Torpil iddiasına İstanbul Üniversitesi'nden cevap

İstanbul Üniversitesi’nde sınavsız lisans programlarına öğrenci yerleştirildiği yönündeki iddialara Üniversite'den açıklama geldi.

Torpil iddiasına İstanbul Üniversitesi'nden cevap
Torpil iddiasına İstanbul Üniversitesi'nden cevap
GİRİŞ 16.03.2015 17:13 GÜNCELLEME 16.03.2015 17:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İşte yapılan o açıklama:

Bazı yayın organlarında Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi programlarına kayıt ile ilgili yanlış bilgiler dolaşması üzerine, iddia sahiplerinin de yanlışlarında ısrarcı olup rencide olmamaları için aşağıdaki daha detaylı açıklamayı yapmaya Dekanlığımızca ihtiyaç duyulmuştur.

AUZEF, ülkemizin diğer açık öğretim fakülteleri gibi SINAVSIZ İKİNCİ DİPLOMA yöntemi ile de kayıt almaktadır. AUZEF bünyesinde toplam 13 adet açık öğretim programında 51.869 öğrenci ile eğitim sürdürülmektedir. Bu öğrencilerin 21.295’i İKİNCİ DİPLOMA kapsamında sınavsız ve kontenjan sınırlaması olmadan kayıt yaptıran öğrencilerden oluşmaktadır.

AUZEF’te ikinci diploma programlarına “yasal mevzuata uygun olarak” herhangi bir lisans programını bitirenler, açık öğretim lisans programlarına; ön lisans programını bitirenler, açık öğretim ön lisans programlarına kayıt yaptırabilmektedir. Açık öğretim programlarında, ÖSYM kataloğunda açılan kontenjanlara sınavla yerleşen öğrencilerin kaydından farklı olarak ve onlardan sonra olmak üzere, bu kayıtlar kontenjan sınırlaması olmaksızın yapılabilmektedir.

Meslek yüksekokulları veya açık öğretim ön lisans programlarını bitiren öğrencilerin kendi alanlarında lisans programlarına devam edebilmeleri Yüksek Öğretim Kurulunun “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri ile yürütülmektedir. Bu mevzuatta hükümler açıkça yazılmış olup kurumumuz tarafından da eksiksiz uygulanmaktadır. Dikey geçişlerde de kontenjansız dört yıllık programlara devam etmek için sınav şartı aranmayacağına dair hüküm yukarda anılan yönetmeliğin “Açık Öğretime Geçiş” başlıklı 10’uncu maddesinde belirtilmektedir.

“Açık Öğretime Giriş

MADDE 10 – (Değişik: RG-29.7.2011-28009)

Meslek yüksekokulu mezunları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlardan, kendi alanlarındaki kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenler için 7’nci madde uygulanmaz.”

“Sınav ve Değerlendirme MADDE 7- Bu Yönetmelik’te belirlenen koşulları sağlayan ve başvuruları kabul edilen adaylar sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir yetenek sınavına alınırlar. (Değişik ikinci cümle: RG-19.7.2012-28358) Yerleştirmede, adayların yetenek sınavında elde ettikleri puanlar ile adayların akademik not ortalamaları göz önünde tutularak belirlenen ön lisans başarı puanı dikkate alınır. (Değişik üçüncü cümle: RG-4.8.2012-28374) Akademik not ortalamalarından elde edilecek ön lisans başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır.”

İlgili yönetmelikte kontenjansız programlara dikey geçişte sınav şartı olmadığı açıkça belirtilmektedir. Yukarıda yazılan “Kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenler için 7’nci madde uygulanmaz.” hükmü doğrultusunda kayıt yaptırabileceğini düşünen öğrenciler de normal açık öğretim online kayıt sistemine kendi tercihleri ile başvurularını yapmışlardır. Dolayısı ile İkinci Diploma Programlarına sınavsız dikey geçiş gibi bir düşünce kamuoyunda ister istemez oluşmaktadır. Bu geçişler ikinci diploma programı değildir, dikey geçiş olarak adlandırılmakta ve ayrı hükme tabidir. Tarafımızdan da tamamen mevzuata uygun olarak davranılmaktadır.

Fakültemizde kayıtlar online olarak öğrenciler tarafından ve fakültemize gelmeden yapılmaktadır. Buna istinaden öğrenciler online kayıtlarını yaparken bu bilgilere ve yönetmelikte görülen maddelere göre işlemlerini kendi beyanları ve istekleri ile tamamlamaktadır. Bu kayıtlar kesin kayıt olmayıp öğrenciler elektronik kayıt sonrasında tüm belgelerini fakültemize posta yolu ile veya elden teslim etmek zorundadırlar. Eksik veya yanlış bilgi olduğunda da her türlü haklarından feragat edeceklerine dair kayıt anında taahhüt vermektedirler. Yaklaşık 40.000 yeni öğrencinin kayıt evrakları eğitim döneminin başlaması ile beraber kargo ile elimize ulaşmış ve eğitim döneminin başından beri incelenmeye alınmıştır. Öğrencilerden gelen kayıt evrakları 277.000 adet olup bu evraklar elektronik tarama yolu ile yaklaşık 3 ay içinde dijitalleştirilmiş ve incelenmiştir.

Bu inceleme sonucunda 21.295 ikinci diploma öğrencisinden bazılarının, ön lisans mezunu olarak lisans programlarına yanlış bilgi ile online kayıt yaptırdıkları 15.09.2014 tarihinde tarafımızdan tespit edilmiştir. Konu ile ilgili incelemelerin detaylandırılması sonucunda 11.11.2014 tarihinde resmî olarak işlem başlatılmıştır. İlgili gazete haberlerinden çok önce tarafımızdan yapılan bir inceleme sanki fakültemizin yanlış bir uygulaması gibi gösterilmektedir. Haberde geçen iki yıllık ön lisans mezunlarının usulsüz olarak lisans programlarına kesin kayıt yaptırdığı iddiası tamamen gerçek dışıdır. Bu kişilerin herhangi bir parti veya görüş sahibi olduğunun tarafımızdan bilinmesi mümkün değildir. Haberde bahsi geçen siyasilerle de en ufak bir görüşme veya haberleşmemiz olmamıştır.

Hak sahipliği incelemesine detaylı olarak alınmış ve resmî işlemleri aylar öncesinden tarafımızdan başlatılmış ve o tarihlerde resmî yazıları yazılmış olup kayıtlarımızda mevcuttur. Kesin usul ve belge hatası yaptığı tespit edilen 9 kişinin ikinci diploma kayıtları başlangıçta silinmiştir. Bu kişilerden 215 kişinin ikinci dönem kayıtları yenilenmemiştir. Diğerlerinden 106 sının da kayıt hakkının olmadığı önceden kesin tespit edilmiş olup resmî işlemleri devam etmektedir. Bu arada beyan ettikleri bilgileri yanlış olup, dört yıllık fakülte mezunu olduğu hâlde online kayıtta yanlışlıkla ön lisans olarak işaretleyen öğrenciler de vardır. Bunlar ancak belge incelemeleri ile ortaya çıkabilmektedir ve tarafımızdan tespit edilmiştir.

Hâlen eğitim öğretim yılının ortasında olduğumuz bu tarihlerde işlemler henüz kesinleştirilmemiş ve bu tür belge veya bilgi hatası yapan öğrencilere kesin kayıt hakkı verilmemiştir. Bu konulardaki her türlü işlemimiz dış denetimden de geçmiş ve fakültemiz kalite yönetim belgesi alarak yönetim usul ve esasları konusunda kendini şeffaflaştırmıştır. Kalan 192 kişinin de haberde konu edilen usulsüz kayıt dosyaları inceleme ve karar aşamasında olup bu haberler çıkmadan aylar önce bu çalışmalar başlatılmıştır.

Açık öğretim olarak uzaktan kayıt yaptıran bu öğrenciler öğrenim süreleri boyunca belge ve bilgilerinde tutarsızlık veya sonradan ortaya çıkan bilgi veya belge olduğu takdirde de kayıt haklarını yasal olarak kayıp etmektedirler. Üstelik bu koşullar sadece tarafımızdan takip edilmeyip üniversitemizin merkezi otomasyon sistemlerine de kayıt edilmektedir. Bizlerin gözünden kaçsa bile genel sistemde ve otomasyon doğrulamalarında hatalar yakalanmaktadır. Bugüne kadar da haksız veya hukuksuz olarak mezun olma ihtimali dahi olan öğrencimiz yoktur.

Bunun dışında açık öğretim programlarında yabancı uyruklu öğrenci kontenjanları da ayrı olarak ilan edilmekte ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile kayıt yaptırılmaktadır. Haberde bahsi geçen İranlı öğrenci sayısı 5 adet olup YÖS kapsamında gelen öğrencilerdir. Toplamda AUZEF te 176 adet yabancı uyruklu öğrenci vardır ve bunlardan sadece 5 tanesinin İranlı olduğu bilgisi mevcuttur. Basında yer alan bilgiler yarım ve yalan yanlış anlaşılıp karalama kampanyası olarak sürdürülmektedir.

Doğru ve tarafsız bilgi olarak kamuoyuna duyurulur.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • topil gel yanıma torpil 9 yıl önce Şikayet Et
    Baskın basanın, av vuranın. Bal tutan, parmağını yalar. .................çok laf yerine anlayana....................
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti