KKKA'da vaka sayısı arttı

Uzmanlar, havaların ısınmasıyla kenenin bulaştırdığı KKKA hastalığının görülmeye başladığını söyledi.

KKKA'da vaka sayısı arttı
KKKA'da vaka sayısı arttı
GİRİŞ 06.06.2014 11:58 GÜNCELLEME 06.06.2014 12:09

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazilet Duygu, Tokat'ta KKKA hastalığına yakalananların sayısında önceki yıllara göre artış olduğunu, bunun iklimsel değişikliklerden kaynaklanabileceğini düşündüklerini bildirdi.

Üniversite hastanesinde Tokat dışından hastaları da tedavi ettiklerini dile getiren Duygu, "KKKA hastalığı kenelerin virüsle bulaştırdığı hastalık. Bu hastalığın en önemli bulaşma yönü keneler. Tokat, Türkiye'de KKKA hastalığının maalesef en sık görüldüğü şehir. Kene temasına engel olmadığımız sürece bu hastalığı görmeye devam edeceğiz. Kene popülasyonunda azalma olmadığı için en önemli dikkat etmemiz gereken nokta kenelerle insanların temaslarını engellemek. Bu konuda bilinçli tarım ve hayvancılık yapmak. İnsanların korunma önlemlerini bilmeleri en önemli nokta" diye konuştu.

"Vaka sayımız arttı, buna bağlı olarak ölüm oranımız da arttı"

Keneyle temas olmazsa hastalığın olmayacağını vurgulayan Duygu, şu bilgileri verdi:

"Tokat'ta yıllardır KKKA hastalığı görülüyor fakat bu yıl vaka sayısında geçen yıllara göre bir miktar artış var. Bunun en önemli nedeninin iklimsel değişiklikler, ekolojik dengelerdeki bozukluklar olabileceğini düşünüyoruz. İnsanların bilinçsiz tarım yapması, hayvancılıkla uğraşanların bilinçli davranmayıp kene temaslarına engel olamayışı en önemli neden. Vaka sayımız arttı, buna bağlı olarak ölüm oranımız da arttı.

Aslında Türkiye ortalamasına baktığımızda ölüm oranında ciddi artış olduğunu düşünmüyoruz. Yine Türkiye ortalamasına yakın bir ölüm oranımız var. Keşke hiç olmasa ama bunu engellemek mümkün olmuyor. Bu hastalıktaki önemli nokta şu; keneyle temas etmezseniz hastalanmazsınız. Bu nedenle insanların keneye yaklaşmada ya da hayvanlara yaklaşmada dikkatli davranması çok önemli. Hayvancılıkla uğraşan birisinin keneyle temas etmemesi imkansız gibi bir şey. Çünkü keneler kan emecekleri canlıların üzerinde yaşıyorlar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bunların en başlıcaları."

Doç. Dr. Fazilet Duygu, kırsal kesimde yaşayanların ve hayvancılıkla uğraşanların mutlaka akşamları vucutlarında kene kontrolü yapmaları gerektiğini belirterek, "Kene hemen çıkartılırsa iyi olur. Eskiden hastalarımıza 'kene gördüğünüzde hemen sağlık kuruluşlarına başvurun' diyorduk. Artık bu gerçek tamamen değişti. Burada önemli olan kenenin vücuttan bir an evvel çıkarılması. Bu süre ne kadar kısa olursa hastalığın bulaşması oranı o kadar az olur" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki