LYS'deki baraj problemi için devreye girdi

Üniversite sınavında 200 binin üzerinde adayın 180 puan barajına takılmasının ardından boş kontenjan tehlikesi yaşayan vakıf üniversiteleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yardım istedi.

LYS'deki baraj problemi için devreye girdi
LYS'deki baraj problemi için devreye girdi
GİRİŞ 30.07.2012 05:56 GÜNCELLEME 30.07.2012 08:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, barajı geçemeyenlerin oranının yüzde 15'ten yüzde 51'e çıkmasının sadece vakıf değil, devlet üniversiteleri için de problem oluşturacağına dikkat çekti. Bu sebeple bir çözüm bulunması amacıyla taleplerini Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini söyledi. Sarıcaoğlu, "Bu öğrenciler zaten Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) barajı geçmişler. Bir de LYS 'de barajı geçmelerine gerek yok." dedi. Talepleri dinleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuyu görüşmek üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Gül'e iletilen talepler arasında kısa vadeli çözümlerden ziyade eğitimde uzun vadeli değişiklikler yer alıyor. Bunların arasında ortaöğretimdeki eğitim sisteminin düzeltilmesi, baraj puanının sorgulanması, kontenjan ve üniversite oranlarının belirlenmesi, dershanelerin eğitime etkisi gibi konular bulunuyor.

Baraj problemi için teklif edilen önerilerden bir tanesi de her üniversitenin kriterlerini kendisinin belirlemesi. Buna göre ücretli okumak isteyenlere sınav yapılacak ancak her üniversite öğrenci alımında kendi kriterini kendi belirleyecek. Örneğin öğrenci barajı geçse de üniversite her bir fakültesi için belirli bir kota koyduğundan, başka üniversite ve bölümü tercih etmek zorunda kalacak.

Vakıf üniversitelerinin temsilcileri ile bir araya gelen Gül, başta baraj puanı olmak üzere problemlerin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir ile bir araya gelecek. Önümüzdeki günlerde çözüm için yol haritasının açıklanması bekleniyor.

YORUMLAR 6
  • Cihat AKTAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    okul eylülde açılıyo baraj ekimde düşüyor ee biz üniversiteye 2 yıllık şimdi tercih yapmayalım mı? açıkta kalabiriz. veya istediğimiz yerdeki 2 yılıığa gidemeyiz.... 4yıllıga gidelim derken simdi ekime kadar beklicez ya 4 yıllık 1 yere yerleşemezsek şimdi 2 yılllığa istediğimiz yerde nasıl okuyacaz... çalışma var ama zamanı yanlış ekimde düşebilir deniliyor. baraj şimdi düşese 4 yıllık sonra düşerse ben 2 yıllığa gitmiş olucam ekimde ozaman düşmesinin anlamı yok şimdi düşmesi gerekir.çünkü ben 179.9 puan aldım baraj şimdi düşerse 4yıllıga gidecam ama ekim düşerse biz nasıl tercih yapacaz???
    Cevapla
  • Levent Türkoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    20 net yapsan zaten barajı geçiyorsun. allah aşkına baraj düşse ne yazar. 20 net yapamayan adam üniversiteyi nasıl bitirecek. sonra da ben işsizim devlet bana iş versin diyecek. alın boş beleş adamları üniversiteye bakalım ne olacak. ramazanda bankta kız arkadaşıyla oturan genç sırf hava olsun diye yoldan geçen adama küfür ediyor utanmadan. şaka gibi. alın işte size kontenjan düşüklüğü. sonuçları görün.
    Cevapla
  • akın kuru 11 yıl önce Şikayet Et
    işsizlik. sorunu baştan çözmek gerekir. siz öğrencileri meslek lisesine yönlendirmezseniz çocuk liseyi bitirir , sıfır çeker veya barajı geçemez ve düşük puanlarla üniversiteye girmeye çalışır.adamın kapasitesi yok ama malasef üniversite okumaya gider . sonuç: bi şekilde mezun olur ve der ben işsizim ve devlet bana iş vermiyo
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    lise mezunu herkesi alın üniversiteye böylece kaç kişi sıfır çekmiş belli olmaz. baraja ne gerek var
    Cevapla
  • mercan ak 11 yıl önce Şikayet Et
    cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. umarız braj düşer,cumhurbaşkanımıza güveniyoruz, üniversitelerimiz boş kalmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı