Merkel'e koalisyon ortağından tehdit

Alman hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, hükümeti, Avro Bölgesi'ndeki borçlu ülkelere daha fazla vaatler vermesi durumunda koalisyonu bozmakla tehdit etti.

Merkel'e koalisyon ortağından tehdit
Merkel'e koalisyon ortağından tehdit
GİRİŞ 03.07.2012 18:39 GÜNCELLEME 03.07.2012 18:39

Seehofer, Stern dergisine yaptığı açıklamada, koalisyonun, CSU'nun oyları olmadan çoğunluğu bulamayacağına işaret ederek, ''CSU ve Bavyera hükümeti sonunda 'evet' diyemeyeceği bir noktaya ulaşılabilir. Kişisel olarak da bunu taşıyamam'' dedi.

Almanya'nın milyar avroluk taahhütler ve garantilerle şimdiden sınırda olduğunu savunan Seehofer, bazı ülkelerin borç anlayışlarını kırmak gerektiğini kaydetti.

Seehofer, kendileri için Başbakan Angela Merkel'in sözünün geçerli olduğunu ve gelecekte katı şartlara bağlı olmadan mali yardımların yapılmayacağını ifade ederek, ''Benim en büyük korkum mali piyasaların 'Almanya bunu kaldırabilir mi' diye sormalarıdır. Bu en tehlikeli olarak gördüğüm noktadır'' ifadelerini kullandı.

Bavyera eyaletinin CSU'lu Maliye Bakanı Markus Söder de Bavyera'nın, bankalara doğrudan yardımı öngören Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM) katı şartlar getirildiğinde kabul edeceğini ifade etti.

Hükümetin diğer ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Patrick Döring ise Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, Seehofer'i ''ateşle oynamaması'' konusunda uyararak, özellikle Avro ve Avrupa için bu zor durumda Almanya'nın istikrarlı, hareket yeteneğine sahip olan, devlet borçlarını düşüren ve büyümeyi sağlayan bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Öte yandan, ESM'nin uygulanmaması için bazı partiler, dernekler ve kişiler, Federal Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkemenin, 10 Temmuz'da konuyu ele alacağı bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması