Fildişi Sahili'nde "2010 olayları" davası

Fildişi Sahili eski Devlet Başkanı Gbagbo'nun eşi, oğlu ve dönemin son başbakanın da aralarında bulunduğu 82 kişi, "cinayete karışmakla" suçlandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıktı

Fildişi Sahili'nde "2010 olayları" davası
Fildişi Sahili'nde "2010 olayları" davası
GİRİŞ 27.12.2014 00:00 GÜNCELLEME 27.12.2014 00:00

Fildişi Sahili eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun eşi, oğlu ve dönemin son başbakanının da aralarında bulunduğu 82 kişinin yargılanmasına başlandı.

Laurent Gbagbo'nun eşi Simone, oğlu ve dönemin son Başbakanı Gilbert Marie N'gbo Ake ile eski devlet başkanına yakın isimlerden oluşan 82 sanık, "2010 yılındaki başkanlık seçimi sonrası işlenen cinayetlere karıştıkları" suçlamasıyla yargılandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

Abidjan Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşma, 29 Aralık'a ertelendi.

Simone'un avukatı Harvey Guamini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fildişi Sahili Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Pascal Avi Naghisan, Gbagbo döneminin son Başbakanı Ake'nin de aralarında bulunduğu 43 kişinin tutuksuz yargılandığını ve Simone'un ev hapsinde tutulduğunu ifade etti.

Simone, "insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından da yargılanmak istenmiş ancak Fildişi Sahili bunu reddetmişti.

Ülkede 28 Kasım 2010'daki devlet başkanlığı seçimini kaybeden Gbagbo'nun uluslararası çağrılara rağmen görevini seçimin galibi Alassane Ouattara'ya devretmemesi, siyasi krize yol açmış, şiddet eylemlerinde 3 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmiş ve haziranda yargılanmasına karar verilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...