Kazanlarda yemek pişmiyor kar eritiliyor

Iğdır Tuzluca'da vatandaşlar su sıkıntısına çözüm olarak kar eritiyorlar.

Kazanlarda yemek pişmiyor kar eritiliyor
Kazanlarda yemek pişmiyor kar eritiliyor
GİRİŞ 08.01.2014 11:12 GÜNCELLEME 08.01.2014 11:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşayan vatandaşlar, su sıkıntısını kar eriterek gidermeye çalışıyor. Iğdır merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşanan su sıkıntısı, köy sakinlerini zor durumda bırakıyor.

SU İHTİYAÇLARINI KAR ERİTEREK KARŞILIYORLAR

Vatandaşlar içme su ihtiyaçlarını mezranın 5 kilometre uzaklıktaki Aras Nehri'nden eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışırken, hayvanlarının ve kullanma suyu ihtiyaçlarını da kar eriterek karşılıyor.

50 hane ve yaklaşık 400 nüfusu bulunan mezranın içme suyunu Aras Nehri'nden karşıladıklarını belirten Mehmet Kızılbaş, 2014 yılında insanlar uzayda su ararken kendilerinin hale eşek sırtında su taşıdığını ifade etti. Diğer komşu köyleri ile aralarındaki gereksiz bir husumetten dolayı su sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Kızılbaş, "Kış ortasında çoluk çocuk her gün beş kilometre yol katederek eşek sırtında su taşıyıp gündelik su ihtiyaçlarımızı çözmeye çalışıyoruz" dedi.

"BU YIL KARIN ÇOK YAĞMASI BİZE ÖDÜL"

Leğenle dışarıdan getirdiği karları eritmeye çalışarak su ihtiyaçlarını çözmeye çalıştığını anlatan Songül Kızılbaş, ''Kar eriterek su elde etmek çok zor ancak başka çaremiz yok. Çeşmemiz var, boru var ama su yok. Nereye gidelim? Karı eriterek hayvanlarımızın su ihtiyacını, gündelik bulaşıklarımızı ile elbiselerimizi yıkıyoruz. Ekmek hamurunu bu suyla yapıyoruz. İçme suyunu ise eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışıyoruz. Allahtan bu yıl Iğdır'da çok kar yağdı, ya kar yağmasaydı ne yapardık? Allah'ın günahı bize geldi de kar yağdı. Karın yağmasını ödül olarak görüyoruz'' şeklinde konuştu.

"SUSUZLUKTAN MİKROP KAPIP HASTALANDIK"

Çocukların kar eriterek banyo yaptıklarını anlatan Mehmet Çekim, "Kar suyu kullanarak gündelik temizliğimizi yaptığımız için çoluk çocuk hepimiz mikrop kaparak hasta olduk. Çocuklarımız okula gönderemiyoruz çünkü düzenli temizlik yapamıyoruz. Yetkiler de bir çözüm bulamadı. Suyun kaynağının geldiği yukarı köylüler su şebeke hattımızı tahrip ediyorl. 20 gündür camiye gidemiyoruz. Susuzluktan ibadet bile edemiyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi 2014 yılına kar suyu eriterek girdik'' diye konuştu. Evde 2 yaşlı hasta yattığını anlatan Sakine Çekim ise, her türlü temizlik ihtiyaçlarını kar suyu eriterek gidermeye çalıştıklarını fakat bu yüzden kendilerinin bir türlü hastalıktan kurtulamadıklarını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Vatan Sever 10 yıl önce Şikayet Et
    çalışma yapılmalı. Doğuda 2700 rakımlı dağlarda yerleşim yapan genellikle sınırlarda, teknoloji, alışveriş, elektriki su vb. yaşamsal faaliyetleri aşırı derecede kısıtlı insanlar için bir çalışma yapılmalı. bu insanlar neden oralarda yaşıyorlar, mecburiyetleri nedir araştırmalı. bu insanlar dağların tepelerinden imkanları daha iyi ovalara yerleşmeleri sağlanmalı, topluluk oluşturmalılar. çevrelerindeki arazileri ekip biçmeli gelir ve fayda sağlamalılar. şimdi atla eşekle ilerde traktörlerle. örneğin benim dedem aydına ekin biçmeye gidermiş, şimdi dededim evlatları, torunları daha iyi imkanlarda çiftçilik yapıyor. zamanla herşey gelişip değişecektir. önemli olan doğru yolda bir başlangıçtır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi