Resmiden önce dini nikâha cezaya iptal

AYM, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili kararını verdi.

Resmiden önce dini nikâha cezaya iptal
Resmiden önce dini nikâha cezaya iptal
GİRİŞ 29.05.2015 09:15 GÜNCELLEME 29.05.2015 15:00
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikâhtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkraların iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu önceki gün gündemine aldı ve esastan görüştü.

GEREKÇE

AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti. İki fıkranın iptal kararı 4’e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikâhsız birlikte yaşayanlara TCK’da herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikâh yaptırmadan dini nikâh kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa’nın 10’uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğunu ilkesine aykırı olduğunu savundular. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 29
  • inan 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın bana verdiği hakkı kim ne hakla bana yasak edebilir.Bİrden fazla evlilik yaparsın yapmazsın kişinin kararı kimsenin bunu yasak etmeye hakkı yok.
    Cevapla
  • ASİL_BEY Halil SOBA 8 yıl önce Şikayet Et
    İslam ve müslüman düşmanlığı devam ettikçe,nikah kıyma işini avrupadaki kilise örnek göstererek,Diyanete verelim deseniz irtica hortladı,laiklik elden gidiyor,Atatürk devrimlerine aykırı diye kızılca kıyameti koparırlar.Kilise de kıydırmaya karşı çıkmazlar ama iş Diyanet olunca olmazzzzzz derler.Kervanı yürütmeye bakın siz,onları hiç dikkate almayın.
    Cevapla
  • HÜSNÜ AK 8 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara baktımda bu kadar cahilce yorumlar olmaz.yok efendim osmanlı diriliyormuşta yok bilmem ne.ALLAH akıl fkir versin.. bir çok kadın mağdur olacak bu yüzden.hacı hoca takımına gün doğdu
    Cevapla
  • yunus 8 yıl önce Şikayet Et
    yavaş yavaş düzeliyoz inşeallah...
    Cevapla
  • cahidi 8 yıl önce Şikayet Et
    kimse düşünmüyor, olan kadınlara olacak, 20 nikahlı karısı olanlar türeyecek, görün bakın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?