2015'e kadar dershanelerin yüzde 70'i özel okul olacak

2014'e kadar dershaneleri özel okula dönüştürmeyi planlayan hükümet, hem devlet okullarında eğitim kalitesini artıracak hem de dersane sahiplerine teşvik verecek.

2015'e kadar dershanelerin yüzde 70'i özel okul olacak
2015'e kadar dershanelerin yüzde 70'i özel okul olacak
GİRİŞ 11.10.2012 09:52 GÜNCELLEME 11.10.2012 11:53
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Dershaneler kapanacak” sözleri üzerine başlayan çalışma son aşamaya geldi.

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için arsa ve vergi muafiyeti gibi teşvikler verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nın, Özel Öğretim başlıklı bölümünde stratejik hedef olarak, “2014 sonuna kadar dersanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesini teşvik etmek” yer aldı. Dersane sahiplerine verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti yer alırken, çocukları hem devlet okuluna hem de dersaneye giden velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilmesi de öngörüldü.

Önce eğitim kalitesi sonra teşvik gelecek

-Milli Eğitim 12 yıllık zorunlu eğitimi dershanelere karşı koz olarak kullanacak.

-Tedbirlerin başında eğitim kalitesini artırmak geliyor. Bunun için öğretmenler belirli aralıklarla sınavlara tabi tutulacak.

-Performansları ile birlikte akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri ve kariyerleri artmış olacak.

-Böylece eğitimde de kalite artmış olacak ve öğrenciler dershaneye ihtiyaç duymadan gerekli eğitimlerini okullarından almış olacak.

Öğretmenlere sıkı denetim

-Öğretmenlerin hem okulda hem de dershanede çalışmasını engellemek için her ilde denetleme ekibi oluşturuldu. Bakanlık geçtiğimiz aylarda dershanelerde denetimler yaparak hem devlet okullarında hem de dershanede çalışan öğretmenleri tespit etti.

-Bakanlık özel öğretim alanında hizmet veren denetim personelinin nicelik olarak yetersiz olduğunu savunurken, bu kapsamda alanında yetişmiş müfettişlerin sayıları ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini artırmayı planlıyor.

Fen lisesi düzeyinde eğitim

-Yeni sistemle birlikte okullarda esnek eğitim modeline geçildi. İsteyen öğrenci seçmeli derslerinde fen, sosyal bilimler, matematik gibi ekstra derslerden eğitim alarak kendini geliştirebilecek.

-Öğrenciler dershanelere gerek duymadan bulunduğu okullarda Anadolu ya da fen lisesi düzeyinde eğitim alabilecek.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dershanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye'nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı kaldırılacak. Yerine olgunluk sınavı getirilecek. Burada öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.

Derslik açığı da kapatılacak

-Plana göre dershanelerin kalkmasıyla birlikte özel okullara teşvik sağlanacak.

-Dershanelerini kapatarak bunun yerine üniversite, özel okul, kolej, anasınıfı, anaokulu ve kreş açan eğitim işletmelerine büyük kolaylıklar tanınacak.

-Böylelikle 4+4+4 düzenlemesiyle ortaya çıkacak okul/derslik açığı kapatılacak ve aileler de dershane ücretlerinden kurtulacak. Sistemle öğrenci kendine daha fazla vakit ayıracak.

Öğrencisiz kalmayacaklar

-İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun dershaneler özel okula dönüştürülecek.

-Geriye kalan dershaneler için arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul yatırımı yapmaları sağlanacak.

-Çocuğunu hem devlet okuluna hem dershaneye gönderen veliler çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilecek.

-Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek.

-Özel okullar da öğrencisiz bırakılmayacak.

-Uygulamayla on binlerce derslik öğrencilerle buluşurken, devlet okullarındaki yığılmaların bitirilmesi hedefleniyor

4 BİN 55 DERSHANE FAALİYETTE

Sayıları 1965 yılında 43'ken bugün 4 bin 55'e ulaşan dershanelerde 50 bin 209 öğretmen, 20 bin personel istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 öğrenci dershanelerde eğitim alırken, bu öğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu olarak dershanelerden ücretsiz olarak yararlanıyor.

500 TL İLE 10 BİN TL ARASINDA

Dershane ücretleri 6, 7 ve 8. sınıflar için bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Lise 9, 10 ve 11. sınıflarda 2 bin ile 6 bin TL'ye, üniversite sınavlarına hazırlık sınıflarında ise 3 bin ile 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

YORUMLAR 11
  • halit boz 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece dershaneler kapanacak... yaşasın refahçı gençlik olayı...
    Cevapla
  • halit boz 11 yıl önce Şikayet Et
    tamamen yalan strateji yok plan yok. kesinlikle sadece dershaneler kapatılacak ama okul mokul yalan yani....
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    devamı. dersaneler iyi eğitim veriyor zannedenler için dersaneye öğrenme amacı olan yada en azından öyle görünenler gidiyor. tamamen okulla ilgisi olmayanlar gitmiyor bile dersaneye. buda dersanede daha iyi öğrenme süreci demektir. siz bunu ortadan kaldırdığınızda dersaneleri o zaman göreceğiz. sürekli sorun çıkaran okumak istemeyen öğrenciyi zorla altından saraya bile koysanız ilerleme olmayacaktır. ya eğitimğin içeriğini değiştirip gerçekten ihtiyaca cevap verecek hale getirilmesi gerekiyor yada zorla okuma hikayesi kaldırılmalıdır. bizim çncelikle eğitim politikamız olmalı. aynı hükümetin farklı bakanlarının farklı uygulamaları değil yüz yıl sonrasında bile eğitimde strateji aynı yada benzer olacak şekilde temelde aynı düzen üzerinden ilerlemeli. dün sbs,lys vardı bugün sınavsız olacak deniyor yarını kimse bilmiyor. böyle 2023ü değil 2013ü göremeyiz.
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    eğitimi ne kadar ciddiye aldığımızın resmidir. dersane kapatılacak deyince veliler uçtu havaya. işin farkında bile varmadı hiçbiri. parası olan çocuğunu özel okula gönderecek özel ders aldıracak yüksek notlar alıp iyi okullara gidecek. gariban zannediyor ki eşit şartlarda okuyacaklar. bundan sonra adaletsizlik iyice artacaktır emin olun. devlet okullarında kaliteyi artıracağız diyorlar da nasıl artacak kalite belli değil. öğretmeni ezerek aşağılayarak kalite artmaz. yakın okulları bırakın aynı okul içinde seviye farkının uçurum olduğu sınıflar varki şok olursunuz. velileri eğitimin içine çekmediğiniz sürece bu iş olmaz. öğretmenlere eski saygınlığını vermezseniz yine olmaz. çalışmayana verin cezayı ama hepsini itham altında bırakmayın. evde veli diyorki çocuğuna öğretmen onu yapmıyor bunu yapmıyor (hatta bazısı kendi yapacağını bile öğretmenden bekliyor.) bu çocuk öğretmeni ne kadar dinleyecek ne öğrenecek öğretmeninden.
    Cevapla
  • seniha kazancı 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet desteği. fakir ama zeki çocukların aileleri zorlayarak 3-5 binle dersaneye göndererek iyi üniversite kazandırabiliyorlardı. şimdi ne olacak! devlet özel okullardan hizmet almalı yani burslu zeki fakir çocuklarının maliyetini karşılamalı aksi halde meydan zengin çocuklarına kalır !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü