Dinlenecek kişilerin nasıl tespit edildi?

Binlerce insanı dinlemeye alan 'Paralel yapı'nın tapeleri yurt dışına servis ettiği iddia edildi. Kayıtların alıcılarının ise yabancı istihbarat örgütleri olduğu öğrenildi

Dinlenecek kişilerin nasıl tespit edildi?
Dinlenecek kişilerin nasıl tespit edildi?
GİRİŞ 26.02.2014 09:02 GÜNCELLEME 26.02.2014 09:02

Paralel Yapı'nın 7 bin kişiyi dinlediğine yönelik savcılık kanalıyla ortaya çıkan skandalın perde arkasında büyük bir "casusluk" skandalı iddiası gündeme geldi. Dinlenecek kişilerin nasıl tespit edildiği, listeyi kimin belirlediğine yönelik skandal bilgiler bir bir ortaya çıkmaya başladı.

İSTEĞE BAĞLI SERVİS

Üst düzey bürokratların dinlemelerinden hazırlanan bilgi dökümlerinin yurt dışına servis edildiği iddia edildi. Dinlenen isimlerin rastgele seçilmediği, belirli listelerle dinleme yapıldığı öğrenildi. Ortam ve telefon dinlemesiyle elde edilen veriler tapelere döküldü.

ÖZEL DİNLEME BİRİMİ

Örgüt adı altında Türkiye'nin birçok bölgesinde yapılan dinleme tapeleri bir havuzda toplandı. Önemli veriler bir araya getirilerek isteğe bağlı servisler yapıldı. Bu arada "paralel yapı"nın binlerce kişinin ses kayıtlarının muhafaza edildiği özel bir birim oluşturdukları öğrenildi.

24 saat çalışan birim ses kayıtlarına tapeler haline getirip servis edilmesi gereken kendi içlerindeki birimlere gönderirken, bu birimin yıllarca sistemli şekilde çalıştığı iddia edildi. Yapılan çalışmalarla ses tapelerinin dış servislere verilmesine yönelik deliler bir araya getirildi.

Yaklaşık 7 bin kişinin dinlendiği skandalla ilgili açılacak soruşturmalarda telekulak faaliyetlerinin "uluslararası casusluk" kapsamında değerlendirileceği öğrenildi.

DİNLENEN KİŞİLERİN ZAAFLARI VE ÖZLÜK BİLGİLERİ NOT TUTULDU

Paralel yapının "Selam Terör Örgütü" adı altında 2011/762 dosya numarasıyla dinlediği siyasetçi, sanatçı, gazeteci gibi 7 bin kişiyle ilgili kayıtların yanına dinlenenlerin zaaflarını ve özlük bilgilerini not düştüğü ortaya çıktı. Dinleme, İstanbul TMK savcıları Adem Özcan ve Adnan Çimen'in 2011'de yürüttüğü soruşturma kapsamında gerçekleşti.

DÖRT PAKET VAR

Skandal kapsamında takip edilen 2 bin 287 kişinin telefon dinlemeleri tapelere döküldü. Oluşturulan ilk pakette tapelerin altına dinlenenlerle ilgili özlük ve zaaf bilgileri not alındı. Takibe alınan kişilerle ilgili görüntü, kayıt ve fotoğraflar dosyaya eklendi.

Diğer 3 pakette de isim ve görüntülerle birlikte "zaaf" ve "özlük bilgileri" dosyalarda yer aldı.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz