Kuşadası'nda Akdeniz foku ölü bulundu

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaklaşık 1.5 metre boyunda ölü fok bulundu.

Kuşadası'nda Akdeniz foku ölü bulundu
Kuşadası'nda Akdeniz foku ölü bulundu
GİRİŞ 17.04.2014 21:11 GÜNCELLEME 17.04.2014 21:11

Başı olmayan, vücundan yaralar bulunan ve uzun bir süre önce öldüğü zannedilen fok, kesin ölüm nedeninin tespiti için Aydın Hayvan Hastanesi Patoloji Bölümü'ne götürüldü.

Bugün öğlen saatlerinde Kısmet Otel önündeki sahilde denizde ölü fok gören çevredekiler durumu Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün ve dernek üyeleri, suyun içindeki ölü foku, sürükleyerek kıyıyı çıkardı. Yaklaşık 1.5 metre boyundaki başı kesik, vücudunda yara izleri olan fokun, önce Kuşadası sahillerinde yerleşik yaşayan fok olduğu zannedildi.

EKODOSD üyeler fokun ölüm nedeninin tespit edilmesi için durumu Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Veteriner Hasan Paşalı tarafından yapılan ön incelemenin ardınan Akdeniz fokunun leşi Milli Park müdürlüğü'nün kamyoneti ile incelenmek üzere Aydın Hayvan Hastanesi Patoloji Bölümü'ne gönderildi.

Bu sırada kıyıda başka bir canlı fokunu görülmesi Kuşadası'nda yerleşik yaşayan fokun ölmediğinin ortaya çıkması nedeniyle burukta olsa sevince neden oldu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası'ndaki Akdeniz Foku'nun öldüğünü tahmin ederken, canlı olarak diğer foku görünce sevindik. Çünkü, buranın yerlisi olan fokun ölmediğini anladık. Bu biraz teselli oldu ancak ölen fok için çok üzüldük. Fokun üzerindeki kanayan yara izlerinin ve başının akıbetinin ne olduğunu yapılacak incelemeden sonra öğreneceğiz" dedi.

Birincil yaşam alanı ıssız ve yapılaşmamış kayalık kıyılar olan Akdeniz foklarının varlığı Kuşadası'nda uzun yıllardır bilindiğine dikkati çeken Sürücü, "Özellikle Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın bakir kıyılarında görülen foklar, kent içinde de yapılaşmalardan kendisini kurtarabilmiş Korumar, Adakule, Kuştur kıyılarında sürekli dolaştığı biliniyor. Bu kıyılarda dalış yapan dalgıçlar tarafından sürekli görülen Akdeniz foku, Doğal Botanik Parkı altındaki kıyı mağaralarda yaşıyor. Kuşadası kıyılarında Akdeniz fokunun yaşaması, carettaların kumsala çıkıp yuva yaparak yumurta bırakması ve yeşil kaplumbağaların kıyılarımıza beslenmek için gelmeleri zengin bir deniz ekosisteminin olduğunu gösteriyor. Öncelikle bu deniz canlılarının yaşam alanlarını temiz tutarak korunmaları için elimizden gelen gayreti elbirliğiyle göstermeliyiz" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi