler

Venezuela’da Maduro’yu devirmek için harekete geçen ABD, CIA’in Küba’yı işgal girişiminin 58. yıldönümünde Havana’yı yaptırımlarla hedef aldı. Washington karara gerekçe olarak Küba’nın Maduro’ya verdiği desteği gösterdi.

ABD'nin hedefindeki yeni ülke! 58 yıl sonra ülkeye tekrar göz diktiler
ABD'nin hedefindeki yeni ülke! 58 yıl sonra ülkeye tekrar göz diktiler
GİRİŞ 19.04.2019 11:44 GÜNCELLEME 19.04.2019 11:48
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Latin Amerika’da Amerikan karşıtı yönetimleri devirmeyi hedefleyen Trump yönetimi, Maduro hükümetine karşı Venezuela’da başlattığı darbe sürecinin ardından şimdi de Küba’yı hedef aldı. ABD Hazine Bakanlığı’nın "sosyalizm yardakçıları" olarak nitelendirdiği Venezuela, Küba ve Nikaragua’ya karşı yeni yaptırım kararının alındığı bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın açıkladığı yaptırımların 17 Nisan 1961’deki Küba’yı istila girişiminin 58’inci yıldönümünde gerçekleşmesi dikkat çekti.

 

 

Hazine Bakanlığı’nın kararlarını aktaran Bolton, Nikaragua, Venezuela ve Küba’yı "sosyalizm yardakçıları" olarak tanımladı. Venezuela Merkez Bankası, Nikaragua’nın Corporativo bankası ve Küba ordusuna ait Aerogaviota havayolu şirketine yaptırım kararı alındığını belirten Bolton, en sert yaptırımların Havana yönetimini hedef aldığını vurguladı.

SEYAHAT YASAĞI

 

 

Küba’da yakınları olmayan Amerikalıların bu ülkeye seyahatinin yasaklandığını aktaran Bolton, yeşil ışık yakılan para transferlerinin ise sadece çeyrekte bin dolarla kısıtlandığını kaydetti. ABD’li diplomat, yaptırım kararına gerekçe olarak Küba’nın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya verdiği desteği gösterdi.

Ekonomik yaptırımlara tepki gösteren Havana hükümeti ise ABD’nin saldırısının 17 Nisan 1961’deki Küba’yı istila girişiminin 58’inci yıldönümüne denk gelmesine dikkat çekti.

"ABD YİNE YENİLECEK"

Konu hakkında açıklama yapan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez, "ABD’nin Küba’ya yönelik gerilimini saldırganca tırmandırması başarısızlığa uğrayacak. Tıpkı Domuzlar Körfezi’ndeki gibi bunun da üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı. Küba Dışişleri’nin ABD masasını yöneten Josefina Vidal de Amerikan emperyalizminin "tıpkı Domuzlar Körfezi’ndeki gibi yine yenileceğini" dile getirdi. 

CIA'İN İŞGAL GİRİŞİMİNDEN 58 YIL SONRA YENİ KRİZ

Havana yönetimine yönelik bir dizi yaptırım kararı alan Beyaz Saray’ın, ekonomik saldırıyı ABD’nin Küba’yı istila girişiminin 58’inci yıldönümünde başlatması dikkat çekti. 17 Nisan 1961’de CIA’in eğitip silahlandırdığı sürgündeki Kübalılardan oluşan bin 500 kişilik birlik, Küba Devrimini gerçekleştiren Fidel Castro’nın hükümetini devirmek üzere Domuzlar Körfezi’ne çıkarma yapmıştı. Ancak Devrimci Silahlı Kuvvetlerin çok güçlü karşılık vermesi üzerine 3 gün dayandıktan sonra teslim olmaları, ABD tarihinin en küçük düşürücü hezimetlerinden biri olarak tarihe geçmişti.

AB HAREKETE GEÇMEYE HAZIR

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, ABD’nin Küba’nın dış yatırımlarına karşı yaptırımlar uygulaması durumunda Avrupa Birliği’nin (AB) tepki göstereceğini söyledi. Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Le Marie, "ABD yönetimi Küba’ya yapılacak yatırımlara yönelik yaptırımlar uygulaması halinde Avrupa Birliği olarak bu duruma tepki gösteririz. Avrupa Birliği ayrıca Avrupa’ya yönelik olası yaptırımlara karşı da harekete geçmeye hazır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo  Washington’un  Küba'da devriminden sonra Amerikan vatandaşlarından el konan mülklerle ilgili yabancı firmalara açılan dava yasağını kaldıracağını açıklamıştı. AB ve Kanada bu açıklamaya tepki olarak, "ABD kararını kınayan ortak bir bildiri" yayınlamıştı.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 20
  • Letaif 4 yıl önce Şikayet Et
    Neredesiniz Komunist ve sosyalistler? Fidel Castro'nun ülkesine karşı ABD harekete geçti..Mitingler düzenleyip,sol ellerinizi havalara sallamayacak mısınız? Yoksa gerçekte solcu da mı değilsiniz? Korkarım ki, Son yıllarda asimile olup Amerikancı oldunuz..Eskiden beri zaten Amerikan kotu giyip marlboro içerdiniz.
    Cevapla
  • hacı 4 yıl önce Şikayet Et
    yahudi hizmetçisi büyük şeytan abd nin oyunu bitmez
    Cevapla
  • elemin 4 yıl önce Şikayet Et
    abd şeytanı kendini yakacak cehennem arıyor..
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ulan bütün dünya bir olsun ABD ambargo koysun hiçbirşey almasın satmasın nasıl akılanıyorlar
    Cevapla
  • masonbuster 4 yıl önce Şikayet Et
    Herhalde 3. dünya savaşı senaryosu şöyle olacak. amerika, israil ve biraz da ingiltereye karşı dünyanın geri kalanı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...