İran'dan Çin'le ilişkilere 'şahane' yorum

İran'ın Pekin Büyükelçisi Mahdi Safari, iki ülke arasındaki ilişkileri ''şahane'' olarak nitelendirerek, İran'ın, her zaman Çin'in güvenilir bir petrol ihracatçısı olacağını söyledi.

İran'dan Çin'le ilişkilere 'şahane' yorum
İran'dan Çin'le ilişkilere 'şahane' yorum
GİRİŞ 06.12.2010 07:16 GÜNCELLEME 06.12.2010 07:16

İran'ın nükleer programı konusunda Cenevre'de yapılacak görüşmeler öncesinde, ülkenin Pekin Büyükelçisi Mahdi Safari, iki ülke arasındaki ilişkileri ''şahane'' olarak nitelendirerek, İran'ın, her zaman Çin'in güvenilir bir petrol ihracatçısı olacağını söyledi.

Safari, Global Times'a verdiği demeçte, ''Her ne kadar şimdi de şahane olsalar da 2011'de iki ülke arasındaki ilişkiler gelişecek. İkili ticaret devam edecek'' dedi.

Petrolün iki ülke ilişkileri için önemli olduğunun altını çizen Safari, ''Çünkü İran'ın, Basra Körfezi'nde bağımsız büyük bir oyuncu olduğunu'' söyledi.

''Şimdi bazı Basra Körfezi ülkeleri Pekin'e vaatlerde bulunuyorlar, ancak Pekin bu vaatlere sonsuza dek inanacak mı?'' diyen Safari, İran'ın daima güvenilir bir ortak olduğunu ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiech, geçtiğimiz hafta AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a, Cenevre'deki görüşmelerin yapıcı olmasını umduğunu söylemişti.  

İran ile BM'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'yı temsilen AB arasında yapılacak görüşmeler, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır