MOSSAD istedi ABD gönderdi

ABD yönetiminin, Körfez’e uçak gemisi gönderme kararını MOSSAD’ın verdiği istihbarat üzerine aldığı ortaya çıktı. MOSSAD, İran’ın Körfez’de ABD veya müttefiklerini hedef almaya hazırlandığı bilgisini verince ABD harekete geçti.

MOSSAD istedi ABD gönderdi
MOSSAD istedi ABD gönderdi
GİRİŞ 08.05.2019 06:36 GÜNCELLEME 08.05.2019 06:36
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD yönetiminin, Mossad’ın verdiği bilgi üzerine Körfez’e uçak gemisi gönderdiği ortaya çıktı. İran’ın Körfez bölgesinde ABD veya müttefiklerini hedef alacak bir saldırıya hazırlandığı bilgisi Beyaz Saray’daki bir görüşmede aktarıldı. John Bolton, uçak gemisi sevkiyatını İran yönetimine “net ve kesin bir mesaj” olarak nitelemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, Akdeniz’de olağan görevde bulunan USS Abraham Lincoln uçak gemisini Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) görev alanına sevk edildiğine ilişkin açıklamasının altından İsrail istihbarat teşkilatı Mossad çıktı.

Bolton, bu sevkiyatı İran yönetimine “net ve kesin bir mesaj” olarak nitelemişti. Axios internet haber sitesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Körfez bölgesinde ABD çıkarlarını hedef alacak şüpheli bir İran saldırı planının tespit edildiğine ilişkin istihbari bilgi, İsrail tarafından ABD’ye aktarıldığı bildirildi. Haber, ABD yönetimi üzerindeki İsrail etkisini bir kez daha gösterdi.

BEYAZ SARAY’DA MESAJ AKTARILDI

Axios’a konuşan İsrailli yetkililer, John Bolton’un ABD uçak gemisini Körfez’e gönderme kararında, Mossad’ın sağladığı istihbari bilgilerin etkili olduğunu iddia etti. Habere göre iki hafta önce İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabbat’ın Beyaz Saray’da mevkidaşı John Bolton ile görüşmesinde ABD ve Körfez’deki müttefiklerine karşı düzenlenecek bir saldırının gündeme geldiği belirtildi.

NİTELİĞİ BELİRSİZ BİLGİ

İsrail tarafından ABD’ye aktarılan bilginin içeriğine dair somut bir veri olmasa da, İsrailli yetkililer söz konusu tehdidin, Körfez’de bir ABD varlığını veya Körfez’deki ABD müttefikleri Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik olduğunu savundu. Axios’a konuşan Mossad’dan adı verilmeyen bir yetkili de, “İran ABD’ye cevap vermeye hazırlanıyor” iddiasında bulundu.

8 Mayıs’ta nükleer mesaj

İran resmi ajansı IRNA’da yer alan habere göre İran, 2015’te yapılan nükleer anlaşma kapsamında durdurduğu nükleer faaliyetlerine, ABD’nin anlaşmadan çekilmesine tepki olarak bugün yeniden başlayacak. IRNA’nın resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıl dönümünde (8 Mayıs), İran’ın nükleer anlaşma kapsamında durdurduğu bazı faaliyetlerine tekrar başlayacağını açıklayacağını aktardı. Haberde ayrıca, İran’ın bu kararını bazı Avrupa Birliği (AB) liderlerine bildirdiği de kaydedildi. ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de, Avusturya’nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında 14 Temmuz 2015’te imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran’a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

İran’a açık tehdit

ABD Savunma Bakan Vekil Patrick Shanahan, ABD Donanmasına bağlı USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz grubunun Ortadoğu’ya sevkiyatının İran rejim güçlerinin tehdit oluşturduğuna dair belirtiler üzerine yapıldığını açıkladı.

Shanahan sevikayatın kendisinin onayıyla yapıldığını belirterek, “İran rejimine tüm provokasyonları durdurması çağrısında bulunuyoruz. Kuvvetlerimize ve menfaatlerimize yönelik herhangi bir saldırıdan İran rejimini sorumlu tutarız” dedi.

Acemi psikolojik savaş

ABD’nin Körfez’e uçak gemisi gönderme kararını değerlendiren İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sözcüsü Keyvan Hüsrevi, “Bolton, askeri ve güvenlik anlayışından yoksundur. Yaptığı açıklamalar da daha çok gösteri amaçlıdır ve etkisiz bir gelişmenin psikolojik savaş için acemice kullanılmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ordusunun bölgesel krizler karşısında sürekli olarak başarısız olduğunu savunan Hüsrevi, “ABD ordusunun ve komutanlarının, İran ordusunun gücünü deneme eğiliminde olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yenişafak

YORUMLAR 11
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Korsanlar akdenizde amerika Tererüs devlet
    Cevapla
  • Tugay 4 yıl önce Şikayet Et
    Isiniz hep ückagitcilik müslümanlar bir olun ozaman erkekse gelsin bakalim
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İran abd İsrail yeminle kardeş. o istihbaratı Türkiye'nin doğalgaz çıkarmasını engellemek üzere verdiler. İran korkagi sadece Müslümanlara saldırır. Amerikaya vuracak cesaret yok onlarda. Mesele Türkiye. S400 o yüzden istenmiyor. Rahat vuramyiz diye. Uyanmak lazim
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    yahudi emreder köle abd yapar sahibine iyi hizmet et uşak abd cehennemde umarım yan yana yanarsınız
    Cevapla
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'da öyle bir panik hali var ki ne yaptığının kendisi farkında bile değil. Rusya faktörü Amerika'nın İran'a saldırı planlamasını engelliyor. Çünkü Rusya, Suriye ve İran'ı kendi kırmızı çizgileri olarak nitelendiriyor. Rusya, İran'ı ve Suriyeyi sevdiğinden mi böyle davranıyor? tabi ki hayır coğrafi olarak buralar Rusya topraklarına yakın onun için Rusya ta burnun dibine kadar girmiş bir ABD istemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması