DDK Madımak raporunu tamamladı

Devlet Denetleme Kurulu Madımak Olayları'yla ilgili olarak 80 sayfalık raporunu tamamladı.

DDK Madımak raporunu tamamladı
DDK Madımak raporunu tamamladı
GİRİŞ 15.07.2014 12:53 GÜNCELLEME 15.07.2014 13:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

DDK'nın "Madımak Olayı" raporunda, olayın "katliam" olarak nitelendirilmesi gerektiği belirtilerek, "Olayın ortaya çıkmasında, önlenememesinde ve soruşturulmasında / yargılanmasında devlete terettüp eden ağır bir hizmet kusuru bulunmaktadır" ifadesine yer verildi.

Raporda 'Delillerin toplanması ve muhafazasında gerekli hassasiyet gösterilmedi. İnceleme sırasında taraf olan bazı kesimlerin direnciyle karşılaşıldı. Konunun bütünlüklü olarak ele alınması hiçbir zaman gerçekleşmemiştir. 20 yıl geçmesi bazı verilere ulaşılmasında güçlük yaratmıştır' ifadelerine yer verildi. 

İşte raporun çarpıcı başlıkları: 

KOMPLO VE PROVOKASYON YOK

"Sivas Olaylarının bir komplo ve/veya provokasyonun neticesinde gerçekleştiğine dair herhangi bir illiyet bağı kurulamamıştır."

TEK BİR KAMU GÖREVLİSİ CEZA ALMADI

"Ağır ihmaller zincirinde, ilin emniyet, asayiş ve genel yönetiminden sorumlu tek bir kamu görevlisi bile herhangi bir adli takibata (kovuşturmaya) maruz kalmadığı gibi en hafif bir disiplin cezası bile almamıştır. Gerek kamu görevlileri ile ilgili etkin bir adli ve idari soruşturma ve yaptırım kapasitemizin olmaması gerekse siyasal sorumluluk algılaması ile ilgili yetersiz demokratik standartlarımız nedeniyle herkes 'tüm suçu' kalabalıkların ve toplumun üzerine yıkma kolaycılığını tercih etmiştir"

"Tespitler ve açıklamalar, aslında soruna ilişkin çözüm reçetelerini de göstermektedir. Tarihi tecrübe; farklılıklarımıza karşın toplumu beraber kılan unsurlar ile yürütülen siyasetlerin yarattığı sorunları ve çatışmayı görerek ve bunlardan dersler çıkararak, gerçek anlamda çoğulcu bir yaklaşımın üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu ise, bir yandan ortak bir tasavvurun oluşturulmasını diğer yandan da altmış yılı aşkın süredir yapılan "ayıklamalara", gerçekleştirilen "reformlara" ve açılan "demokratikleşme paketlerine" devam edilerek sistemin demokrasiye dönüştürülmesi çabalarının sürdürülmesini gerektirmektedir."

"Sivas Olaylarının tarafı durumunda olan bazı kesimlerin, Devlet Denetleme Kurulu tarafından yürütülen incelemeye karşı çeşitli biçimlerde tezahür eden dirençleri ile karşılaşılmıştır."

 "Soruşturma safhalarında delillerin toplanmasına ilişkin yetersiz uygulamalar, bilgisine başvurulan kişilerin olayları hatırlamakta güçlük çekmesi, sürece tanıklık eden bazı kişilerin vefat etmiş olması ve arşiv mevzuatı gereği saklama yükümlülüğünün sona ermiş olması gibi nedenler, söz konusu dönemde yaşananların tam olarak tespit edilememesine ve bir kısım bilgi ve belgeye erişilememesine sebep olmuştur."

YETERLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMADI

Gerek etkinliğin düzenlenme yerinin belirlenmesi gerekse katılımcı profilinin oluşturulmasında devletin aktif katılımına ve apaçık gerçekleştiği görülen toplumsal kriz riskine rağmen yeterli güvenlik önlemleri alınmadı.

YORUMLAR 9
  • kuzey güney 9 yıl önce Şikayet Et
    bu rapordan paralel kokular geliyor. siparişi veren kim acaba
    Cevapla
  • Bekir Özeren 9 yıl önce Şikayet Et
    bu rapor, düzmece bir rapor.. nereden mi belli? olaylarda provokasyon yok diyor ya, işte buradan belli ki; bu rapor düzmece bir rapor. taraflı olarak hazırlanmış bir rapor. hepsi bu..
    Cevapla
  • la_edri_ 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşım bu rapordaki en büyük yalan provakasyon yok diyor bu nasıl bir rapor. halbuki olay baştan sona provakasyon senin dediğin o kurşun meselesi en son olay.devletin valisi güvenlik güçleri bu işin içinde.görüntüler v.s. herşey ortada.ha bunlar adam gibi soruşturulmamış ve ceza almamış diyen rapor neye dayanarak bu işte komplo ve provakasyon ilişkisi kurulamamıştır diyor.hangi akıl bunu kabul edebilir.bu olay artık örtbas edilmek isteniyor başkada bir izahını ben göremiyorum.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    la_edri_ kardeşim, dediklerinin önemli bir kısmına katılmakla birlikte raporu yanlış değerlendirdiğini düşünüyorum.. Raporda “…gerekse siyasal sorumluluk algılaması ile ilgili yetersiz demokratik standartlarımız nedeniyle herkes 'tüm suçu' kalabalıkların ve toplumun üzerine yıkma kolaycılığını tercih etmiştir" denilmektedir. Sen de yorumunda “en küçük suçu olmayan insanları hapislerde çürüttünüz” derken aynı konudan yakınıyorsun aslında. DDK Raporundaki “Gerek etkinliğin düzenlenme yerinin belirlenmesi gerekse katılımcı profilinin oluşturulmasında devletin aktif katılımına ve apaçık gerçekleştiği görülen toplumsal kriz riskine rağmen yeterli güvenlik önlemleri alınmadı.” Kısmı ise provokasyon varsa o zamanki devlet yönetiminin kasıt, kusur ve ihmali nedeniyle var anlamına gelmektedir. Şahsen ben bazı ölümlerin kurşunla olduğunu biliyordum. Ama sen tüm ölümler kurşunla oldu diyorsun doğruysa dediklerinin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    "Olayın her aşamasında Devletin Ağır kusuru var"" demiş. Bu ağır kusur artarak devam ediyor. Geçin 20 yıllık Madımak'ı aydınlatmayı, Muhsin Yazıcıoğlunu bile aydınlatamadılar. Delilleri karartan "Eli tornavidalı keçiler" bile en ufak ceza almadı. Bunları Yargının içinde Paraleller kolluyor anlaşılan. Yoksa kocca Devlet, üç pilot ile dört keçinin ifadesini alamaz mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki