Alevi-Bektaşi, Alevi Dernekleri ile Alevi Vakıflar federasyonları:

Bazı Alevi federasyonlarının ortak açıklamasında, "Alevilerin talepleri, Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partiler ve toplumsal dinamikler ile ortaklaştırılarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden demokrasi ve insan hakları bağlamında karşılanmalıdır" ifadesi kullanıldı.

Alevi-Bektaşi, Alevi Dernekleri ile Alevi Vakıflar federasyonları:
Alevi-Bektaşi, Alevi Dernekleri ile Alevi Vakıflar federasyonları:
GİRİŞ 22.11.2014 16:04 GÜNCELLEME 22.11.2014 16:04

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu ve Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut tarafından ortak yazılı açıklama yapıldı.

Alevilerin bu toplumsal sorunlar yumağı içinde payına düşeni aldığı savunulan açıklamada, "Alevi toplumunun inancı inkar ediliyor. Aleviler yasal haklardan yoksun bırakılıyor. Zorla asimile edilmeye çalışılıyor. Hükümetler, özellikle 12 yıllık AKP iktidarı, Alevi inancını kendine göre dizayn etmeye çabalıyor" iddiasında bulunuldu.

Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsilcileri ile müzakere yapılmadığı, çözüm önerileri geliştirilmediği öne sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor. Aksine Alevileri tedirgin eden, laikliğe aykırı uygulamalara ise ağırlık veriliyor. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen 7 Alevi Çalıştayı sonucunda, Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilemediği gibi hala somut bir adım atılmıyor.

Sorunların müzakereyle çözüleceği belirtilen açıklamada, "Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Almak istemiyor. Aralarında görüş birliği yok demek sureti ile kamuoyunu yanıltıyor" görüşü savunuldu.

Aleviler muhatap alınmadan Alevilerin sorunlarının çözülemeyeceği ifade edilen açıklamada, "Alevilerin sorunlarının çözümü ve özellikle eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşması için yılardır mücadele eden kurumlar olarak sorunun muhatabıyız. Bu gücümüzü ve temsiliyetimizi inancımızdan, ikrarımızdan ve toplumumuzdan alıyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Devletin gizli arşivleri açılmalı"

Tarihle yüzleşilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Alevilere yönelik katliamlarda devletin gizli arşivleri açılmalı, karanlıkta kalan noktalar aydınlatılmalı, gerçek sorumlular açığa çıkarılmalıdır. Alevi toplumunun acıları giderilmelidir.

Tek taraflı olarak, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden, yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun inancımızın kutsal toprağı Dersim'de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz."

Açıklamada, "Alevilerin talepleri, Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partiler ve toplumsal dinamikler ile ortaklaştırılarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden demokrasi ve insan hakları bağlamında karşılanmalıdır. 3 büyük Alevi federasyonu olarak bizler buna hazırız" ifadesine yer verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'de reform adımları
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü