Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu hakkındaki gensoruyu reddetti

AP'de, AB Komisyonu hakkında verilen gensoru önergesi 101'e karşı 461 oyla reddedildi

Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu hakkındaki gensoruyu reddetti
Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu hakkındaki gensoruyu reddetti
GİRİŞ 27.11.2014 13:48 GÜNCELLEME 27.11.2014 13:48

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Lüksemburg'da başbakan olduğu dönemde "bazı şirketlere vergi ayrıcalığı tanıdığı" iddialarının gündeme gelmesi üzerine AB Komisyonu aleyhine verilen gensoru önergesini bugün oylayarak reddetti.

AP Genel Kurulu'nda pazartesi günü tartışılan gensorunun bugün yapılan oylamasında 101 kabul oyu kullanılırken 461 ret oyu verildi. Oylamada 88 parlamenter ise çekimser kaldı.

Oylama öncesi, bazı parlementerler "Vergi cennetlerine hayır" pankartları kaldırdı. Bu ay başında AB Komisyonu Başkanlığı görevini devralan Juncker'ın görevden alınması için 751 sandalyeli parlamentoda üçte ikilik çoğunluğun yakalanması gerekiyordu.

Juncker AP'de konuya ilişkin pazartesi yapılan oturumdaki konuşmasında olayın sadece kendisiyle ilgili olduğunun altını çizerek, AB Komisyonu'nun işin içine dahil edilmemesi gerektiğini dile getirmişti. Juncker, "Zengin sermayenin dostu değilim" ifadelerini kullanmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker'in suçlandığı ve Luxleaks olarak bilinen skandal Fransız Le Monde gazetesinin de içinde bulunduğu Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'ndan (ICIJ) 40 medya kuruluşu tarafından ortaya çıkarılmıştı. Haberlerde Lüksemburg'taki uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler yayımlamıştı. Yaklaşık 28 bin sayfadan oluşan belgelerde 340 uluslararası şirketin, ülkelerindeki vergi uygulamalarından kurtulmak için Lüksemburg'la 2002 ile 2010 yılları arasında milyarlarca avroluk gizli anlaşmalara imza attığı ortaya koyuluyor. Gizli anlaşmalarla şirketlerin, elde ettikleri kar miktarını Lüksemburg'da açtıkları küçük şirketlere aktararak vergilerin bir kısmından muaf olduğu veya daha düşük vergi ödediği iddia ediliyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na göre, dünyanın önde gelen muhasebe şirketlerinden Pricewaterhouse Coopers'ın aracılık ettiği gizli anlaşmalarla vergi kaçıran şirketler arasında IKEA, PepsiCo, FedEx, Amazon, Deutshe Bank, JP Morgan Chase ve Procter & Gamble gibi birçok küresel büyük şirket de bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak