Midyat'ta 7 yıl eğitim alan meleye diploma

Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Şafak Camii'nde Arapça ve İslami ilimler eğitimlerini tamamlayan 21 meleye icazetleri (diploma) törenle verildi.

Midyat'ta 7 yıl eğitim alan meleye diploma
Midyat'ta 7 yıl eğitim alan meleye diploma
GİRİŞ 08.09.2013 20:20 GÜNCELLEME 08.09.2013 20:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Törende konuşan Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, ilimin, İslam'ın ilk sırada önem verdiği hususlardan biri olduğunu belirtirek, "Cehaleti ortadan kaldırıp, yerine irfanı ve ahlakı koyduğunuz zaman artık mesele kalmıyor. İnanın ki bir Medrese açıldığı zaman bir hapishane kapanır" dedi.

Midyat'ta Şafak Camii'nde eğitimlerini tamamlayan 21 meleye düzenlenen tören ile icazetleri (diploma) verildi. Törene,  Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Müftü Yardımcısı Mahsum Taşçı, Ömerli İlçe Müftüsü İsmail Ünal, Midyat İlçe Müftüsü Muhammed Çiçek, bölgenin çok büyük ve saygın din alimleri ve 500 dolayında davetli katıldı. Tören öncesinde sarık ve cübbeden oluşan özel kıyafetlerini giyen meleler, def eşliğinde söylenen ilahiler ile camiye giriş yaptı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İlimin, İslam'ın ilk sırada önem verdiği hususlardan biri olduğunu ifade ederek, "Cehaleti ortadan kaldırıp, yerine irfanı ve ahlakı koyduğunuz zaman artık mesele kalmıyor. İnanın ki bir menderese açıldığı zaman bir hapishane kapanır. Ne kadar ilim sahibi olsak da ilim-irfanımızın artması ve ziyadeleşmesi için sürekli dua etmemiz gerekiyor"dedi. Medrese ve Kuran kurslarının iaşesi ve  bütün masraflarının devlet bütçesinden karşılanması yönde yakın bir tarihte Başbakan Yardımcısı ve Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Bekir Bozdağ'dan işittiğini ileri süren Müftü Coşkun, "Ben dedim ki bölgemizde medreselerimiz çok. Hem rehberlik edelim, hem yardım edelim hem de duacı olalım. Tabi ki benim yetkimde değil, yakın bir zamanda Kuran kurslarımızın hepsinin medreselerle birlikte inşallah iaşesi ve ibatesi (bütün masrafları) devlet bütçesinden karşılanacak. Belki bu müjde yerine geçer. Ben yetkili değilim bunu açıklamaya, ama bu husustaki bütün giderler devlet bütçesinden karşılanacak. Biz de hep birlikte bunun gerçekleşmesi için dua edelim" diye konuştu.

Törende konuşan Şeyh Muhammed Beşir Aksoy da Kürtçe yaptığı konuşmada "Bu gün bizim bayramımızdır. Gecelerini gündüzlerini vererek ilim tahsili yapan yavrularımız bugün emeklerinin semeresini aldılar. İlim öğrenmek isteyen şu nur yüzlü yavrularımıza hizmet etmek bizim için şereftir. İslam ulemasının ilmi bir senede bağlı olmadığı zaman kayıp bir eşya gibidir. Bu sebeple icazet bir senettir. Bu senet de bir sütundur. İlim tahsilini tamamlamış ve icazet alan talebeler her zaman için bu sütunlara rahatlıkla sırtlarını dayayabilirler. İcazetsiz ilmin nesebi de bilinmez, çünkü ilmin nesebi nefsin nesebinden daha büyüktür. İlminde bir secere (soyağacına) ihtiyacı vardır. Bu secere Allah'u Teala'ya kadar ulaşıyor"dedi.

Daha sonra törene katılan misafirlere yemek ikramı yapıldı.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Aziz Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah. Maşallah..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır