Bulgaristan’daki Türkçe haber bülteni tartışması

Bulgaristan’da hükümet ortağı Reformcu Blok (RB) koalisyon üyesi Hürriyet ve Şefref Halk Partisi’nin (NPSD) lideri Korman İsmailov, “Türkçe haber bülteni konusunda taviz veremeyiz” dedi.

Bulgaristan’daki Türkçe haber bülteni tartışması
Bulgaristan’daki Türkçe haber bülteni tartışması
GİRİŞ 08.12.2014 20:23 GÜNCELLEME 08.12.2014 20:23

İsmailov, Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) ana kanalında yayınlanan Türkçe haber bülteninin “BNT 2” adlı devlet yerel yayın kanalına taşınmasına karşı çıktı.

İsmailov, NPSD adına açıkladığı bildiride RB’deki diğer siyasi ortaklarının BNT’nin ana yayın kanalındaki günlük 10 dakikalık Türkçe haber bültenin "hükümet koalisyonu kapsamında bir pazarlık malzemesi olarak kullanmalarını" eleştirdi.

RB ile aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi arasında 5 Aralık'ta yapılan görüşmede Türkçe haberlerinin yerel nitelikli olan BNT 2 kanalına taşınmasına onay verilmişti.

Bildiride, NPSD, hükümete dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi’nin bu desteğini çekmemesi adına Türkçe haberlerinin feda edilmesine izin vermeyeceğine vurgu yaptı.

RB üyesi diğer partilerden farklı bir tutum sergileyen NPSD’nin bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Şantaj yapılarak, etnisiteler ve insan hakları alanındaki politikanın yürütme organların konjonktüründe kullanılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. Türkçe haber bülteni hiç bir şekilde ülkenin gündeminde yer alamaz, bu bülten demokratik tarihimizin bir başarısı olarak, Bulgaristan milletinin entegrasyonunu sağlama çabalar ve hoşgörüsünün ayrılmaz bir parçasını temsil eder. Bülten, ülkemizdeki en kalabalık azınlıklarından (Türk) birine karşı duyulan saygı ve önemseme eyleminin küçük ancak gerçek bir ifadesidir. Bu jest yapılmasaydı Bulgaristan ne NATO ne de Avrupa Birliğinin üyesi olabilirdi."

"Görüşme konusu olamayacak"

Korman İsmailov, AA’ya yaptığı açıklamada "Türkçe haberlerine karşı kampanyayı siyasi bir alet olarak kullanmaya çalışan PF’nin önünde taviz vermeyeceklerine" vurgu yaptı.

İsmailov’a göre erken seçim endişeleri nedeniyle RB’nin bir bölümünün ırkçı, Türk, azınlık ve yabancı düşmanı PF’nin bazı taleplerini kabul etmeye çalıştığını ancak Türkçe haberleri konusundaki RB’nin cuma günü aldığı kararın NPSD’nin katılımı ile alınmadığını söyledi.

Korman İsmailov, “Parlamento grubumuzdaki diğer üyelerimize Türkçe haberlerinin konumu kesinlikle bir görüşme konusu olamayacağını bildirdik. Ben de şahsen kesinlikle buna karşı çıkıyorum” diye konuştu.

Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Demokratlar’ın (GERB) RB ile oluşturduğu koalisyon hükümeti, ırkçı PF ve solcu Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif’ten (ABV) dışarıdan destek alıyor.

Bulgaristan’da 240 sandalyeli parlamentoda bu 4 oluşum 136 oya sahip. Hükümetin iktidarda kalabilmek üzere 121 milletvekilinin desteğinin sağlanabilmesi için ırkçı FB’nin 18 kişilik grubu kilit rol oynuyor.

Siyasi gözlemcilere göre FB, iktidar ortağı olmaktan vazgeçip kendisi gibi ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAK (Atak) ve üyelerinin çoğunluğunun Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) yanında muhalefet olmak istemiyor. Aynı zamanda GERB, RB ve ABV, Vatansever Cephesi’nin desteğini kaybederse, iktidarda kalabilmeleri için “tam muhalefet” olarak tanımladıkları HÖH’nin oy desteğine muhtaç kalmaktan çekiniyorlar.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır