Marmaray'ın bir faydası daha çıktı!

İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray İstanbul'un trafiğini rahatlatmakla kalmayacak hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını da azaltacak. Marmaray sayesinde İstanbul'da yılda 130 bin ton sera gazı azaltımı sağlanacak.

Marmaray'ın bir faydası daha çıktı!
Marmaray'ın bir faydası daha çıktı!
GİRİŞ 10.11.2013 11:56 GÜNCELLEME 10.11.2013 12:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı "Asrın Projesi" Marmaray sade trafiği rahatlatmakla kalmayacak İstanbul'un hava kirliliğini önleyecek. Yılda yaklaşık 154 milyon 791 bin 972 aracın geçtiği İstanbul Boğazı'ndan havaya salınan sera gazı emisyonu  44 milyon tondur. Marmaray'la  birlikte bu oranın   yılda 130 bin 355 ton azalması bekleniyor.

  Günde 1 milyon kişiyi taşıyacak olan  Marmaray sara gazı emisyonunu azaltmanın yanında hava kirliliğine neden olan gazları da azaltacak. Marmarayla birlikte İstanbul'un havasında, karbonmonoksit. azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazları 29 bin ton düşüş bekleniyor.

  Dünya Sağlık Örgütü'nün Eylül 2013 raporunda  hava kirliliği sigaradan sonra akciğer kanserini tetikleyen en önemli etken olduğu belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre ise  İstanbul'da 1994 yılında 145 olan kükürtdioksit değeri 2013 yılında 7 µg/m3'e düşerek hava kalitesinde  yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandı.

  Sera gazı özellikle atmosferde hızlı sıcaklık artışlarına neden olarak  küresel ısınmayı tetikliyor. Yaşanan ani  sıcaklık artışlarıyla iklim değişiklikleri meydana gelmekte, fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma, ekonomi, teknoloji, insan hakları, tarım, gıda, temiz su ve sağlık gibi yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkileri görülmektedir.

(İHA)

YORUMLAR 5
  • Yunus Emre 10 yıl önce Şikayet Et
    Almanlarin yorumu... Okudugum tüm alman gazeteleri ve oarada yazilan tüm yorumlar "Marmaray"in ne kadar mükemmel bir proje oldugunu ve ileriye yönelik süper bir yatirim oldugunu yaziyor. Bizim gezizekalilar halen "ben binmem diyor" :)
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne derse desin? Marmaray asrın projesidir.... ...kadir Topbaş,a ne kadar dua edilse azdır?...Medyatik değil?.konuşmuyor ,dedikodu yapmıyor? iftira atmıyor ama...Adam çalışıyor?...
    Cevapla
  • ahmet dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    MARMARAY. Dünya tarihine geçmiş bir yapıdır , bu yönüylee kullanılmalı , yani Turistik olarakta kullanılır , bir kıtadan öteki kıtaya yerin altından geçiyorsun
    Cevapla
  • GOK YELELİ AGOP 10 yıl önce Şikayet Et
    ASIL FAYDASI BU. Sürekli Marmarayı eleşiren çapulcu takımı binmese daha faydalı olacağını sandığım ulaşım aracıdır .
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    cok carpici bi rakam var haberin sonunda. 1994de ardogan yonetime gelmeden hava kirliligi degeri 145 iken aradan gecen 20 yila ve istanbulun 2.5 kat dahada buyumesine ragmen kirlilik degerleri 20 kat dusmus sadece burdan bile erdoganin ne denli buyuk bi lider oldugu ortaya cikar adam havayi suyu pisligi deriken herseye bi care buldu ve sira nihayet trafige geldi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!