Bolivya’da darbenin gerçek sebebi lityum

Bolivya’da Başkan Evo Morales’in istifasıyla sonuçlanan değişim için kim darbe dedi kimi demokrasi. Gerçekte ise geleceğin petrolü olarak anılan lityum pastasını kapma savaşı var.

GİRİŞ 19.11.2019 16:36 GÜNCELLEME 19.11.2019 17:00
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Tarık DAĞLI / Haber7.com

 

 

Bolivya’da gerçekleşen görev değişimi, kimine göre darbe kimine göre yarı darbenin üzerinden çok geçmedi. Venezuela’da net bir şekilde meselenin petrol olduğu ayan beyan ortadayken Bolivya’nın darbe getirisini ilk bakışta ezbere söyleyemedik. Sonra bir de baktık ki Bolivya dünya lityum rezervlerinin yüzde 60’ına sahipmiş…

Hal böyle olunca genel değerlendirme darbenin ya da görev değişiminin lityum nedeniyle olduğu şeklinde yapıldı. Ancak konu bu kadar da basit değil.

 

 

GELECEĞİN ENERJİSİ LİTYUM

Evet lityum günümüzde elektrikli arabalarda, cep telefonlarında, dronlarda, tablet ve laptoplarda hatta depresyon ilaçlarında, kısacası her alanda kullanılıyor. Ama özellikli mevcut li-on piller elektrikli araçların kapasitesini kaldıramadığı gibi gelişen cep telefonu ve dron teknolojisine de ayak uydurmakta zorlanıyor. Bilim adamları sıvı haldeki bu pilleri katı hale getirmeyi uzun süredir deniyorlar. Ve çok önemli aşama kat ettiler. Katı lityum pillerin kullanımı kısa dönemde gerçekleşecek bir yenilik olarak duyuruluyor. Ve katı lityum piller, mevcut li-on pillerin kullanım ömrünü ve kapasitesini neredeyse 100 kata kadar çıkaracak. Yani lityumun, yakın gelecekte enerji kaynağı olarak petrolün yerini alması uzak bir ihtimal değil. Petrol neredeyse orada karışıklık olur, darbe olur, terör olur ve ABD bir bahaneyle oraya çöker tezi de petrolün yerini lityuma bırakarak Bolivya’da vücut buluyor kısacası…

ÜRETİCİLER HİSSELERİNİ KATLADI BİLE

Bunu destekleyen birkaç örnek de vermek lazım. Dünyanın en çok li-on pil üretimini yapan şirketlere baktığımızda tablo biraz daha netleşiyor. İlk sırada bulunan Güney Koreli LG Chem’in ana müşterileri arasında Volkswagen, General Motors, Ford, Volvo, Renault, Nissan, Hyundai ve Kia bulunuyor. 

Uzun zamandır yatay seyreden LG Chem hisseler, Bolivya’da karışıklığın başlamasıyla beraber 300 bin won seviyesinde 320 binleri gördü bile.

Bir diğer örnek Panasonic. BMW ve Toyota’nın baş tedarikçisi olan firma da kısa süre içinde hisse değerlerinin 900 yen seviyesinden 1000’in üzerine çıkardı.

Diğer büyük üretici Tesla da Bolivya’da karışıklığın başladığı ve yönetimin değiştiği süre içinde değerinin 250 dolardan 350 dolara çıkardı bile…

ÇİN’E BÜYÜK DARBE VURDULAR

Bu şirketler içinde bir de istisna var. Çinli BYD… BYD’nin hissleri ise rakiplerinin değerlerini katladığı dönemde 47 yuandan 40’a düştü.

Bu noktda Bolivya’da yaşananları daha iyi anlamak için yeni bir denklem daha çıkıyor ortaya. Kuşak-yol projesi, ya da diğer adıyla Yeni İpek Yolu… “İpek Yolu nere, Bolivya nere” diyebilirsiniz. Çin’in tüm Asya pazarının yanı sıra adeta Avrupa ve Afrika pazarını örümcek ağı gibi sarmayı hedeflediği proje ABD’yi tüm denklemlerden çıkarmasıyla biliniyor. Ve Kuşak Yol Projesi kapsamında Şubat ayında Çin ve Bolivya arasında çok kritik bir anlaşma imzalanmıştı. Yaklaşık 10 milyon ton lityum rezervi olduğu tahmin edilen Uyuni tuz yatakları Çinli TBEA şirketine verildi. İki ülke arasındaki bu anlaşma finans çevrelerinde Suudi petrol şirketi Aramco’nun halka açılmasıyla neredeyse eşdeğer bir hareket olarak yorumlandı. Geçici hükümetin başına gelen Jeanine Anez’in ise bu anlaşmayı askıya alması bekleniyor. Bolivya’yı yorumlarken bu detaylara bakmakta fayda var. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • Vatan sevdalisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi geçmiş olsun bolivya son kurban sensin.
    Cevapla
  • Bülent 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahmak bolivyalılar
    Cevapla
  • halis 4 yıl önce Şikayet Et
    halk ahmak olunca yapacak birşey yok
    Cevapla
  • Ertürk 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların onuru nereye gitti?Herkes mi kaybetti?
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    aç gözlü insan kendi cehennemini hazırlıyor...hem dünyada hem ahirette
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!