'Paralel operasyon'da tutuklama gerekçesi

Emniyetteki "paralel yapı" operasyonu kapsamında 8 kişinin tutuklanmasına karar veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği gerekçesini açıkladı.

'Paralel operasyon'da tutuklama gerekçesi
'Paralel operasyon'da tutuklama gerekçesi
GİRİŞ 25.07.2014 19:01 GÜNCELLEME 25.07.2014 19:01

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçe olarak, birçok kişinin takma isimlerle dinlenildiği belirtilen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin raporlarını gösterdi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan Mesut Yılmaz, Mehmet Dilaver, Selahattin Ergin, Ramazan Orkun Altınışık, Erkan Palas, Fatih Kıncır, İsmail Tolar ve Şeref Bolat, "resmi belgede sahtecilik" ve "kişilerin arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından tutuklandı.

Mahkeme bu kişileri, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "görevi kötüye kullanmak", "haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verilerin kaydedilmesi" suçlarını işlediklerine dair yeterli delil olsa da yasada öngörülen cezanın alt ve üst sınırları dikkate alınarak serbest bıraktı.

Şüphelilerin savcılıktaki ifade alma işlemleri yaklaşık 15 saat sürdü. Hakimlikteki sorgu işlemleri de yaklaşık 6 saati bulan şüpheliler, tutuklanmalarının ardından cezaevine gönderildi.

Bu şüphelilerin tutuklanma gerekçelerinde ise İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin hazırladığı, birçok kişinin takma isimlerle dinlenilmelerine ilişkin raporları yer aldı.

- Örgüt kapsamında dinleme

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin 4/8 sayılı raporuna göre, İstanbul 6. Vergi Mahkemesi Başkanı Hasan Erden'in, hakim Uğur Volkan Keçeci'nin, eski dışişleri bakanlarından Emre Gönensay'ın, emekli Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın, gazeteci Fatih Altaylı'nın, köşe yazarı Oray Eğin'in, gazeteci Behiç Kılıç'ın, Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç'in, Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'in, gazeteci-yazar Fikret Bila'nın, MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin Ergenekon kapsamında dinlenildiği belirtildi.

Gazeteci ve Yazarlar Vakfı kurucularından Latif Erdoğan'ın, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, Balıkesir Emniyet Müdürü Coşkun Hayal'in, Müge Anlı'nın, iş adamı Metin Carut'un, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Mehmet Cansu'nun, Polis Başmüfettişi Hikmet Taşdelen'in, organize suç örgütü ve Ergenekon kapsamında, yazar Kadir Mısırlıoğlu'nun ise İBDA/C örgütü kapsamında takma isimlerle dinlenildiği kaydedildi.

- Dinlenilen iş adamları

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin 4/17 sayılı raporuna göre, eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal'ın, Vakıflar Genel Müdürü Ümit Çoban'ın, Ahmet Kartal'ın, emniyet müdürü Vedat Ayyılmaz'ın, eski TEM Başkanı Cevdet Saran'ın, Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın, Hürriyet gazetesinin yöneticilerinden Doğaner Gönen'in, Alarko Yönetim Kurulu üyesi Dalia Garih'in, Leyla Alaton'un, Koç Holding yöneticisi İnan Kıraç'ın, Çukurova Holding yöneticisi Osman Berk'in, eski DGM Başkanı Mehmet Turgut Okyay'ın, Zekeriya Öz'ün teyzesinin oğlu Seyrullah Vatansever'in, TOBB Başkanı Mustafa Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun, gazeteci Saygı Öztürk'ün, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Halit Edip Başer'in, emekli Tümgeneral Hüsnü Can Teler'in, TÜBİTAK kriptoloji mühendisi Umut Barış Erdoğan'ın, MHP İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın, Doğan Holding CEO'su Ragıp Nebil İlseven'in, Hava Kuvvetleri eski komutanlarından Faruk Cömert'in, milletvekili Sadık Yakut'un Ergenekon soruşturması kapsamında dinlemeye alındığı vurgulandı.

Ergenekon operasyonlarının arkasında Fethullah Gülen hareketinin olduğunu rapor olarak sunan gazeteci Gareth Jenkings'in Ergenekon kapsamında dinlenildiği vurgulanarak, Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan, Ahmet Çağlar ve Alper Altıok tarafından kullanılan cihaz ile Haydar Ar adına kayıtlı Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Yalçındağ'ın kullandığı cihazın Ergenekon kapsamında dinlenildiği anlatıldı.

Emniyet müdürleri Lütfü Koca ve Mustafa Dönmez'in, Nurettin Veren ve eşi Gönül Veren'in, Yargıtay 10. Ceza Dairesi Yazıişleri Müdürü Hasan Hüseyin Aktaş'ın, Hürriyet muhabiri Toygun Atilla'nın, eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün organize suç örgütü kapsamında, kaymakam Mevlüt Özmen'in, CNN editörü Ahu Özyurt'un illegal faaliyet gösteren şahıslarla irtibatlı şahıs olarak dinlenildiği ifade edildi.

- Ek rapora göre dinlenilenler

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği'nin ek raporuna göre de Deniz Akkaya'nın, Uğur Peker'in, Menzil Cemaati kanaat önderi Abdulbaki Erol'un oğulları Mehmet Fettah Erol, Mehmet Salih Erol ve Mübarek Erol'un, Semarkand Vakfı Başkanı Hakkı Erzurum''un, Ahmet Mahmut Ünlü'nün eşi Mine Ünlü'nün, İBB Başdanışmanı Mehmet Duran'ın, Tapu Kadastro Daire Başkanı Yücel Serdar'ın, milletvekili Mehmet Ali Halaman'ın, CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Barış Antik'in, milletvekili Seracettin Karagöz'ün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya'nın, CHP Gençlik Kolları Başkanı Barbaros Dinçer'in, gazeteci Hüsnü Mahalli'nin, Adnan Polat'ın, İlhan Cavcav'ın, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu'nun, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın, Ergenekon, organize suç örgütü ve illegal alanda faaliyet gösteren şahıslarla irtibatlı şahıslar olarak dinlenildiği kaydedildi.

- Gerçeğe aykırı evrak düzenlediler

Mahkemenin ifade sorgu zaptında, bu şekilde Anayasa Mahkemesi eski başkanı, Yargıtay eski başkanı, milletvekilleri, asker kişiler, hakim ve savcılar, RTÜK üyesi ve öğretim görevlileri, avukatlar, siyasi partilerin temsilcileri, kaymakam, il milli eğitim müdürü, polis ve jandarma personeli, kamu yöneticileri, iş adamı, sanatçı, dernek ve vakıf yöneticilerini dinleyen şüphelilerin, dinleme kararı talebi evrakında bilgileri bilerek gerçeğe aykırı düzenledikleri anlatıldı.

Şüphelilerin uzatma kararlarında da gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam ettikleri ifade edilen tutanakta, kod adı ve IMEİ üzerinden yapılan dinlemelerin 2008-2009'da yoğunlaştığı, 2010'da ise azaldığı kaydedildi.

Şüphelilerin, mahkeme hakiminden kişinin gerçek kimliğini gizleyerek yargıyı yanıltma amacı güttükleri dile getirilen tutanakta, "Bu şahıslara ait bilgileri bilen şüphelilerin, kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek ya da eksik ve yanlış bilgi vermek suretiyle, içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgelerle temin edilen dinleme kararlarında icra ederek amaç dışı kullandıkları, bu işlemlerin yaygın, sistemli ve organize bir şekilde yapıldığı anlaşılmaktadır" denildi.

- Adli kontrolle serbest

Serbest bırakılan Ali Kavlak, Turgay Yıldırım, Polat Kongur ve İlhan Polat'ın "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "hukuka aykırı olarak kişisel verilerin kaydedilmesi" suçlarını işlediklerine dair tutuklamayı gerektiren yeterli delil bulunmadığı dikkate alınarak, "yurt dışına çıkmamak" suretiyle adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildi.

Hasan Emecan ve Kadri Cemal Yiğit'in de delil yetersizliğinden serbest bırakıldıkları anlatıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün