Pazaryeri'nde "radon gazı" ölçümü dağıtıldı

Pazaryeri Sağlık Grup Başkanlığınca 40 eve "radon gazı" ölçüm cihazı yerleştirildi.

Pazaryeri'nde "radon gazı" ölçümü dağıtıldı
Pazaryeri'nde "radon gazı" ölçümü dağıtıldı
GİRİŞ 23.01.2015 13:36 GÜNCELLEME 23.01.2015 13:36

Alınan bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tabii kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının hane içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla evlere radon sensörü yerleştirdi.

Sağlık Grup Başkanı Uzman Dr. Emel Aydın, AA muhabirine, Türkiye radon haritasının çıkartılması amacıyla başlatılan çalışmalarda Bilecik'in pilot il olarak seçildiğini belirterek, kentte tespit edilen 40 eve radon sensörü yerleştirdiklerini ifade etti.

Sensörlerin evlerin oturma odalarına veya yatak odalarına konularak 2 ay boyunca radon gazı ölçümü yapacağını ifade eden Aydın, "Toprakta bulunan radon gazı renksiz, kokusuz ve gözle görülmeyen doğal radyasyon türlerinden biridir. Bir çok yoldan evlerimize girmektedir. Zeminlerdeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından gibi toprakla bağlantısı olan her hangi bir yerden evlerimize sızabilir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur" dedi.

Aydın, bazı ev sahiplerinin cihazlara şüpheli yaklaştıklarını ancak yerleştirilen aletlerin sadece gaz ölçümü sensörü olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor