Philae neden Doodle oldu. Philae nedir?

Dünyanın en büyük arama motoru Google Philae'yi Doodle yaptı. Peki Philae neden Doodle oldu. Philae nedir? Tüm ayrıntılar haber7.com'da

GİRİŞ 13.11.2014 13:15 GÜNCELLEME 13.11.2014 13:15
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Philea, Google tarafından Doodle yapılınca. Dünyanın gözü tekrar bu olaya çevrildi. Philea dünya tarihine tanıklık etti. Philea hakkında tüm bilgiler ve detaylar bu sayfada

Philae kapsülü ilk fotoğrafı gönderdi

Avrupa Uzay Ajansı, 67P adlı gök taşına inen Philae kapsülünün çektiği ilk fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta, kayalık bir yüzey ve kapsülün bir ayağı görülüyor.

Bu arada zeminde sekmeyi önleyen mekanizmaların çalımaması sebebiyle Philae’nin iniş sırasında iki kez sektiği açıklandı.

PHİLAE TARİH YAZDI 

Philae dünyanın sırrını arayacak

Merkezi Paris'te bulunan kuruluş, kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak "Philae" adlı modülün kuyruklu yıldız 67P/Churyumov Gerasimenko'nun yüzeyine başarılı şekilde inmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

ESA Genel Direktörü Jean-Jacques Dordain, açıklamada, 10 yıl önce uzaya gönderilen ve Philae'nin gövdesinden ayrıldığı Rosetta uzay aracıyla tarih kitaplarına gireceklerini belirterek "Rosetta ile hem evrenin sırlarına vakıf olacağız hem de geleceği daha iyi anlayacağız" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, Philae'nin tahminen 2 Mart 2015'e kadar 67P'nin yüzeyinde kalacağını, o tarihten sonra kuyruklu yıldızın giderek güneşe yaklaşması nedeniyle ortamın Philae'nin aktivitelerini yürütebilmesi için aşırı sıcak olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

"Dayan Phliea"

Philae'nin kuyruklu yıldıza ulaşmasından kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaştığı duyuruldu. Modülün 67P'nin üzerinde hareket etmesinin sağlayan motor ateşleme aksamında küçük bir sorun olduğu ancak ekiplerin sorunu çözmeye çalıştığı belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae adına açılan resme hesaptan da "Şu an yüzeydeyim. Ancak ufak bir sorun var. Çalışma arkadaşlarım sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorlar" şeklinde bir duyuru yapmıştı. Twitter'da Rosetta adına açılan diğer resmi hesaptan da "Dayan Phliea" tweeti atıldı.

İşte Kuyruklu Yıldız Gerasimenko'nun büyüklüğü

Merakla beklenen an gerçekleşti. ESA'nın uzay aracı Rossetta, Kuyruklu Yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyine sondasını göndermeyi başardı. 67P'nin büyüklüğü ise bir grafikle gözler önüne serildi.

Dünya bu olayı meraklı gözlerle izlerken, kuyruklu yıldızın büyüklüğü de Paris şehri ile karşılaştırarak dünya kamuoyuna aktarıldı.

Google Earth'tan Paris'in uzaydan çekilen görüntüleri üzerine Kuyruklu Yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun resmi konuldu. Kuyruklu yıldızın boyu Paris  4100 metrelik bir alanı kaplıyor

Philae kuyrukluyıldıza 'iki defa' iniş yaptı

67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yüzeyine inmeyi başararak tarih yazan Phiale keşif aracının, iniş esnasında gök cisminin yüzeyine ilk değil ancak ikinci denemede indiği tahmin ediliyor.

Rosetta uzay aracından ayrılarak 67P kuyrukluyıldızına iniş yapan Philae keşif aracının, yüzeye ulaştığı esnada zıpkınlarını planlandığı gibi ateşleyemediği belirtildi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri, yüzeye tutunmak için zıpkınlarını ilk anda ateşleyemeyen Philae'nin bu sebeple yüzeyden sektiğini ve ikinci denemesinde gök cismine tutunmayı başardığını tahmin ediyor.

DLR Alman Uzay Havacılık Merkezi'nden Stephan Ulamec, çarşamba TSİ 18.03'te Dünya'ya ilk sinyalini gönderen Philae'nin 'bir kez değil ama iki kez iniş yapmış olabileceğini' ifade etti. TSİ 10.35'te Rosetta'dan ayrılan Philae, 7 saat sonra 4 kilometre genişliğindeki kuyrukluyıldıza ulaştı. ESA, 100 kilo ağırlığındaki keşif aracının zıpkınlarının ateşlendiğini açıklasa da, daha sonra bilinmeyen bir sebepten ilk denemenin başarısız olduğunu duyurdu.Ulamec, elde edilen verilere göre Philae'nin yere değdikten sonra tekrar havalandığını, sıçramanın ardından hafifçe döndüğünü ve sonra yeniden iniş yaptığını söyledi. Ne yaşandığını tam olarak anlamadıklarını belirten Ulamec, sorunu kısa süre içinde anlayacaklarını ifade etti.

Kuyrukluyıldızdan esrarengiz bir şarkı yayılıyor!

Uzayda 10 yıllık bir yolculuğun ardından Rosetta uzay aracına bağlı Philae isimli uzay sondası, Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldızının yüzeyine iniş yaptı. Philae'nin alacağı veriler, dünyada hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

‘Şarkıyı’ daha iyi duymak amacıyla yapılan bir çalışma sonrasında, frekansı 10 bin katına çıkaran bilim insanları, insan kulağının duyacağı hale getirdi. Avrupa Uzay Ajansı’nın (European Space Agency, ESA) Soundcloud adlı şarkı paylaşım sitesine yüklediği ‘şarkı’ kulağa işte böyle geliyor:

Sesin ilk kez Ağustos ayında, Rosetta’nın kuyrukluyıldıza yaklaştığı sırada fark edildiği, manyetik salınım sesinin 100 kilometreden bile duyulabildiği açıklandı.

DÜŞÜK BİR SES FREKANSI

Öte yandan Rosetta uzay aracı, '67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldızdan yayılan ilginç bir sesi keşfetti. ABC Science’dan Ian O'Neill’ın haberine göre ‘Kuyrukluyıldızın Şarkısı’ denilen ses, 40-45 milihertz frekansında yayılıyor. Bu da insanların duyabileceğinden çok daha düşük bir ses frekansına denk geliyor.

Rosetta görevinde çalışan bilim insanları, kuyrukluyıldızın çevresinde bir çeşit manyetik alan oluştuğunu ve bunun da düşük frekansta bir ses çıkardığını düşünüyor. Bu salınımların kuyrukluyıldıza ait jetlerden geldiği, jetlerin içindeki nötr partiküllerin iyonize olmasıyla ortaya çıktığını düşünüyor.

YORUMLAR 3
  • Aslantepeli 9 yıl önce Şikayet Et
    Fotoya bak. Sanki Meteor dusuyor !
    Cevapla
  • Murat Diniz 9 yıl önce Şikayet Et
    Cübbeli ahmet hocam "bunlar boş iş zaten amerika marsa gidemeden kıyamet kopacak" dedi. Maaşallah. Fizik kimya matematik silah teknolojileri astronomi roket mühendisliği her alanda uzman din alimleri var. Batılılar bu uyduyla kıyametten kaçamaz ama elde ettikleri birikim ve teknolojiyle füzeleri kafamıza çakarlar bizde altta tüfekle bekleriz. Allah(cc) dünyayı mucizelerle yönetmiyor çalışana veriyor çünkü adamlar dünyanın işleyiş kurallarına uygun yaşıyor. Bizde ilgili ilgisiz her konuda hocaların ağzına bakıyoruz. İlim deyince aklımıza sadece hadis tefsir geliyor. Ama iphone'lar uçaklar vs. fizikle kimyayla matematikle bilgisayarla yapılıyor. Alimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır diyen bir dinin evlatlarının geldiği nokta çok acı.
    Cevapla
  • Aslantepeli 9 yıl önce Şikayet Et
    Naparsin kardes, Memleket ''Sahsi-Naneliden'' gecilmiyor ki =)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor