Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Katar'da

"(Katarlı yöneticiler) Firmalarımızın ihalere girmekle yetinmesini istemiyor, birlikte üretim yapmak istiyorlar. İletişim, bilgi teknolojileri ve demiryolu araçlarının üretimi anlamında işbirliği yapmayı arzu ediyorlar"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Katar'da
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Katar'da
GİRİŞ 27.11.2014 18:35 GÜNCELLEME 27.11.2014 18:35

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Katarlı yöneticilerin, Türk firmalarının Katar'da ihale almalarıyla yetinmesini istemediklerini, iletişim, bilgi teknolojileri ve demiryolu araçlarının üretimi alanlarında işbirliği yapmayı arzu ettiklerini söyledi.

Elvan, Katar temasları kapsamında Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Hissa bin Sultan ile de bir araya gelen Elvan, görüşmede Türkiye'deki bilgi teknolojileri ve iletişim sektörü hakkında bilgi verdi. Elvan, iki ülkenin bu anlamda önemli potansiyele sahip olduğunu belirterek, ortak şirket kurularak çalışmalarda bulunabilineceğini ifade etti.

Hissa bin Sultan ise Türkiye'nin Katar'da büyük rağbet gördüğünü aktararak, seyahat tercihlerinde birinci sırada olduğunu dile getirdi. Türk ürünlerinin Katar pazarında geniş yer aldığını ifade eden Sultan, çok sayıda Katarlının Türkiye'de gayri menkul satın alarak Türkiye'yi "ikinci ev" olarak kabul ettiklerini belirtti.

Katar ile Türkiye, birbirini tamamlayan ülkeler"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, ülkeden ayrılışından önce havalimanında temasları ve Katar Başbakanı Abdullah ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Elvan, "Türkiye ile işbirliğinin güçlendirilmesini ve daha da geliştirilmesini talep ediyorlar. Firmalarımızın ihalelere girmekle yetinmesini istemiyor, birlikte üretim yapmak istiyorlar. İletişim, bilgi teknolojileri ve demiryolu araçlarının üretimi anlamında işbirliği yapmayı arzu ediyorlar" dedi.

"Katar ile Türkiye'nin birbirini tamamlayan ülkeler olduğuna" işaret eden Elvan, "Özellikle teknoloji, nitelikli insan kaynakları itibarıyla Türkiye'de güçlü bir altyapı, gelişmiş bir özel sektör var. Katar'da da çok geniş finansman imkanları, güçlü fonları var. Dolayısı ile bunların birleştirilmesi halinde çok ciddi işbirliği ortamının doğacağını düşünüyoruz. Bir taraftan finansman diğer taraftan teknoloji, insan kaynağı, bir anlamda güçlü bir işbirliğinin ortaya çıkmasını sağlıyor" diye konuştu.

Türkiye'de "yap, işlet, devret" modeliyle ulaştırma sektöründe gerçekleştireceği projeler hakkında Katar Ulaştırma Bakanı'na bilgi verdiğini ifade eden Elvan, Katar hükümetinin projeler hakkında gerekli çalışmaları yapacağını ve Katarlı mevkidaşı ile aralık ayında bir araya geleceğinin bilgisini paylaştı.

Elvan ayrıca Katar Başbakanıyla görüşmesinde, ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhit firmalarının sorunlarından bahsettiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Bizim firmaların özellikler Katar'da iş yapma alanlarının geliştirilmesi gerektiğini ifade ettik. Şu anda iş adamlarımızın 3 milyar dolar oranında yaptığı yatırımlar var. Bu miktarın daha da artırılması gerektiğini ifade ettik. Katar 2022 Dünya Kupası ev sahipliği kapsamında ciddi bir altyapı yatırımı gerçekleştirecek. Bu yatırımlarda da Türk firmalarının mutlaka yer alması gerektiğini özellikle söyledik. Katarlı Bakan'dan Türkiye ziyaretinde özellikle bizim 'yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirmek istediğimiz projeleri daha detaylı konuşacağız. Yine bazı saha ziyaretlerimiz olacak. İstanbul başta olmak üzere bazı büyük projelerimizi yerinde ziyaret edeceğiz. Örneğin, Avrasya Tüneli Projesi, Çandarlı Limanı Projesi, Üçüncü Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu Geçişi, Körfez Geçişi, bunları yerinde inceleyeceğiz. Bizim yap, işlet, devret projelerimizi daha da somutlaştıracağız."

Bakan Elvan, iki günlük Katar temaslarının ardından Türkiye'ye döndü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Facianın eşiğinden dönüldü: Yol kapatıldı evler boşaltıldı
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti