Ermenek iddianamesi kabul edildi

Ermenek iddianamesi, Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ermenek iddianamesi kabul edildi
Ermenek iddianamesi kabul edildi
GİRİŞ 24.04.2015 17:57 GÜNCELLEME 24.04.2015 18:16

3'ü tutuklu 16 kişinin yargılanacağı ilk duruşma 15 Haziran'da yapılacak. Ermenek'in İlçesi Pakumlu Köyü Cenne Mevkii'ned 28 Ekim günü Has Şekerler Madencilik şirketine ait linyit ocağında eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 madenci mahsur kaldı. 38 gün süren kurtarma çalışmalarında, farklı zamanlarda mahsur kalan 18 işçinin cansız bedenleri ocaktan çıkartıldı. Facianın ardından Ermenek Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan 168 sayfalık iddianamede, yaklaşık 15 gün önce Ermenek Ağır Caze Mahkemesi'ne sunuldu. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, 18 kişinin öldüğü facia ile ilgili madencilerin aileleri ve yakınlarından oluşan aralarında ölen madencilerin 1-2 yaşlarındaki çocuklarının da bulunduğu 62 kişi şikayetçi oldu. İddianamede aralarında olay anında madende bulunan diğer işçilerinde bulunduğu 45 kişi tanık olarak dinlendi.

İŞÇİLERİN ÖLÜM NEDENİ

İddianamede yer alan Adli Tıp Kurumu raporunda 18 işçiden 7’sinin suda boğularak, 6’sının karbonmonotsit gazından zehirlenerek, 1’nin ağır genel beden travmasına bağlı dış kanamadan, 1’nin havasız kalmaya bağlı asfiksi sonucu öldüğü belirlendi. 3 işçinin de raporunun beklendiği belirtildi. Ocakta alarm tertibatının bulunmaması nedeniyle bazı işçilerin olayın vahametini anlayamadıkları için kaçamayarak öldükleri belirtildi. Facianın ise eski ocakta biriken sudan kaynaklandığı belirtilen iddianamede, 3’üncü başyukarıda daha önce kömür göçmesi ve devamlı kömür kaymasına rağmen, mühendislerin tahkimat yapılıp, çalışmaya devam ettirdiği, sondaj ile kontrol yapmadıkları, kaza günü işçiler öğle yemeği yemek için madenin çeşitli bölgelerinde bulundukları sırada 3’üncü başyukarıdan suyun patladığı, işçilerden bazılarının kaçmaya başardığı ancak kaçamayan işçilerinde mahsur kalıp hayatlarını kaybettiği belirtildi.

16 KİŞİ YARGILANACAK

Ermenek'teki faciayla ilgili davada halen tutuklu olan sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest kalan Ermenek Cenne Linyit Madencilik şirketi işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un da bulunduğu 14 sanık 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 20- 25 yıla kadar yargılanacak. Ali Kurt'un, ayrıca ‘özel belgede sahtecilik’ suçundan da yargılanması talep edilirken, diğer iki sanıktan işçi N.Ö. 'yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak', M.A. da faciayı 'bildirme yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla hakim önüne çıkacak. Bilirkişi raporunda şirket sahipleri Saffet Uyar ve Abdullah Özbey ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü asli kusurlu, diğer şüpheliler tali kusurlu bulunmuştu. Savcılığın iddianamesinde de kamu görevlileri hakkındaki soruşturmanın devam ettiği bunun içinde soruşturma izni talep edildiğini ve dosyanın da ayrı tutulduğu belirtildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...