İstanbul'da lale zamanı başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen İstanbul Lale Festivali, 11 Nisan Cumartesi günü başlıyor.

İstanbul'da lale zamanı başlıyor
İstanbul'da lale zamanı başlıyor
GİRİŞ 30.03.2015 14:26 GÜNCELLEME 30.03.2015 14:26

3 Mayıs’a kadar devam edecek olan festival kapsamında İstanbul’un birçok noktasında milyonlarca lale açacak.

’İstanbul Lalesiyle Buluşuyor’ temasıyla 2005 yılında başlayan İstanbul Lale Festivali’nin bu yıl onuncusu düzenleniyor. ’İstanbul Lale Festivali’ süresince Emirgan Korusu ve Göztepe 60’ıncı Yıl Parkı, çeşitli etkinliklere sahne olacak. 11 Nisan Cumartesi günü başlayıp, 3 Mayıs’a kadar devam edecek festival kapsamında, parklarda, meydanlarda, bahçelerde laleler açacak. Dünyada bir ilk olan ve 545 bin lalenin kullanılacağı “Lale Halısı” da, Sultanahmet Meydanı’nda hayat bulacak.

Festival süresince iki ana etkinlik alanında yerli müzik grupları, canlı konserlerle İstanbullulara keyifli anlar yaşatacak. Ebru sanatçıları yapacakları canlı performans gösterileriyle sanatseverlerle buluşacak. Fotoğraf ve resim sergileri açılacak. Keyifli ve renkli organizasyonların yanı sıra sportif etkinlikler de İstanbulluları bekliyor. İlki 2013 yılında düzenlenen ve geleneksel hale gelen İstanbul Lale Kupası ITF Uluslararası Kadın Tenis Turnuvası ile lale sporla buluşturuluyor. Ayrıca İstanbul Lale Festivali Üniversiteler Arası Plaj Futbolu Turnuvası heyecanı bu yıl da devam edecek.

LALELER, SATIŞA SUNULACAK

Bu yıl onuncusu yapılacak olan ’İstanbul Lale Festivali’, “İstanbul Lalesiyle Buluşuyor!” sloganıyla 2005 yılında başladı. Dokuz yılda; sergileri, sempozyumları, canlı performansları, gösterileri, ödül törenleri ile renkli bir festival yaşandı. Geçmişe renkli bir yolculuk da Lale Festivali Kronolojik Fotoğraf Sergisi’nde yaşanacak. Festival süresince Emirgan Korusu ve Göztepe 60’ıncı Yıl Parkı’nda bulunan canlı lale satış noktalarında laleler satışa sunulacak.

LALELERİN GÜZELLİĞİ NOTALARIN AHENGİYLE BİRLEŞECEK

İstanbullular, yerli müzik gruplarının vereceği konserlerle baharın enerji veren havasını keyifli soluyacak. 10’uncu İstanbul Lale Festivali’nde sanata ve sanatçılara özel bir yer ayrıldı. Geleneksel sanatlar içinde özgün bir yeri olan ebru, festival süresince iki ayrı noktada canlı performansla gündeme gelecek. Böylece geleneksel sanat olan ebru festivalde bir daha canlanacak.

İSMEK FESTİVALDE

10. İstanbul Lale Festivali kapsamında İSMEK, Emirgan Korusu ve Göztepe 60’ıncı Yıl Parkı’nda Geleneksel Türk Sanatları’nda Lale isimli birer sergi açacak. Yine Emirgan Korusu ve Göztepe 60’ıncı Yıl Parkı’nda İSMEK imzalı lale temalı ürünlerin satış noktası bulunacak.

LALE TEMALI ÜRÜNLER SERGİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi, ihtiyaç sahibi ailelerin sorunlarına çözüm üretmenin yanı sıra sosyo-kültürel çalışmaları ile kadınlara da destek oluyor. 2007 yılında faaliyete geçirilen Eğitim ve İstihdam Atölyelerinde düzenlenen kurslar, bu çalışmaların başında geliyor. Gelinlik sektöründe revaçta olan kasnakta boncuk işleme ve yapay çiçek gibi çeşitli kurslar sayesinde kadınlar, el emeği ve göz nuru çalışmaları ile aile ekonomilerine de destek oluyor.

Eğitim ve İstihdam Atölyelerinde mesleki eğitim alan kursiyerler tarafından hazırlanan ürünler, bu yıl da İstanbul Lale Festivali’ndeki yerini alacak.

LALE HEYKELLERİ, EMİRGAN KORUSU VE KADIKÖY GÖZTEPE 60’INCI YIL PARKI’NDA

Göz alıcı renkleri ve güzelliğiyle İstanbul’un bir parçası olan lale, 10. İstanbul Lale Festivali kapsamında düzenlenen sergiyle birbirinden güzel lale heykelleri sanatçıların yorumlarında hayat buluyor. Lale heykelleri, Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı’nda İstanbullularla buluşacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK LALEDEN HALISI SULTANAHMET’TE

İstanbul Lale Festivali kapsamında lale, ilmek ilmek halıya dokunuyor. İstanbul’un sembol çiçeği laleden su kültüründe lale yetiştiriciliği yöntemi ile dünyada ilk kez laleden halı motifi yapılıyor. Böylece lale, Türkiye’nin simgesi haline geliyor. Toplam bin 50 metrekare ölçüde yapılacak olan ve 545 bin lalenin kullanılacağı Lale Halısı, Sultanahmet Meydanı’nda olacak.

15-30 Nisan tarihlerinde Cemal Reşit Rey Sergi Salonu sanatseverlerle buluşacak olan “Toprak, Ateş ve Lale” Sergisi” tarihe tanıklık eden lalenin ve çininin doyumsuz uyumunu farklı bir bakış açısıyla sunuyor. Emel Basut Gemici’nin çini sanatında modern uygulamalar ve yeni yaklaşımlardan oluşan yaklaşık 50’ye yakın eseri ilk kez bu sergide sanatseverlerle buluşuyor.

İSTANBUL’UN EN GÜZEL LALELERİ SEÇİLECEK

17-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul Lale Vakfı Sergi Salonu - Emirgan Korusu’nda görücüye çıkacak olan İsmail Acar Lale Festivali Geleneksel Resim Sergisi de sanatseverlerle buluşacak. İsmail Acar’ın “lale” temalı resim sergisi, lalelin İstanbul’la buluşmasını konu alıyor. İstanbul’a ait mimari formlarla birlikte lale kendi estetik formunu izleyiciye farklı renk, desen ve harmoni zenginliğinde sunuyor.

Lale Festivali kapsamında, her yıl olduğu gibi yine İstanbul’un en güzel laleleri seçiliyor. İstanbul’un parklarında, bahçelerinde, korularında ve köşklerinde açan lale fotoğrafları yarışıyor.

İSTANBUL’A MİLYONLARCA LALE DİKİLDİ

Gülhane Parkı’na 86 farklı türde 1 milyon 379 bin lale dikildi. Emirgan Korusu’na 192 farklı türde 2 milyon 800 bin lale dikildi. Koruda tüm lale türlerini görmek mümkündür. Yıldız Korusu’na 32 farklı türde 730 bin lale dikildi. Soğanlı Bitkiler Parkı’na 167 farklı türde 550 bin lale dikildi. Lale, sümbül, nergis ve muskari gibi soğanlı bitkileri lale dönemi bittikten sonra da parkta görmek mümkündür. Beykoz Korusu’na 8 farklı türde 92 bin 720 lale diktik. Göztepe 60. Yıl Parkı’na 161 farklı türde 1 milyon 187 bin 500 lale dikildi. Büyük Çamlıca Korusu’na 16 farklı türde 524 bin 350 lale dikildi. Küçük Çamlıca Korusu’na 25 farklı türde 571 bin 250 lale dikildi. Fethipaşa Korusu’na 12 farklı türde 284 bin 408 lale dikildi. Hıdiv Çubuklu Korusu’na 8 farklı türde 294 bin 200 lale dikildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?