Kansere çare mi olacak! Heyecanlandıran gelişme

Türk bilim insanları, doku ve organ hasarlarını onarabilmek için, nadir bulunan bir amfibi türü olan aksolotlar üzerinde çalışmaya başladı.

Kansere çare mi olacak! Heyecanlandıran gelişme
Kansere çare mi olacak! Heyecanlandıran gelişme
GİRİŞ 09.07.2015 08:37 GÜNCELLEME 09.07.2015 08:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tüm vücudunu 2 ay içinde onarabilen tek canlı olan "aksolot"lar üzerinde çalışan Türk bilim insanları, kalp, beyin, böbrek gibi tüm organlarda tamir kapasitesini artırmayı hedefliyor

 Tüm vücudunu 2 ay içinde onarabilen tek canlı olan aksolotlar, ölümcül hastalıkların tedavisinde umut ışığı oldu. Bilim insanları, hasarlanmış beynini, kesilmiş omuriliğini ve kalbini tamir edebilen aksolotlar üzerinde çalışarak sinir sistemi, kalp damar sistemi, üreme sistemi hastalıkları ve yaralanmalar gibi doku hasarlı hastalıklara çare bulacak. Belki kanserin bile sonu getirilecek. 

ÜRETİLMEYE BAŞLANDI 

Türkiye'de doku ve organ hasarları konusunda rejeneratif tıp alanındaki en ileri araştırmalar Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi'nde (REMER) yapılıyor. REMER vücutlarında hasara uğramış ya da kopmuş bir bölgeyi tamir edebilme kabiliyetleri ile tanınan, çok özel bir canlı türü olan aksolotları inceliyor. Aksolotlar, dünyada sayılı bir kaç araştırma merkezinde kullanılıyor. REMER sorumlusu Prof. Dr. Gürkan Öztürk, araştırmaları için değerli bir model olan aksolotların artık REMER bünyesinde üretilmeye de başlandığını bildirdi. İlk olarak 300 aksolotun ABD'den merkeze alındığını, üretime başlanmasıyla sayının bin 100'ü bulduğunu vurgulayan Öztürk, "Bu hayvanların 15 yıl ömrü var. Örneğin bacağı koptuğunda organın yerinde bir hafta içinde ufak bir tomurcuk oluşuyor. Bu gittikçe büyüyor. Şekli uzantı gibi oluyor. Arkasından yaklaşık 2 ay içinde parmaklar oluşuyor. 2 ayın sonunda tamamıyla orjinalinin aynısı bacak oluşmuş oluyor. Bu başka bir canlıda yok. Beklentiğimiz bu kapasitenin insan dahil diğer canlılarda da olabilmesi. Aksolotlardan öğrendiğimiz mekanizmaları aktive ederek, kalp, beyin, omurilik, böbrek gibi tüm organlarda tamir kapasitesini artırmak istiyoruz. Anne karnındaki bebeğin oluşumunda nasıl bu yüksek kapasite varsa aksolotlar bunu kaybetmiyor. Biz doğumdan sonra bunu kaybediyoruz. Öğrendiklerimiz bizdeki mekanizmaları anlamamıza yardımcı olacak" dedi. 

KANSERE ÇARE OLABİLİR 

Aksolotların kanser için de umut olabileceğini belirten Öztürk, "Aksolotların kansere yakalanma olasılığı bizden bin kat daha az. Bu hayvanda kanseri önleyici mekanizmalar devrede olabilir" diye konuştu. (sabah)

YORUMLAR 2
  • sabanoz 8 yıl önce Şikayet Et
    Yurdumun insanı düşünün şayet çare bulunsa idi ilaç şirketleri nasıl para kazanır Kapalı kutu Küba bile AIDS büyük ilerleme kaydetmiş süper ülkelermi çare bulamiyacak teknolojinin ilerleyişine bakın kansere çareyi buldular ama vermiyorlar bence
    Cevapla
  • kartal tibet 8 yıl önce Şikayet Et
    Her gün bir milli otomobil yapar durumdayken kansere çare mi bulamayacağız?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz