Uludere soruşturmasında görevsizliğe itiraz

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Uludere'deki olayla ilgili verdiği karara, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerin avukatları itiraz etti.

Uludere soruşturmasında görevsizliğe itiraz
Uludere soruşturmasında görevsizliğe itiraz
GİRİŞ 19.06.2013 22:02 GÜNCELLEME 19.06.2013 22:02

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarınca gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yürüttüğü soruşturmanın ardından görevsizlik kararı vermişti.

Savcılığın dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığa göndermesi üzerine ailelerin avukatları, Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne buşvurarak karara itiraz etti.

Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen itiraz dilekçesinde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği görevsizlik kararının hukuksuz ve insan haklarına aykırı olduğu öne sürülerek, verilen kararın kaldırılması yönünde talepler yer aldı.

Avukatların, Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Yaşam gibi son derece kutsal ve dokunulmaz bir hakkın devlet görevlileri tarafından ihlal edilmesine rağmen, 18 ay sonra ortada askeri suç varmış gibi görevsizlik kararı verilmesinin hukuk devletinde olmaması gerekir. Verilen bu kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tüm maddeleri ihlal edilmiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda verdiği birçok karar emsaldir. Bu nedenlerden dolayı savcılığın mevcut kararı kaldırılarak, failler hakkında kamu davasının açılmalıdır."

Uludure'deki olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, yaptığı açıklamada, savcılığın verdiği kararın hukuki hiçbir dayanağının olmadığını savunarak, "Uludere dosyasına bugüne kadar hiç ulaşamadık. Dosya ailelerin avukatlarına bile kapatıldı. Uludere davasının sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukuksal olarak itirazlarımız ve taleplerimiz yerine getirilmelidir. Aksi takdirde davayı uluslararası mekanizmalara götüreceğiz. Bu nedenlerden dolayı görevsizlik kararı kaldırılmalıdır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...