Fetih hareketinin kuruluşunun 50. yılı

Filistin Devlet Başkanı Abbas: - "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın ve yolun sonu değil. Bizim de bugünden itibaren söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var"

Fetih hareketinin kuruluşunun 50. yılı
Fetih hareketinin kuruluşunun 50. yılı
GİRİŞ 31.12.2014 20:41 GÜNCELLEME 31.12.2014 20:41

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgalinin sona ermesini öngören tasarının reddedilmesine ilişkin, "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın ve yolun sonu değil. Bizim de bugünden itibaren söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var" dedi.

Fetih hareketinin kuruluşunun 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen kutlamalar, Abbas ve İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın kızının eşliğinde kuruluş meşalesinin yakılmasıyla başladı.

Abbas, Filistin yönetim merkezinden yaptığı konuşmada, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasını öngören karar tasarısının BM'de reddedilmesine değinerek, "BM Güvenlik Konseyi, dünyanın ve yolun sonu değil. Bizim de bugünden itibaren söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var" diye konuştu.

Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasında ısrarlı olduklarını vurgulayan Abbas, Gazze'nin imarı konusunda da kararlılıklarını dile getirerek, "Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'sız devlete hayır. Bize hakkımızı vermek istemiyorlar ancak mutlaka alacağız. Kim, bizim ümitsizliğe kapıldığımızı zannederse hayal kırıklığına uğrar. İzlediğimiz siyaset ve tutumumuzu sürdüreceğiz. Ana hedefimiz, halkımızın maslahatıdır" ifadesini kullandı.

Abbas, daha sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın mezarını ziyaret ederek çelenk koydu. Arafat'ın önderliğinde 1965'te kurulan Fetih Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi, her yıl 1 Ocak'ta kuruluşunu bir takım etkinliklerle kutluyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, ABD ve Avustralya tasarıya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın "evet" oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

Buna karşın Abbas, bu akşam saatlerinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaşması Roma Sözleşmesi'nin de arasında bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya katılma talebini imzalamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması